Lintilä: Lakiesitys sähkön siirtohinnoista tulee eduskuntaan syksyllä

5

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus on tuomassa syksyllä eduskuntaan lakiesityksen liittyen sähkön siirtohintoihin.
Asia kävi ilmi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, kun kokoomuksen Heikki Vestman kysyi sähkön korkeisiin siirtohintoihin puuttumisesta. Vestmanin mukaan monopoliyhtiö Carunalle päätyvät sähkönsiirtorahat pitäisi ”monopoliparonien” sijaan saada kansalaisille ja kulutukseen.
– Ihmiset ovat liiaksi monopolin armoilla, sähkönsiirtoa kun ei voi kilpailuttaa. Nykytila kustantaa suomalaisille jopa miljoona euroa ylimääräistä joka ikinen päivä, ja hinnat vain nousevat, Vestman sanoi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä teki huhtikuussa sähkön siirtohintojen hillitsemiseen tähtäävän lakialoitteen. Kokoomusedustajien mukaan kansanedustajille tulee runsaasti kriittisiä yhteydenottoja sähkön siirtohinnoista.
– Suomalaisilta tulee erittäin tyrmäävää palautetta näistä sähkön siirtohinnoista. Tämä asia suututtaa suomalaisia suunnattomasti ja juuri siitä syystä, että siihen ei pääse vaikuttamaan. Se on kuin automaatti, joka työntää aina vain suurempaa laskua, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

”Jättituotot tyhjästä”

Kokoomusedustajat ihmettelivät, miksi asiassa ei edetä nopeammin vaan vasta syksyllä.
– Tämän valintanne vuoksi Carunan monopoliparoneille kertyy joka päivä 300 000 euroa tuottoa tyhjästä, Vestman laski.
Lintilä ja pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosivat eduskunnan toimintarajoituksiin koronavirusepidemian vuoksi.
– Eduskunta on edellyttänyt, että tämän koronakriisin aikana ei tuotaisi ristiriitoja herättäviä esityksiä eduskuntaan, ja tähän tahtoon olemme pyrkineet vastaamaan, Marin sanoi.
Vestmanin mukaan eduskunnassa ei ainakaan torstaisen keskustelun perusteella näyttänyt asiassa olevan ristiriitoja sähkön siirtohintojen suhteen, joten asian voisi tuoda eduskunnan käsittelyyn myös korona-aikana.

STT

Kuvat:

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Niko
1 vuosi sitten

Olisi todella syytä saada nuo siirtohinnat nopeasti tasolle, joka vastaa esimerkiksi eläkkeiden korotustasoa, sillä muussa tapauksessa tulevaisuudessa osa eläkeläisistä joutuu muuttamaan pois omakotitaloista, kun rahat eivät riitä enää siirtohintojen maksuun.

Oli kyllä postiivinen yllätys, että kokoomus oli ajamassa tätä asiaa pikaiseen ratkaisuun. Mielestäni Lintilä ei ollut tekemässä ainakaan mitään radikaalia muutosta tähän, valitettavasti. Kysehän on kuitenkin törkeästä monopoliasemassa olevan rahastuksesta, joka pitää heti ratkaista.

keijo.k
1 vuosi sitten
Reply to  Niko

Mitään ei uskalleta tehdä koska on tullut muinoin annettua poliittinen lupaus minimituotoista Carunalle!

Hämmästynyt
1 vuosi sitten

Se mikä on yllättänyt: Salossa on paljon sähkölämmitteisiä asuntoja ilman mitään muuta vaihtoehtoa. Ei ole takkaa eikä myynti-ilmoituksissa ole edes mainintaa takkavarauksesta.

Toinen
1 vuosi sitten

Tulisi selvittää pikaisesti myös tarve ja kustannukset, ja mahdollinen aikataulu toiselle rinnakkaiselle (ja paremmalle) sähkönsiirtoverkolle ainakin Varsinais-Suomessa. Haluaisin vaihtaa välittömästi suomalaiseen siirtoyhtiöön, jossa rahat jäävät Suomeen. Niin hullulta kuin se tuntuukin, tilanne nyt vain on tämä. Pari miljardia voidaan kyllä siitä maksaa aikataulun puitteissa, jos halukkaita löytyy, ja uskon, että mukaantulijoita löytyy. Ei kiinnosta nykyinen.

pertti
1 vuosi sitten

Ehkä kannattaa ajatella samalla logiikalla kuin Satu Hassi suuresta valiokunnasta. Tuetaan Euroopan yrityksiä, että voivat ostaa Suomesta tuotteita. Tuetaan sähkönsiirtoyritystä rahallisesti, niin se voi halventaa hintaa.