Protestit horjuttavat Trumpia

0
Presidentti Donald Trump poistatti mielenosoittajat alueelta ja asettui itse kuvattavaksi kirkon edessä Valkoisen talon lähellä.

Yhdysvaltain rajut mielenosoitukset ovat nousseet vakavaksi uhaksi syksyn vaaleihin valmistautuvalle presidentti Donald Trumpille. Jo ennestään kompurointi koronaepidemian hoidossa on heikentänyt presidentin suosiota.

Poliisin käsittämätön väkivalta johti tummaihoisen miehen kuolemaan Minneapolisissa. Surma johti laajoihin mielenosoituksiin koko maassa, ja Trump uhkaa hajottaa väkivaltaisia protesteja tarvittaessa vaikka armeijan avulla.

Tummaihoinen George Floyd menetti henkensä Minneapolisissa, kun poliisi kuristi hänet kiinniottotilanteessa. Raaka väkivalta nostatti mielenosoitukset, jotka levisivät nopeasti koko maahan.

Rotumellakoita Yhdysvalloissa on nähty ennenkin, mutta nyt mielenosoitusten viesti on vakavampi. Pinnan alla kytevän rasismin lisäksi tunteita nostaa poliisiväkivalta. Koronaepidemian myötä nopeasti kasvanut työttömyys antaa mellakoille hyvän kasvualustan.

Mielenosoituksissa vaaditaan, että poliisiväkivallan pitää loppua ja mustia pitää kohdella samalla tavalla kuin valkoisia. Mustat yleisesti kohtaavat Yhdysvalloissa poliisilta kovempaa kohtelua kuin valkoiset.

Rajut mielenosoitukset ovat uhka presidentti Donald Trumpille. Syksyllä edessä ovat presidentinvaalit, ja kansan tyytymättömyys heijastuu nopeasti tuloksiin.

Presidentti ei lähtenyt tyynnyttelemään oikeutta vaativia kansalaisia, vaan sen sijaan uhkasi marssittaa armeijan kaduille, jos järjestys ei muuten palaa. Viimeksi armeijaa on käytetty protesteja vastaan 1960-luvulla.

Nopea ratkaisu tilanteen rauhoittamiseksi olisi Trumpin kannalta paras vaihtoehto, mutta armeijalla uhkaaminen voi kiristää ilmapiiriä entisestään.

Yhdysvaltain kansalaiset eivät ole juuri piitanneet presidentti Trumpin tokaisuista ja erikoisista tempauksista. Nyt tilanne on toinen, kun voimakas talouskasvu ja hyvä työllisyystilanne eivät enää kanna. Oman elintason heikentyminen kääntyy helposti tyytymättömyyteen ylintä johtoa kohtaan.

Levottomuudet ja epäonnistumiset koronaepidemian hoidossa syövät vielä lisää presidentin luottamusta.

Vielä keväällä Trumpin jatko toiselle kaudelle näytti hyvin todennäköiseltä. Kuluva kesä voi muuttaa vaaliasetelmia uuteen asentoon.