Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi pilkkaavan kuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää

3

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan kansanedustaja Ano Turtiaisen (ps.) tiistainen käytös sosiaalisessa mediassa ei ole hyväksyttävää.
Tavio joutui keskiviikkona ottamaan kantaa Turtiaisen tviittaamaan kuvaan, jossa Yhdysvalloissa poliisin polven alla kuoliaaksi tukehtuneen George Floydin kasvot oli värjätty vaaleanpunaisiksi ja alle oli kirjoitettu ”Pink Floyd” tunnettuun rockyhtyeeseen viitaten.
Turtiainen on sittemmin poistanut tviittinsä.
Tummaihoisen Floydin kuolema viime viikon alussa käynnisti Yhdysvaltoja ravistelevat laajat mellakat ja mielenosoitukset.
Tavion mukaan Turtiaisen julkaisema kuva pilkkasi vainajaa.
– Tällainen somekäytös ei ole kansanedustajaltamme hyväksyttävää. Perussuomalainen eduskuntaryhmä käsittelee asian huomisessa ryhmäkokouksessa, Tavio kirjoitti Twitterissä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Ilta-Sanomille pitävänsä Turtiaisen jakamaa kuvaa alatyylisenä ja epäonnistuneena.
– Siinä tehdään pilaa kuolleesta ihmisestä, ja se ei ole millään tavalla sopivaa, Halla-aho sanoi IS:lle.
Turtiainen kommentoi IS:lle, että hänen kuvavalintansa oli huono. Hän kertoi poistaneensa tviitin, jotta siitä ei olisi haittaa perussuomalaisten ryhmälle.

Kommenteista tutkintapyyntöjä

Turtiainen on ollut aiemminkin otsikoissa kirjoittelunsa vuoksi. Vuonna 2018 Turtiainen tuomittiin sakkoihin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Tuomio tuli siitä, kun hän Facebook-kirjoituksessa vuonna 2015 kehui vastaanottokeskuksia kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä ja pohti niiden laajentamista ”vihollisen pääpaikkoihin” Suomen Punaiseen Ristiin viitaten.
Viime vuonna, kun Kongossa kuoli ihmisiä ebolaan, Turtiainen kirjoitti luonnon olevan ebolan avulla mukana ilmastotalkoissa. Kommentista tehtiin poliisille tutkintapyyntö, mutta esitutkintaa ei aloitettu, sillä kommentti ei täyttänyt kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkkejä.
Tammikuussa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen teki rikosilmoituksen Turtiaisen tviitistä, jossa tämä luonnehti Taposen kuuluvan ”munattomaan nillittäjäryhmään”.

https://twitter.com/VilleTavio/status/1268122004349124608
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006528969.html

STT

Kuvat:

Keijo K.

Kansanedustajien taso? Aivan sama mitä teet, kun olet tullut valituksi. Anoa äänestäneet?

Kaisa

Pian joku PS puolueen edustaja alkaa totuttuun tapaan puhumaan ajojahdista tai sananvapaudesta. Jälleen hyvä esimerkki sivistyneen käytöksen katoamisesta. Halla-ahon pahoitteluilla ei ole mitään merkitystä, hänethän on tuomittu vihapuheista, joita hän ei ole ikinä katunut.

Lasse Reunanen / Salo

Pink-sana viitannee myös vaaleanpunaiseen, joka kuolleelle ollut pakosta tukehtuessaan ja sukunimensä siinä lisänä. Ilman selityksiä harmillinen ilmaisu, mutta ei pelkästään loukkaava kuten julki esitetty (siis ei rikokseksi tuomittavaa, mutta ei suositeltava käytöstä kuitenkaan). Perussuomalaiset tänään henkilön erottivat eduskuntaryhmästään, jotta puolueen julkikuva ei tahriintuisi. Kuolleella todettu olleen myös koronatartunta 3.4. alkaen ja ruumiinavauksessakin (lieväoireisena jatkunut) ja jotain huumejäämiäkin löytynyt. Koronassahan aiheutuu hengitysvaikeuksia ja kenties ei pelkkä puristuspainallus (minuutteja) olisi ns. terveelle henkilölle ollut kuolemaksi – silti poliisit tietysti liikaa voimaa käyttäneet kun henkilö jo olisi ollut mahdollista käsistä lukita (tarkkaa syytä kuolleen maahan painamiseen ei kerrottu, mutta erottamisia ja murhasyytettä seurannut… Lue lisää »