Kyllä tätä päivää oli odotettu! – Ravintolat aukesivat Salossa maltillisin asiakasmäärin

0
Salolainen Lempi Pentonen käy tavallisesti Cafe Riossa lounaalla päivittäin. Eilen hän pääsi sinne kahden kuukauden tauon jälkeen. Yrittäjä Matilda Heikkilä antoi keittolounaan Pentoselle valmiiksi annosteltuna. Takana kahvilatyöntekijä Aleksi Aalto. Kuvat: SSS/Marko Mattila

Ravintolat saivat avata maanantaina ovensa asiakkaille kahden kuukauden tauon jälkeen. Muun muassa Salon Länsirannassa toimiva Cafe Rio aukesi ensimmäistä kertaa maaliskuun lopun jälkeen.

– Saman tien kun avasin oven klo 6.15, oli ensimmäinen asiakas jo odottamassa, hymyilee yrittäjä Miranda Heikkilä.

– Osa vakiokävijöistä tuli tänne heti aamulla. Ja jo edellisinä päivinä kaupungilla oli huudeltu perään, että koska pääsee taas kahville. Itselläkin on into piukassa, koska onhan tämä vähän kuin yhteinen olohuone. Kyllä tätä päivää oli odotettu, hän myöntää.

 

Ravintolat saavat toistaiseksi ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Cafe Riossakin pöytiä ja tuoleja on vähennetty. Jäljellä on 35 asiakaspaikkaa sekä 13 terassipaikkaa. Myös aukioloaikoja on supistettu.

– Ainakin toistaiseksi suljemme klo 15 ja viikonloppuisin olemme kiinni. Katsotaan, miten tämä tilanne tästä kehittyy, Heikkilä toteaa.

Muihinkin uusiin käytäntöihin pitää nyt kahvilassa totutella. Tarjottimen ja kahvikupin asiakas saa ottaa itse, mutta kahvi kaadetaan asiakkaalle kuppiin. Lisäksi lounas annostellaan asiakkaalle valmiiksi, koska noutopöydät on kielletty.

Salolainen Lempi Pentonen kävi Cafe Riossa maanantaina keittolounaalla ja iloitsi siitä, kun vakiopaikkaan pääsee taas.

– Kyllä tämä kivalta tuntuu. Tavallisesti käyn täällä lounaalla joka päivä, Pentonen kertoo.

Myös Eeva Repo tuli Rioon kahville, heti kun pääsi.

– Yleensä tulen tänne Halikosta bussilla, mutta nyt tulin taksilla. Kahville piti päästä, hän naurahtaa.

Lempi Pentonen (vas.) ja Eeva Repo nauttivat, kun saivat jälleen istua Cafe Rion pöydässä. Pentonen käy yleensä Riossa joka päivä, ja Repokin neljä kertaa viikossa.

Lounasravintola Rosmariinissa Salon Meriniityssä avattiin myös ovet pitkästä aikaa. Salon Tilipalvelussa työskentelevät Teemu Korvenpää , Mikko Virta ja Jarkko Lönnqvist tulivat taas lounastamaan vakiopaikkaansa. Hetki oli kaivattu.

– Aika kyllästyneitä ollaan jo eväiden rahtaamiseen, Korvenpää summasi.

Rosmariinin yrittäjä Riitta Ranta-Mandelin arvioi, että ensimmäinen päivä käynnistyi yllättävän hyvin. Valmistelua oli tehty jo monta päivää.

– Infolappuja on pitänyt tehdä ja laittaa näkyville, ja käsidesipulloja on levitelty joka puolelle. Normaalisti meillä saa olla 100 asiakasta, mutta nyt tuoleja on vain 50. Isoa kabinettia suosittelemme erityisesti vanhemmille ihmisille, hän kertoo.

Suurin muutos lounasravintolalle on noutopöydän poistaminen. Nyt annokset tehdään valmiiksi ja annetaan asiakkaalle tiskiltä tai viedään pöytään.

– Tässä täytyy myös ajatella vähän eri tavalla. Nyt pitää miettiä, että annos näyttääkin hyvältä, Ranta-Mandelin huomauttaa.

Lounasravintola Rosmariinin yrittäjä Riitta Ranta-Mandelin toi lounasannoksen Jarkko Lönnqvistille pöytään. Teemu Korvenpää (vas.), Jarkko Lönnqvist ja Mikko Virta olivat tyytyväisiä, kun pääsivät jälleen lounaalle vakiopaikkaansa.

Samoihin muutoksiin totutellaan Suomusjärven Kotileipomo ja Lounaskahvilassa, joka ravintolasulun aikana teki take away -myyntiä, mutta avasi nyt myös asiakaspaikat. Pienessä lounaskahvilassa on normaalisti parikymmentä istumapaikkaa ja terassilla saman verran. Nyt sisätilan asiakaspaikkamäärä on pitänyt puolittaa.

– Sisään päästän tällä hetkellä vain 8–10 asiakasta. Olen tosi tarkka, sanoo yrittäjä Leena Salmi.

Ensimmäinen aukiolopäivä sujui Salmen mukaan hyvin.

– Ihmisiä on enemmän liikkeellä kuin pelkän take away -myynnin aikana, mutta silti on huomattavasti hiljaisempaa kuin normaalisti. Mutta kävijät ovat olleet iloisia, kun ovat saaneet jäädä taas istumaan, eikä ole tarvinnut mennä autoon kahville.

 

Myös Salon Urheilupuistossa sijaitseva Maran Klubi avattiin maanantaina.

– Odottava meininki oli jo. Lounaalla väkeä oli ihan ookoo määrä, mutta ei vielä normaalia rypistystä, sanoo Mara Catering Oy:n yrittäjä Matti Korhonen.

Maran Klubilla on sisällä 150 asiakaspaikkaa, joka nyt on puolitettu. Lisäksi terassilla on tällä hetkellä käytössä noin 100 paikkaa, eli ulkona on runsaasti ruokailutilaa.

Myös Rummunlyöjänkadulla toimiva Maran Baari avattiin maanantaina. Juuri remontoidussa baarissa on sisällä 100 paikkaa, ja nyt 40. Terassilla on myös tilaa noin 40:lle.

– Kun avasimme baarin klo 14.00, sinne tuli heti mukavasti porukkaa, kuin hiiret koloistaan, Korhonen naurahtaa.

Baari on auki illalla niin pitkään kuin rajoitukset sallivat eli klo 23:een asti, ja alkoholin tarjoileminen lopetetaan klo 22.

– Hauska nähdä, mihin ihmiset menevät sen jälkeen esimerkiksi juhannuksena. Menevätkö ne esimerkiksi jokirantaan vai minne. Eivät ne nukkumaan vielä silloin mene, Korhonen huomauttaa.

Korhosen omistamat Maran Grilli ja Maraniityn Grilli ovat toimineet koko ajan normaalisti. Vielä jää nähtäväksi, tuleeko torille tänä kesänä Maran Torikeidas.

– Juhannuksen tienoilla katsotaan, jos tulee. Tämä on ollut stressaavaa aikaa, ja nyt menee kaikki energia siihen, että nämä paikat saadaan pyörimään, yrittäjä toteaa.