Ranskalaista lajitietoa SalPaan – uusi päävalmentaja Fabrice Masachs saapui Suomeen ensimmäisen kerran 2007

0
Ranskalainen Fabrice Masachs on SalPan taitoluistelun uusi päävalmentaja. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Aurinko paahtoi täydellä teholla tiistaina iltapäivällä Salon Urheilupuiston maisemissa, mutta Salon Palloilijoiden taitoluisteluleiriläiset pääsivät vilvoittelemaan varjon lisäksi aika ajoin myös SSO-hallin jäälle.
Leirillä ensimmäisiä kunnon kosketuksiaan uuteen seuraansa ottaa SalPan uusi päävalmentaja Fabrice Masachs, joka on tosin valmentanut SalPan kesäleireillä aikaisemminkin.
– Tykkään tästä alueesta. Valmensin aiemmin Raisiossa ja Turussa, mutta siellä näin jo kaiken. Siellä alueella on liikaa kilpailua seurojen välillä, mutta SalPa on sopivasti kauempana Turusta, Fabbe-lempinimellä Suomessa tunnettu Masachs kertoo syitä SalPaan ja Saloon tulolleen.
Eteläisen Ranskan Toulousesta kotoisin oleva Masachs on itse entinen aktiivitaitoluistelija. Suomeen hän saapui jo ensimmäisen kerran lokakuussa 2007. Tuolloin Masachs tuli Vaasaan valmentamaan ja viihtyi siellä kahden kauden ajan.
Tämän jälkeen Raisiossa ja Turussa vierähti yhteensä peräti kymmenen vuotta, minkä jälkeen hän lähti Luxemburgiin, jotta saisi olla lähempänä perhettään. Sieltä Masachs päätyi takaisin Vaasaan ja tiistaina mies seisoi SSO-hallin ovenkäynnin edessä hyväntuulisena.
– Salossa on loistavat puitteet taitoluistelun ja muun urheilun harrastamiseen. On kaksi jäähallia, uimahalli, jalkapallokenttiä, tenniskenttiä, ratsastusta, Masachs ihastelee ja viittoilee samalla ympäriinsä urheilupuistoa.
Tuore salolainen kehuu myös kaupunkia.
– Erittäin kiva kaupunki. Luonto on lähellä. Lisäksi täältä löytyy kaikkea, eikä tarvitse ajaa välttämättä Turkuun tai Helsinkiin, ellei jotain aivan erityistä halua ostaa.

Masachs, 44, korvaa SalPan taitoluistelun päävalmentajana pitkään seurassa vaikuttaneen Susanna Koiviston.
– On helppoa tulla tänne, sillä ”Suski” on tehnyt tiimeineen niin hyvää työtä seurassa. SalPan taitoluistelijoiden pohja on vankka, ja onhan täällä myös SM-tason luistelijoita, Masachs iloitsee.
Luisteluvalmentajien valmennusmenetelmistä on riittänyt puhetta mediassa tämän vuoden puolella paljon. Kohua aiheutti erityisesti Team Uniquen muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen, joka sai epäasiallisesta käytöksestä vuoden toimintakiellon Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta.
– Yritän kunnioittaa jokaista urheilijaa enkä nostaa itseäni jalustalle. Tarkoituksena on tuoda seuraan positiivista henkeä, Masachs kuvailee omia metodejaan.

SalPan taitoluistelujaoston puheenjohtajan Gitta Lietzenin mukaan päävalmentajan vaihto onnistuu kivuttomasti, vaikka Koivistolla onkin takanaan pitkä ja onnistunut valmennussuhde SalPaan.
– Jännittäähän uusi alku aina, mutta Suski käy edelleen Salossa kaksi kertaa viikossa, vaikka hän taustalle jääkin jatkossa. Mitä olen jutellut luistelijoiden kanssa, kaikki ovat olleet innoissaan Fabbesta. Hän on tunnettu ja tasokas valmentaja sekä maineeltaan hyvä. Jos on laadukasta valmennusta, luistelijat pärjäävät, Lietzen tähdentää.
Masachs kommunikoi jäällä englanniksi, mutta hän osaa myös jonkun verran suomea.
– En usko, että kielikysymys on mikään ongelma. Aluksi voi nuorempia tyttöjä jännittää se, että Fabbe on mies. Mutta kävihän täällä myös Ari-Pekka Nurmenkari valmentamassa meidän luistelijoita, Lietzen muisuttaa.
SalPan taitoluisteluleiri pyörii koko viikon. Maanantaina alkanut leiri jatkuu yksin-, muodostelma- ja harrastelijaluistelijoiden osalta

”Fabbe” on jättänyt positiivisen kuvan

SalPan taitoluisteluleirille osallistuneet salolainen Vilma Piipponen ja turkulainen Enrika Mäki rentoutuiva SSO-hallin viereisellä nurmikolla tiistaina. Heidän mukaansa leirillä on ollut kivaa.
– Uudesta päävalmentajasta on jäänyt positiivinen kuva, SalPaa edustava Piipponen kertoo.
Piipponen hakee ensi kaudeksi paikkaa kansallisista noviiseista SM-noviiseihin.
– Kausi kerrallaan menen, vaikka joskus oli tavoitteena yltää EM-tasolle asti. Nyt tavoitteena on tulevaisuudessa oppia tekemään kaksoisakseli ja kolmoishyppy sekä luistelemaan sujuvia ja puhtaita ohjelmia, Piipponen tuumii.
Turun Rientoa edustava Mäki hakee puolestaan paikkaa ensi kaudeksi Debytanteista SM-noviiseihin.
– Tiesin Fabben jo entuudestaan Riennosta ja päätin tulla katsomaan, millaista täällä leirillä on, kun välimatkakin on niin lyhyt. Minulla on aika samanlaiset tavoitteet kuin Vilmalla. Pitää muistaa keskittyä myös siihen, ettei ole liian ankara itselleen tässä lajissa. Pitää myös olla aikaa levätä, Mäki järkeilee.

Jätä kommentti