Koronakevät sai luovuuden kukkimaan – salolaistunut Sami Joensuu valmistelee kotistudiossaan toista sooloalbumiaan

0
Sami Joensuu Lukkarinmäen pihallaan. Kuva: SSS/Jukka Vaso.

Koronakriisi on esittäytynyt viihdemaailman valossa pääosin negatiivisesti, mutta karanteeniajasta on ollut joillekin myös iloa. Saloon puolisen vuotta sitten asettunut muusikko Sami Joensuu kertoo, että hänen luovuutensa kukkii nimenomaan keväisin.

– Kaikki keikat peruuntuivat, mutta nyt minulla on ollut hyvin aikaa säveltää uutta musiikkia, hän toteaa.

Joensuu valmistelee tällä hetkellä toista sooloalbumiaan. 20:stä aihiosta on syntynyt 12 biisiä, joista vielä pari tiputetaan pois tulevalta albumilta.

– Kappaleiden miksailu alkaa juhannuksen jälkeen. Ensimmäinen sinkku tulee ulos kesän aikana, ja koko albumi vielä tämän vuoden puolella, artisti lupailee.

Joensuun ensimmäinen sooloalbumi Tides julkaistiin viime elokuussa. Hänen musiikkinsa on roots-tyylistä rock- ja popmusiikkia. Paitsi että Joensuu laulaa ja soittaa kitaraa, hän myös säveltää, sanoittaa ja tuottaa musiikkinsa.

– Sovitukset teemme yhdessä bändin kanssa. Livekokoonpanoni esiintyy triona, johon kuuluvat lisäkseni basisti Ahti Raninen sekä Zen Cafésta tunnetuksi tullut rumpali Pete Parkkonen.

Joensuu säveltää, sanoittaa ja tuottaa musiikkinsa itse. Kotistudion välineistö on kunnossa. Kuva: SSS/Jukka Vaso.

Joensuu on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta, ja hänen ensimmäiset bändikokemuksensa ovat Raahesta 1980-luvun lopulta. Sittemmin muusikon tie on tuonut hänet etelään: Jyväskylän kautta Saloon, Turkuun ja aina Espanjaan asti.

– Asuin Salossa 2000-luvun alussa. En enää uskonut palaavani tänne, mutta Lukkarinmäen miljööt ovat vastustamattomia, Joensuu ihastelee.

Joensuu teki vuosituhannen vaihteessa kymmenen vuotta trubaduuri- ja duokeikkoja.

– Edelleen tulee kyselyjä trubaduurikeikoille, mutta en jaksa soittaa enää samoja vanhoja paranoideja, hän nauraa.

Vuosina 2014–2018 Joensuu toimi Joensuu Riihimäki -nimisen kokoonpanon laulaja-kitaristina ja lauluntekijänä. Yhtye julkaisi kolme studioalbumia, mutta sen tarina päättyi yksinkertaisesti kyllästymiseen.

– Olen toisinaan yrittänyt olla ”pelkkä” kitaristi, mutta en kykene omaksumaan kyseistä roolia. Tarvitsen luovan vapauden, hän selventää.

Joensuulla on kotonaan kattava kotistudio, jossa voi äänittää ja miksata kappaleita. Hänellä on myös treenikämppä Helsingissä, joka ei tosin ole ollut korona-aikana käytössä.

– Yksi syy palata Saloon oli sekin, että Salosta on lyhyt matka kaikkialle, hän kehuu.

Joensuun kotistudiosta löytyy kitaroita yhteen jos toiseenkin makuun. Kuva: SSS/Jukka Vaso.

Joensuulle musiikki on kutsumus. Hän on toiminut täysipäiväisenä muusikkona jo kymmenisen vuotta, eikä muutosta trendiin ole tulossa.

– Biisintekoprosessini lähtee usein liikkeelle yhdestä lauseesta tai melodianpätkästä. Saatan saada inspiraation esimerkiksi uutisista tai television historiakanavilta, artisti valaisee.

Omien projektiensa ohella Joensuu säveltää ja sanoittaa materiaalia myös muille. Hän on ollut yhteistyössä myös ulkomaisten muusikkojen, kuten kanadalaisen Carolyn Fen, kanssa.

Musiikkiala on käynyt läpi suuria mullistuksia viimeisen vuosikymmenen aikana. Artistien ansaintamahdollisuudet ovat muuttuneet, sillä levymyynti on vähentynyt runsaasti.

– CD-levyt ovat nykyään lähinnä promotuotteita. Vinyylit ovat tosin tehneet paluun, ja olen siitä iloinen, Joensuu toteaa.

Omiksi idoleikseen Joensuu mainitsee muun muassa Bob Dylanin, David Bowien ja The Rolling Stonesin. Jo yli 30 vuotta musiikkihommia paiskonut moniosaaja vakuuttaa, että musahommat tulevat jatkumaan vielä pitkään.

– Ja Salossa niiden on hyvä jatkua, koska täällä saa olla ja kuljeskella rauhassa, hän tunnelmoi.