Lähtövalmiina ison meren taakse – Salo Golfin Saku Tuusa suuntaa yliopistouralle Yhdysvaltain keskilänteen

0
Salo Golfin Saku Tuusa suuntaa elokuussa yliopistouralle Missouriin. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Golfaaja Saku Tuusa on tuttu näky Salo Golfin viheriöillä aamuvarhaisesta alkaen. Ja mikä kenttää on ollut viime päivinä kiertäessä, kun jo aamulla lämpömittari on kohonnut reippaasti yli 20 asteen.
Loppukesästä Tuusaa ei kuitenkaan enää tutulla kentällä näy, sillä Suomen juniorisarjoissa menestystä kahminut nuori mies lentää elokuun puolen välin paikkeilla uransa seuraavaan haasteeseen, yliopistogolfin pariin. Tuusan yliopisto sijaitsee Yhdysvaltain keskilännessä, Missourin osavaltiossa Columbian kaupungissa.
– Olen valmiina lähtemään. Yliopisto alkaa 24. elokuuta. Kai se siitä lähtee rullaamaan, vaikka uutta on paljon. Nopeasti siellä oppii uuteen, kun ei ole muutakaan vaihtoehtoa, 19-vuotias Tuusa naurahtaa.
Useat Tuusan ikätoverit aloittivat hiljattain varusmiespalveluksen, mutta halikkolainen päätti lykätä armeijaan menoa.
– Lähtö Yhdysvaltoihin olisi mennyt monimutkaiseksi, jos sitä olisi pitänyt vuodella siirtää eteenpäin.
Yhdysvalloissa koronavirus on kurittanut pahasti väestöä, mutta Tuusan kuuleman mukaan Missouri on säästynyt pahimmalta taudin suhteen.
– Hyvä tuuri, ettei siellä ole ollut koronaa kauheasti. Koronavirus ei sinänsä huoleta, mutta siitä tulee ylimääräistä murhetta, kun joutuu miettimään lentoja ja mahdollista karanteenia.
Tuusa oli tutustumassa tulevaan opinahjoonsa reilu vuosi sitten keväällä.
– Kaupunki on aika pieni, 150 000 asukasta. Kiersimme katsomassa yliopiston varsinaista golfkenttää, mutten päässyt pelaamaan siellä, kun olin silloin kipeänä. Aika simppeliltä kentältä vaikutti, vähän mäkeä eikä kauheasti metsää. Myös kampuksella on oma kenttä, mutta se ei ole kauhean hyvä kuulemma, Tuusa kertoo.

Tuusa kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Halikon lukiosta, ja se oli viimeinen ehto sille, että nuorukainen voi pakata bäginsa ja suunnata ison meren taakse.
– Tuli yllättävän hyvät arvosanat työmäärään nähden. Olin yllättynyt, ja isä myös. Se on aina hyvä, Tuusa sanoo.
Missouri valikoitui Tuusalle yliopistopaikaksi muutaman vaihtoehdon joukosta.
– Totta kai se vaikutti, että Missouri tarjosi stipendiä minulle. Ei tarvitse stressata rahasta niin paljon, sillä yliopisto-opiskelu on kuitenkin aika kallista Yhdysvalloissa. Kyseessä on täysstipendi, mutta siinä on myös omia kuluja. Stipendin suuruudesta en ole varma, jossain papereissa se luki, Tuusa myhäilee.
Vaikuttavia tekijöitä yliopistovalinnalle oli toki myös golfiin liittyvät seikat.
– Jossain toisessa yliopistossa on enemmän pelaajia ja siten vaikeampi päästä pelaamaan kisoihin. Missourissa meillä on suhteellisen pieni joukkue, kahdeksan tai yhdeksän pelaajaa. Kisoihin pääsee viisi pelaajaa ja yksi varalle, Tuusa valottaa järjestelmää.
Yliopistossa Tuusalla vierähtää neljä vuotta.
– Kello 9–12 opiskellaan ja sen jälkeen on aikaa treenata. Koulu pitää hoitaa, muuten ei pääse pelaamaan. Harjoittelu on aika paljon omatoimista, mutta myös joukkueen kanssa treenataan välillä.

Opiskeluistaan Tuusa ei halua liikaa ottaa paineita.
– Tietty taso pitää opiskelussa säilyä, mutta en huolestu, jos en saa kokeista kymppejä. Tärkeintä on, että ymmärtää opetetut asiat. Koulu alkaa yleisopinnoilla, jotka kestävät kaksi vuotta, bisnestä Missourissa opiskeleva Tuusa kertoo.
Mikä Tuusasta sitten tulee isona?
– Toivottavasti golffari!
Ennen yliopistouraa Tuusa nähdään vielä tositoimissa ensi viikolla reikäpelin SM-kisoissa Tammer-Golfissa. Hänen ohjelmaansa kuuluvat kesällä myös lyöntipelin SM-kisat, Finnish Tour sekä amatöörimestaruusturnaus Erkko Trophy elokuun alussa.