Salakallion kerhorakennuksen remontti valmistui – korona määrittelee, milloin uudet tilat pääsevät käyttöön

0
Salakallio Caravanin isäntä Kauko Seger (vas.), hänen vaimonsa Marja Seger sekä Halikon Hakoniskojen puheenjohtaja Veikko Virta ovat olleet Hakoniskojen ja Salakallion toiminnassa mukana jo useita vuosikymmeniä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Halikon Hakoniskat ry aloitti toissasyksynä remonttiprojektin omistamassaan ravintolarakennuksessa Salakalliolla. Nyt, vajaan kahden vuoden aherruksen jälkeen, remontti on valmis.

Vanhasta rakennuksesta jäi jäljelle vain runko, sillä esimerkiksi lattiat, katot ja seinät laitettiin uusiksi. Uutta kerhorakennusta lämmittävät varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Remontin yhteydessä myös wc- ja keittiötilat uusittiin. Rakennuksen käyttövesi tulee uudesta porakaivosta ja jätevesi johdetaan umpisäiliöön.

Halikon Hakoniskojen puheenjohtaja Veikko Virta toteaa, ettei vanha ravintolarakennus vastannut enää tämän päivän tarpeita.

– Uudesta kerhotilasta on hyötyä paitsi urheiluseurallemme myös Salakallion Caravan-toiminnalle.

Hakoniskoilla ei ollut ennen remontin valmistumista käytössään toimisto- eikä arkistotiloja. Salakallion saunarakennuksen tupaan mahtuu kerrallaan vain noin kolmisenkymmentä ihmistä, kun uuden kerhotalon kapasiteetti on jopa sata henkilöä.

– Tarvitsimme kipeästi uusittuja lämpimiä tiloja. Kun koronatilanne lievenee, voi kerhorakennuksessa järjestää erilaisia juhlia ja kokouksia, Virta miettii.

Salakallion Caravan-alue sijaitsee Halikossa. Halikon Hakoniskojen omistaman alueen kokonaisala on noin kymmenen hehtaaria, joten se sopii suurempienkin tapahtumien pitopaikaksi.

– Täällä voi järjestää vaikka häät, Salakallio Caravanin isäntä Kauko Seger tokaisee.

Alueella on uuden kerhorakennuksen lisäksi pieni hiekkapohjainen lähdelampi, jonka rannalla sijaitsee saunarakennus ja toisella puolella sijaitsevat tanssilava sekä wc-rakennus.

Uuden kerhorakennuksen julkisivu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

 

Virta ja Seger kertovat, että remonttiprojektiin hurahti miltei 5 000 talkootuntia.

– Ilman aktiivista talkooporukkaa tämä remontti ei olisi koskaan toteutunut. Halikon Hakoniskoissa on noin 800 jäsentä, joista monilta löytyi ammattitaitoa, halua ja aikaa osallistua projektiimme, Virta kiittelee.

Remontin kokonaiskustannukset ylsivät noin 166 000 euroon. Kustannuksista puolet katettiin Ykkösakselin myöntämällä Leader-tuella.

– Vähän putkimiestä ja sähkömiestä tarvitsimme, mutta muuten talkoolaiset hoitivat käytännön toimet, Virta sanoo.

Nyt uutukaiset kerhotilat odottavat, että niitä päästään käyttämään. Salon kaupungin rakennusviranomaiset kävivät viime viikolla tarkistamassa tilukset, joten lupa-asiatkin ovat kunnossa.

Seger kuitenkin kertoo, että yleisötapahtumat on jouduttu tältä kesältä perumaan.

– Caravan-alue on auki, mutta isoja tilaisuuksia ei järjestetä. Perinteisesti olemme isännöineet esimerkiksi vappu- ja juhannusjuhlia, mutta koronan vuoksi ne jäivät tänä vuonna välistä.

– Kesäkuun taitteessa Salakalliolla oli tarkoitus järjestää kylähulluiksi itseään nimittävien karavaanarien linja-autotapahtuma, mutta sekään ei luonnollisesti toteutunut. Paikalle odotettiin jopa 60–90 linja-autoa, Virta lisää.

Käyttöä uudelle kerhorakennukselle löytyy omastakin takaa, sillä Salakallion karavaanialueella on lähes sata kausipaikkalaista, joista monet viihtyvät Halikossa miltei ympärivuotisesti.

– Uskomme, että uusi kerhotila palvelee koko kyläyhteisöä, Virta kiteyttää.