Nuoret kiinnostuneempia sijoittamisesta – ”Nyt on hyvä hetki aloittaa”

0
Vanhempien esimerkki kannusti Patrik Strömbergin kokeilemaan sijoittamista. kuva: SSS/Jan Sundman

Kun osakekurssit sukelsivat maaliskuussa koronaviruspandemian vuoksi, 19-vuotias Patrik Strömberg pysyi rauhallisena. Hän oli sijoittanut varansa laadukkaisiin kasvuyhtiöihin, jotka selvisivät romahduksesta pienillä kolhuilla.

Salolainen Strömberg kiinnostui sijoittamisesta toden teolla tultuaan täysi-ikäiseksi. Viimeisen vuoden aikana hän on päivittäin seurannut osakekurssien kehitystä ja etsinyt potentiaalisia sijoituskohteita.

– Nautin itseni haastamisesta. Sijoittaminen kiehtoo minua, sillä siinä kilpaillaan jatkuvasti muita sijoittajia ja indeksiä vastaan, Strömberg selostaa.

Strömberg pyrkii saamaan sijoituksillaan mahdollisimman suurta tuottoa, joten hän sijoittaa pääosin osakkeisiin. Hän pitää sijoittamista sekä harrastuksena että työnään.

– En vielä tiedä, mitä teen seuraavaksi. Joko menen opiskelemaan tai aloitan lyhytaikaisen sijoittamisen täysipäiväisesti. Haluan pitää kaikki vaihtoehdot auki.

19-vuotias Strömberg ei ole sijoittajana harvinaisuus. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Markku Kaustian mukaan nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia sijoittamisesta.

– Nykynuoret sijoittavat enemmän kuin heidän vanhempansa nuoruudessaan. Toisaalta nuorilla on nykyään myös enemmän lenkkareita, tietokonepelejä ja pizzan syöntimahdollisuuksia kuin heidän vanhemmillaan aikanaan oli, Kaustia toteaa.

Patrik Strömbergille sijoittaminen tarjoaa ennen kaikkea taloudellista turvaa ja vapautta tehdä asioita, joista nauttii.

– Tavoittelen sitä, ettei olisi pakko tehdä mitään sellaista, mitä ei halua. Sijoittaminen mahdollistaa sen, että voin tulevaisuudessa lähteä reissuun tai tehdä suurempia hankintoja, Strömberg pohtii.

Strömberg toivoo, että sijoittamisesta ja sen antamasta taloudellisesta turvasta puhuttaisiin koulussa nykyistä enemmän. Koska kukaan ei voi elää ilman rahaa, oman talouden hallinta on yksi tärkeimmistä arjen taidoista.

– Tuntuu, että sijoittaminen ja raha-asiat muutenkin ovat yhteiskunnassamme jonkinlainen tabu. Niistä pitäisi keskustella enemmän.

Kaikkien kannattaisi Strömbergin mukaan sijoittaa, sillä se on säästämistä kannattavampaa. Sijoittaminen voi helpottaa elämää ja saattaa vähentää raha-asioista aiheutuvaa stressiä.

– Sijoittaminen on etuoikeus, joka kannattaa hyödyntää. Osakemarkkinat eivät katso koulutustaustaa tai varallisuutta, vaan ne kohtelevat kaikkia samalla tavalla.

Vaikka Strömberg käyttää rahaa harkiten, hän ei halua talouden määrittävän koko elämäänsä. Hän kannustaa nuoria laittamaan osan kesätyöpalkastaan säästöön.

Strömberg muistuttaa, ettei sijoittamiseen tarvita satoja euroja. Jo muutamalla kympillä pääsee hyvin alkuun.

– Sijoittaessa kannattaa olla pitkäjänteinen. Jos alat nyt sijoittamaan, se ei auta sinua yli koronan tuomista vaikeuksista. Se helpottaa sitten seuraavaa kohdalle sattuvaa kriisiä.

Oikeaa hetkeä sijoittamisen aloittamiseen ei ole olemassa. Strömbergin mukaan asiaa ei kannata pohtia liikaa, vaan sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian.

Professori Markku Kaustia on Strömbergin kanssa samoilla linjoilla.

– Nyt on ihan hyvä hetki aloittaa sijoittaminen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällä hetkellä olisi jotenkin erityisen helppoa tehdä pikavoittoja, Kaustia toteaa.

Tällä hetkellä osakekurssit ovat toipuneet melko hyvin maaliskuun romahduksesta. Kaustia kuitenkin arvelee, että loppuvuonna kurssien kehittymisessä saattaa tulla pientä takapakkia.

– Juuri nyt koronan lisäksi maailmanpolitiikan tilanne keinuttaa kursseja. Lisäksi lyhyen aikavälin kehityksen ennustaminen on lähinnä pelkkää arvailua. On paljon varmempaa todeta, että heilunta tulee jatkumaan.

 

Toimittajan näkökulma:

Sijoitus parempaan huomiseen

Sijoittamisesta keskusteltaessa nousee usein esiin ajatus siitä, että sijoittamalla tienatut rahat ovat pois jonkun muun kukkarosta. Jotkut saattavat jopa jättää sijoittamatta sen vuoksi, etteivät he halua rikastua toisten kustannuksella.

Pysähdytäänpä hetkeksi pohtimaan asiaa. Jos Björn Walhroos ei olisi elämässään tienannut euroakaan, tekisikö se minusta, sinusta tai naapurin Heikistä yhtään varakkaamman? Vastaus on ei.

Sijoittaminen on säästämistä siinä missä kolikoiden sullominen säästöpossuun. Tietenkin sijoittamiseen liittyy oma riskinsä, mutta sen voi minimoida valitsemalla itselleen sopivimman sijoitusmuodon.

Parhaimmillaan sijoittamalla voi edistää omien arvojen toteutumista. Monet pankit esimerkiksi tarjoavat rahastoja, joihin on koottu ympäristöystävällisten ja eettisesti kestävien yritysten osakkeita.

Jätä kommentti