Salon kaupunki alentaa tältä vuodelta toripaikkojen, jäätelökioskien ja Vuohensaaren kahvilan vuokria 25 prosenttia. Kaupungin yleisillä alueilla vuokralla olevien ravintoloiden ja kahviloiden terassien sekä jokilaivan vuosivuokrat laskevat saman verran. Kaupunkikehityslautakunta päätti asiasta kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannerveden esityksen mukaan.

Huojennus perustuu koronapandemian hillitsemiseksi tehtyihin kokoontumista ja liikkumista rajoittaneisiin linjauksiin, jotka ovat vaikeuttaneet elinkeinotoimintaa. Torimyyjien mukaan torin vetovoima hiipui keväällä merkittävästi koronapandemian takia.

Ravintolat ja kahvilat joutuivat olemaan pari kuukautta kiinni noutoruokapalvelua lukuun ottamatta, ja niiden asiakaspaikkoja ja aukioloaikoja on edelleen rajoitettu.

Heinäkuun alusta voimaan tulevat toripaikkojen vuosivuokrat ovat 366–801 euroa. Päätetty alennus laskee niitä 89–194 eurolla. Kahviloiden vuosivuokra on 2 442 euroa, joka laskee 592 euroa.

Torin vuosipaikkojen ja kahvilapaikkojen vuokrat laskutetaan puolivuosittain. Heinäkuusta alkavaa laskutuskautta on siirretty vuokrien huojennustarpeiden selvittämiseksi, joten vuokrien alennukset huomioidaan seuraavassa laskutuksessa elo–syyskuussa.

Vuohensaaren kahvion vuokra laskee tänä vuonna 8 000 eurosta 6 000 euroon. Horninkadun varrella sijaitsevien jäätelökioskien vuosivuokrat laskevat 5 380 eurosta 4 035 euroon ja 9250 eurosta 6 938 euroon.

Jarkko Anttila (sd.) esitti sekä toripaikoille, jäätelökioskeille, Vuohensaarelle että terasseille ja jokilaivalle 40 prosentin vuokranalennusta. Hän sai niissä kannalleen vain Pia Hellströmin (sd.) ja Taro Turtiaisen (vas.), joten kaikki äänestykset päättyivät lukuihin 10–3.

Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Timo Tammi (sd.), Jouni Eskola (kesk.), Mika Hjelt (kok.), Anne Hoikkala-Savolainen (kd.), Arttu Karhulahti (kok.), Taina Koski (kesk.), Pasi Lehti (vihr.), Sanna Leivonen (ps.), Marjaana Mänkäri (kesk.) ja Jerina Wallius (kok.) olivat Mannerveden esittämän 25 prosentin kannalla.

Salo antaa korona-alennusta myös Atlas-Medialle kaupungin omistamien valaisinpylväiden mainospaikoista. Yrityksellä on Salossa 46 mainospaikkaa, joista se maksaa vajaan 2 900 euron vuosivuokraa.

Atlas-Media perusteli 50 prosentin alennusanomustaan sillä, että asiakkaat peruivat mainoskampanjoitaan koronaepidemian takia.

Salon kaupunginhallitus päätti äänin 7–6 antaa yritykselle 25 prosentin alennuksen. Sen kannalla olivat kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit. SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset olisivat olleet valmiit puolittamaan vuokran vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen esityksen mukaisesti.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lasse Reunanen / Salo
2 vuotta sitten

Kohtuullista hyvittää vuokria yrittäjille tässä kohdin. Vuohensaaresta huomauttaisin kuitenkin ajankohtaisen asia, että kun se uusi wc-rakennus valmistettuna alkaa olla ulkoteatterin kulmauksessa – ylärinteessä, niin myös vanha wc-rakennus säilyisi kaupunkilaisten yleisessä yhteiskäytössä. Eikä esim. luovutettaisi majoitus- ja kahvilayrittäjän haltuun tai pois purettaisi asuntovaunujen paikaksi. Ollut vielä hyväkuntoinen ja siisti. Lisätarvetta wc-tiloille tulee aina tapahtumien aikana. Nyttemmin tehty jo huonosti kun se vanha grillikatos purettiin. Uudessa grillikatoksessa on suljettuna muilta kuin majoittujilta ne vesi- ja ruokatilat. Vuohensaari 1930-luvun lahjakirjan mukaan kaikille salolaisille ja vierailijoille tarkoitettuna – eikä kaupallinen toiminta saisi ottaa ylivaltaa vapaasta yhteiskäytöstä luonnontilaisesta saarestamme Suomen rannikkoalueen keskiössä.

Vanhan ajan vanilja
2 vuotta sitten

Melko halvalla menee torikahviloiden vuokraus verrattuna jäätelökioskeihin. Kahvilan vuokra tienataan yhdessä päivässä, mutta jäätelöä saa kauhoa melko paljon vuokran kattamiseksi, vaikka törkeän kallista onkin jäätelö kioskeissa.

Taro Turtiainen
2 vuotta sitten

Kahvilapaikan vuokra ei kerro koko totuutta. Kahvilapaikan vuokraan sisältyy vaunun paikka ja muutama pöytä. Sen jälkeen maksetaan jokaisesta käyttöön otetusta toripaikkaruudusta erikseen vuokraa, eli jos valtaa 10 ruutua pöytineen, tuoleineen ja varjoineen, niin maksaa lisää vuokraa tuon kiinteän vuokran päälle.