Pääkirjaston pihan avoimempi ilme ilahduttaa kävijöitä

2
Salon kaupungin Visio 2035 -hanke kohentaa katukuvaa keskustassa. Erityisenä huomion kohteena on Vilhonkadun seutu, ranta-aukio ja kauppatori. Kuvat: SSS/Jukka Vaso

Toukokuun lopulla valmistuneet uudistustyöt Salon pääkirjaston piha-alueella herättivät joissakin kirjaston asiakkaissa närää.

Sekä vanhan aidan poistaminen, että istumapaikkojen määrä pihalla toivat parranpärinää Salon Seudun Sanomien tekstiviestipalstalla (SSS 17.6. ja 22.6.).

Salon kaupungin kiinteistöpäällikkö Janne Lehto painottaa, että pihan uusimistöiden avainsanana oli ”avoimuus”.

– Lähtökohtana uudistamiselle oli se, että piha oli painunut pahasti, eikä ollut enää käyttäjäystävällinen. Invaluiskaan ja pääsisäänkäynnin portaille oli muodostunut kynnyksiä niin, että tasoerot olivat huomattavia. Avoimuuden lisäksi rumaksi koettu aita haluttiin pois.

Savimaalle on tyypillistä, että se painuu ajan saatossa alaspäin. Uudistusten myötä piha-alueen sadevedet on saatu Lehdon mukaan hallintaan aiempaa paremmin.

Pääkirjaston kirjastonjohtaja Säde Vainio-Stén on uudistuksen lopputulokseen tyytyväinen.

– Piha on nyt huomattavasti siistimpi. Ennen meillä oli kesäisin kukkien ja istutusten kanssa ongelma sen suhteen, että kuka niitä hoitaa ja kastelee. Nyt sitä ei tarvitse miettiä, koska piha on siisti ja tilapalveluiden hallussa.

Piha-alueen entisestä ulkomuodosta muistuttavat vain muutama puu, pääoven porrasaskelmat ja polkupyörätelineen sijainti.

Pääoven edessä olevan portaikon juurella oli aiemmin suuri kesäkukka-allas istutuksineen, mutta nyt se on päällystetty puulla ja toimii myös penkkinä.

– Se näkyy suoraan asiakaspalvelupisteeltä ovilasien läpi ja voi todeta, että ihmiset ovat ottaneet sen omakseen. Siinä istuu usein useampi ihminen.

”Tärkein toiveemme oli, että rusokirsikkapuu pitää säilyttää.”

Kirjaston vieressä istumapaikkoja tarjoaa myös kaupungin työnhakijoiden palvelupiste Voimala 2.0:n terassi.

Vainio-Stén kertoo, että kirjastopalvelujen edustajat osallistuivat pihatöiden suunnitteluvaiheessa kokouksiin, joissa he saivat esittää toiveita omasta näkökulmastaan.

– Tärkein toiveemme oli, että rusokirsikkapuu pitää säilyttää, niin kuin se säilytettiinkin. Voidaan sanoa, että se on turistinähtävyytemme; valtavan pidetty ihmisten keskuudessa.

Myös kirjaston pihan valaistus oli merkittävä osa uudistustöitä. Vanhat valaisimet eivät olleet enää toimintakunnossa, eikä niihin saanut Lehdon mukaan varaosia.

Kaikista uudistuksen yksityiskohdista Vainio-Stén on eniten tykästynyt uusiin, korkeisiin valaisimiin.

– Ne ovat tyylikkäät. Odotan syksyä, jotta niiden valaistuksen näkee pimeässä.
Kaikki vanhat valaisimet kirjaston etupihalta otettiin pois ja vaihdettiin uusiin.

Matti ja Anja Toivonen arvostavat uusitun pihan yhtenäisyyttä ympäröivän kaupunkimaiseman näkökulmasta.

Pääkirjaston pihalta tavoitetut asiakkaat antavat myös kehuja uudistetusta pihasta.

– Piha on todella hyvä ja avara. Taustalla näkyy Seppä Laurin patsas, joka muodostaa tiettyä kokonaisuutta, kiittää Matti Toivonen.

– Olen vanha pohjalainen, joten minulle kaiken pitää olla hyvin lakeata, naurahtaa Anja Toivonen.

Matti näkee aukeassa pihassa mahdollisuuksia kulttuuritapahtumille, kuten kansantanssiryhmille ja kuoroille.

Pia Friberg iloitsee vanhan aidan poistumisesta pihan ympäriltä. Ilkka Saario arvostaa aukean skeittausmahdollisuuksia. Myös Saarion tytär Lilith viihtyi kaikesta päätellen pääkirjastolla.

Ilkka Saariolla on vielä vauhdikkaampia näkemyksiä pihan käyttämisestä.

– Nyt on paremmin tilaa skeitata; vauhtia saa jo rappusiin ja hänkät (hand rail/putki, toim. huom.) ovat ihan hyvät. Lisäksi on paremmat näkymät näin kesällä katsoa tyttöjä, kun heillä on kivat kesävaatteet. Ja pojilla myös.

Saario mainitsee alueelle vielä kehityskohteeksi Vilhonkadun ja Länsirannan leikkauspisteessä olevan parkkipaikan, joka sijaitsee hänen mielestään ärsyttävän lähellä kirjaston piha-aukeaa.

Pia Friberg pitää parkkipaikkaa jäänteenä 1970-luvulta, jolloin jokaisen palvelun äärelle piti päästä autolla. Aidan poistaminen teki Fribergin mukaan pihasta avoimemman näköisen.

– Muistan vielä ajan, jolloin tämä oli tohtori Kärjen talo ja asumiskäytössä. Nyt kirjastoon voi tulla helposti kahdesta suunnasta.

Pääkirjaston pihan uusiminen kuului Salon keskustan katuympäristö visio 2035 -projektiin. Vilhonkadun lisäksi se sisältää suunnitelmia ranta-aukion ja kauppatorin ulkoilmeen päivittämiseksi.

Seuraavaksi työt jatkuvat Lehdon mukaan todennäköisesti torilla.

– Huoltorakennuksen uusiminen torilla on varmaan seuraavaksi tapetilla, kunhan päästään sen mallista ja muodosta yksimielisyyteen. Suunnittelu alkaa syksyllä.

2
Jätä kommentti

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Lasse Reunanen

Salon Seudun Sanomat oli kerännyt kiitettäviä lausuntoja kirjoitukseensa, mutta pidän toteutusta huonona (vaikka kivityöt tehtykin siistiksi). Olin silloin kaupungin työllistettynä, kun ne kivipäiden taideteokset Lauri Hollménin opastuksella taiteilija sijoitti kirjastopihalle (putsasin mm. aamuisin kirjastopihan). Pihan tammi oli silloin pieni ja kahdella kämmenkokoisella muovisuojuksella sain koko alarungon peitettyä. Iso koivu poistettiin, vaikka olisi vielä elänyt tai uusi taimi tilalle tyhjyyttä viheriöittämään. Nyt kesähelteellä oli tukalan kuuma avoin kivetys. Uudet pyöräraudat huonoja, joihin vaikea lukita pyörää – en niitä lokeroita jatkossa käytä. Kaikki korokkeen kasvillisuus pois, joka sekin huono valinta ja jotain pientä lisäkasvillisuutta muuallekin olisi kelvannut laittaa eikä pelkkää avoimuutta hulinoinnille… Lue lisää »

Vähän

Aivan kuten edellinen kirjoittaa, ”vähän” vaikuttaa tyhjältä.