Koronalomautukset näkyvät

0
Koronakriisi synkisti työllisyystilastot. Erityisesti lomautettujen määrä kasvoi keväällä voimakkaasti.

Toukokuun työllisyystilasto jatkaa kevään synkkiä lukuja. Työttömien määrä kasvoi niin Salon seudulla, maakunnassa kuin koko maassakin.

Koronakriisi pysäytti pitkään jatkuneen hyvän kehityksen. Ennen virusta ja sen hidastamisen vuoksi tehtyjä rajoituksia työttömien määrä väheni Salossa tasaisesti. Korona iski talouteen lujaa, mikä näkyi nopeasti etenkin lomautettujen määrän voimakkaana kasvuna.

Lomautukset olivat pahimmillaan huhtikuussa, jolloin ne painottuivat matkailu- ja ravitsemusalalle, kauppaan ja palveluihin. Toukokuussa koronakriisi johti lomautuksiin myös muilla aloilla.

Lomautettujen määrä on toukokuun aikana hieman laskenut, mutta silti määrät ovat paljon suuremmat kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Koronan kuristama talous näkyy Suomessa myös työllisyysasteen laskuna. Kausi- ja suhdannevaihteluista puhdistettu työllisyysaste oli toukokuussa 72,6 prosenttia.

Vaikea tilanne on lisännyt myös piilotyöttömien määrää, kun kaikki työtä haluavat ihmiset eivät ole uutta työtä aktiivisesti etsineet.

Salon luvut kuvaavat kokonaistilannetta hyvin. Salossa työttömyysprosentti oli toukokuun lopussa 16,8 prosenttia, jossa on nousua viime vuoteen 7,2 prosenttiyksikköä. Työttömänä oli toukokuussa 3 949, kun vuotta aikaisemmin työttömiä oli 2 279 henkilöä. Työttömien määrä on kasvanut peräti 73 prosenttia.

Salon työttömistä työnhakijoista on lomautettuja 1 390.

Työttömyyden kasvu näkyy myös Salon seudun muissa kunnissa. Koko maakunnan matalin työttömyysaste on Sauvon 7,6 ja korkein Turun 19,3 prosenttia.

Huonoja lukuja saatiin myös väestökehityksessä. Salon väkiluku on ollut tasaisessa laskussa, mutta maaliskuun ja huhtikuun tilastoissa näkyi muuttoliikkeen tuomaa pientä kasvua.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan toukokuussa palattiin taas perinteiselle linjalle, ja väkiluku laski 56 henkilöä. Koko kuluvan vuoden aikana Salon asukasmäärä on pienentynyt 14 henkilöä.

Jätä kommentti