Matkustusrajoituksia ulkomaille höllennetään – näillä näkymin heinäkuun puolessa välissä voisi matkustaa esimerkiksi Italiaan, Saksaan ja Kreikkaan

0

Sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan niiden EU- ja Shengen-maiden osalta, joissa tautiesiintyvyys 14 vuorokauden tarkasteluvälillä on samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden, kertoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Näiden maiden osalta poistuu samalla suositus kahden viikon karanteenista Suomeen tultaessa.
Tämänhetkisen tautitilanteen perusteella riittävän matala tautiesiintyvyys olisi Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Liechtensteinissa, Saksassa, Sloveniassa, Slovakiassa, Sveitsissä ja Unkarissa. Lisäksi tämänhetkisen tilanteen perusteella voitaisiin sallia matkustaminen Suomeen Kroatiasta, Kyproselta ja Irlannista.
Hallitus tekee kuitenkin vielä arvion Schengen ja EU-maiden kokonaistilanteesta 10. heinäkuuta mennessä ja päivittää listauksen maista ajankohtaisen epidemiatilanteen pohjalta.
– Siihen mennessä ehdimme saada lisää tietoa jo tehtyjen rajoitusten vaikutuksista epidemiatilanteeseen, Ohisalo sanoi.

Rajoitukset jäisivät voimaan Ruotsin ja Suomen välillä

Hallitus noudattaa Ohisalon mukaan korostetun varovaista linjaa rajapäätöksissä. Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuvat näillä näkymin heinäkuun puolivälin jälkeen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tshekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.
Hallitus toivoo, että Ruotsin ja Suomen tautitilanteet tulisivat samankaltaisiksi ja aktiivisempi matkustaminen myös Ruotsin välillä tulisi mahdolliseksi. Tällä hetkellä Ruotsin rajan yli Suomeen pääsee työn, perheasian, henkilökohtaisen syyn tai mökin omistamisen perusteella.
Ruotsi on vielä kaukana Suomen tautitilanteesta. Ohisalo sanoi, että Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen tietojen mukaan Ruotsissa tautiesiintyvyysluku oli toissapäivänä 118,8, kun luku Suomessa oli 3,2.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa kansainvälistä tilannetta päivittäin ja on tiiviissä yhteydessä eri maiden viranomaisten ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen kanssa. Tilannetta arvioidaan kokonaisvaltaisesti.
– Tautitapausten äkillinen nousu voi liittyä tiettyyn tilanteeseen. Täytyy arvioida, onko maan tilanne kokonaisuudessa huolestuttava vai mennäänkö parempaan suuntaan, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa.

Haavisto varoittaa: Kotiutuslentoja ei tehdä

Tällä hetkellä matkustamista on suositeltu vain Baltiaan, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistuttaa, että maissa, joihin suomalaisten liikenne vapautuu, voi olla myös omia määräyksiä.
– Esimerkiksi Tanskalla on omia rajoituksia muun muassa majoitusvarausten pituuden suhteen, hän sanoi.
Ulkoministeriö myös varoittaa menemästä pahan koronatilanteen alueille, sillä tällä hetkellä kotiutuslentoja ei tehdä kuten keväällä.
– Jos joutuu pulaan maailmalla, tilanne voi olla vaarallinen, Haavisto muistuttaa.

Matkanjärjestäjä TUI aikoo aloittaa lomalennot Kreikkaan heinäkuussa

TUI aikoo aloittaa lomalennot Kreikkaan heinäkuussa, kertoo matkanjärjestäjä tiedotteessa. Päätös lomalentojen aloittamisesta perustuu Suomen hallituksen antamiin uusiin matkustussuosituksiin.
Uusien suositusten mukaan Kreikkaan voi matkustaa heinäkuun 13. päivän jälkeen, jos koronaviruspandemian tilanne ei merkittävästi muutu.

Matkailualan liitto pettynyt hallituksen uusiin matkustussuosituksiin

Kansainvälisen matkailun parissa työskentelevät yritykset ovat pettyneitä hallituksen uusiin matkustussuosituksiin, kertoi Suomen matkailualan liitto (SMAL) tiistaina. SMALin mukaan yhä useamman matkatoimistoyrityksen talous alkaa olla kriittisessä tilassa matkailun vähentymisen vuoksi.
Useilla kotimaisilla matkailuyrityksillä on edelleen tuhansia ulkomaalaisia matkavarauksia Suomen kohteisiin. Yritykset ovat odottaneet, että rajat aukeaisivat eurooppalaisille matkustajille, jotta nämä pääsisivät tulemaan jo varatuille matkoilleen.
– He (yritykset) eivät ole voineet myydä näitä matkoja eteenpäin, kun ne ovat edelleen varattuina ulkomaalaisille matkailijoille. Sitten on jouduttu kotimaisille matkailijoille sanomaan, että ei ole tilaa, kun paikat ovat täynnä, kertoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti STT:lle.
SMAL kritisoi Suomen hallitusta varovaisesta suhtautumisesta rajojen avaamiseen. Liitto toivoo, että Suomessa edettäisiin matkailun avaamisessa samalla tavalla kuin muissakin Euroopan maissa.
– Joka maassahan tätä tautia hillitään ja on tehty todella paljon toimia, joilla tautia kitketään. Ja on jo paljon hillittykin, Mäki-Fränti sanoo.

STT

Kuvat: