Pihasirkus viihdytti somerolaisia

0
Esiintyjäduo FlouTila viihdytti yleisöä Somerolla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolaiset saivat torstai-iltapäivänä nauttia sirkuksesta Kiiruun puistossa. Esiintyjäduo FlouTila viihdytti yleisöä sirkustempuilla, teatterilla ja musiikilla.
Kun kevään yleisötapahtumat koronaviruksen takia peruttiin, turkulainen esiintyjäduo FlouTila ei jäänyt toimettomaksi. Ammattiesiintyjät Pekka Laamanen ja Alisa Salonen päättivät viedä sirkuksen puistoihin ja ihmisten pihoille.
– Aiemmin olen esittänyt sirkustemppuja kaduilla, joten siirtymä pihoille oli luonteva, Laamanen naureskelee.
Sekä Salonen että Laamanen saivat taitelijoille myönnettyä korona-apurahaa. Apurahan turvin he haluavat viedä pihasirkuksen myös vähävaraisten lapsiperheiden luokse.
– Esittävä taide kuuluu kaikille. Haluamme viedä sen myös sellaisten ihmisten luokse, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä sirkukseen tai teatteriin, Laamanen kertoo.
Katusirkuksella on riittänyt kysyntää, sillä FlouTila on viimeisen kahden kuukauden aikana vienyt läpi lähes 50 esitystä.
– Jos kysyntää riittää, jatkamme tätä myös ensi vuonna, Salonen suunnittelee.

FlouTilan pihasirkus kulkee paikasta toiseen asuntoautossa. Karavaanielämä on esiintyjäparille tuttua, sillä he ovat monena vuonna kiertäneet Eurooppaa asuntoauton kanssa.
Pariskunnan 8-vuotias poika on ollut pienestä asti mukana sirkuselämässä, ja hän kulkee reissuilla vanhempiensa mukana.
Vuodesta 2016 lähtien Laamanen ja Salonen ovat osallistuneet sirkuskiertueeseen Romaniassa. Tänä vuonna kiertue peruttiin koronaviruspandemian vuoksi.
– Olisi ollut hienoa lähteä kiertueelle, sillä aioimme toteuttaa Romaniassa monia yhteiskunnallisia projekteja, Laamanen kertoo.
Laamasen mukaan perinteisesti sirkusta on pidetty kevyenä taidemuotona. Hän haluaa korostaa, että sirkuksessa on paljon potentiaalia ja se sopii kaikenikäisille.
– Viime vuosina sirkuksen suosio on lähtenyt nousuun. Suomalaista sirkusta arvostetaan erityisesti ulkomailla, Laamanen pohtii.

Somerolla FlouTilan esitys oli yleisömenestys, sillä ensimmäiseen esitykseen saapui paikalle yli 80 katsojaa.
4-vuotias Väinö Teräväinen oli tullut katsomaan esitystä yhdessä pikkuveljensä Vernerin ja isänsä Erkan kanssa. Hän kertoi pitäneensä esityksestä.
– Suosikkitemppuni oli pyörätemppu, jossa esiintyjä tasapainotteli polkupyörää päänsä päällä, Väinö selittää.
Esityksen jälkeen Teräväiset suunnittelivat menevänsä jäätelölle.
Someron Kulttuurin Liisa Mattila kutsui pihasirkuksen esiintymään Somerolle, koska hän halusi järjestää ohjelmaa lapsille.
– Kevään aikana meillä on ollut paljon livestriimauksia aikuisille, esimerkiksi konsertteja ja sketsejä. Lapset ovat jääneet vähän paitsioon, Mattila kertoo.
Mattilan mukaan pihasirkuksen kaltaisia puistotapahtumia aiotaan järjestää Somerolla myös tulevaisuudessa. Kesäkuun viimeisenä perjantaina Kiiruun puiston valtaa musiikkiteatteriduo Mimi ja Kuku.