Rajoituksia voidaan purkaa

0
Ravintoloiden rajoituksia purettiin maanantaina. Noutopöytätarjoilu on taas mahdollista.

Koronaviruksen leviäminen Suomessa näyttää ainakin toistaiseksi hiipuvan hyvää vauhtia. Koko maan tartuntamääriä on laskettu viime päivinä yhden käden sormilla, eikä uusia merkittäviä tartuntaketjuja ole löytynyt.

Rajoituksia purettiin kesäkuun alussa, mutta ne eivät johtaneet tartuntojen lisääntymiseen. Rajoitusten lieventämistä voidaan edelleen jatkaa. Samalla on syytä pitää mielessä, että laumasuojaa ei maailmassa vielä ole ja olosuhteet taudin leviämiselle ovat edelleen olemassa.

Epidemian pelättiin lähtevän uudestaan nousuun, kun poikkeusolojen voimakkaimpia rajoituksia purettiin. Nyt tiedetään, että pahimmat pelot eivät toteutuneet.

Uudenmaan rajojen avaaminen ei lisännyt koronatapauksia muissa maakunnissa. Myöskään koulujen avaus ei tuonut uusia tartuntaketjuja. Edes ravintoloiden avaaminen ei saanut virustautia uuteen lentoon.

Rajoituksia vapautettiin lisää maanantaina, kun ravintolat saavat ottaa enemmän asiakkaita, anniskelua voidaan jatkaa yhteen asti ja noutopöytien käyttö sallitaan taas.

Viime päivien aurinkoiset säät ovat houkutelleet ihmisiä terasseille ja uimarannoille. Kylmän koronakevään jälkeen tunnelma on vapautunut, eivätkä auringon paahteessa kaikki turvaohjeet ole aina ensimmäisenä mielessä.

Tartunnat ovat kuitenkin jääneet yksittäistapauksiksi. Epidemia on pysynyt hallinnassa, ja viruksen tarttuvuusluvut ovat pysyneet matalina.

Tilannetta on kuitenkin syytä seurata tarkasti. Tartuntatautilain avulla rajoituksia voidaan kiristää, jos tartunnat lähtevät nousuun.

Koronatilanne näyttää hyvältä myös muualla Euroopassa. Matkailua turvallisiin naapurimaihin on jo avattu, ja lähipäivinä rajoja avataan lisää ympäri Eurooppaa.

Vaikka tilanne onkin jo parempi, on rajoja avattaessa syytä edelleen tarkastella jokaisen maan tilannetta erikseen. Matkailun salliminen maihin, joissa virus jyllää edelleen, on tarpeetonta riskin ottamista.

Koronavirus leviää pelottavan nopeasti, jos sille tarjotaan otolliset olosuhteet. Lopullisesti pandemiasta päästään eroon vasta, kun tehokas rokote saadaan maailmanlaajuisesti käyttöön.

Siihen saakka pitää opetella elämään viruksen kanssa.

Jätä kommentti