Rikollinen ilmiö

0
THL:n asiantuntija Mimmi Koukkulan mukaan suurimmassa vaarassa ovat 4–12-vuotiaat.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä on vaarassa joutua silvotuksi. Ulkoisten sukuelinten poistoa tehdään yleisesti Afrikassa, mutta myös Lähi-idässä ja joissain Aasian maissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksessä joka kolmas kurditaustaisista maahanmuuttajanaisista kertoi tulleensa silvotuksi. Arvioiden mukaan Suomessa asuu 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista.

Ilmiö on tunnettu Suomessa siitä asti, kun ensimmäiset somalipakolaiset tulivat maahan. Silpomisen estämiseksi on tehty työtä, mutta pahoinpitelyn perinnettä ei ole saatu täysin kitkettyä. Tapaa pitävät yllä tiedon puute ja sitkeästi elävät vanhat uskomukset.

Suomessa on vaarassa useita satoja tai muutamia tuhansia tyttöjä riippuen siitä, miten suomalaisen yhteiskunnan valistus tehoaa ja yhteisön paine vähenee. Tuore kouluterveyskysely paljasti, että toisella asteella opiskelevista ja Suomessa syntyneistä yli 50 oli joutunut silvotuksi. Suomessa silpomisesta voidaan rikoslain perusteella langettaa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden asiantuntijana THL:lla työskentelevä Mimmi Koukkula sanoo, että suurimmassa vaarassa ovat juuri maahan tulleet (SSS 31.5.). Hänen mukaansa tärkeintä on päästä vaikuttamaan maahanmuuttajayhteisöjen sisällä, jossa tieto teon vahingollisuudesta ja rikollisuudesta leviää tehokkaimmin.

Tärkeässä roolissa tiedonlevittäjinä ovat terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaiset, mutta myös kouluissa tarvitaan asiasta enemmän tietoa ja opettajille rohkeutta puuttua tarpeen vaatiessa.

Silpominen on raju ihmisoikeusloukkaus, josta seuraa sekäfyysisiä ettäpsyykkisiä terveyshaittoja.Sen yleisyyttä on tärkeä selvittää säännöllisesti esimerkiksi juuri kouluterveyskyselyissä, joissa se olisi syytä sisällyttää myös peruskoululaisia koskeviin kysymyksiin. Mitä enemmän silpomisen yleisyydestä on tietoa, sitä paremmin siihen voidaan puuttua.

Jätä kommentti