Salolaisten vedenkulutus nousi lähelle kriittistä ylärajaa – ”Olemme käyttäneet lähes 90 prosenttia vedenottokapasiteetistä”

0
Halikon vesitorni on yksi Salon kaupungin ylävesisäiliöistä. Helteisellä säällä säiliöitä ei ole ehditty täyttämään täyteen päivän aikana. kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kesän helteet ovat lisänneet salolaisten vedenkulutusta. Kun normaalikulutus on noin 6 500 kuutiota vuorokaudessa, viime viikkoina vettä on kulunut vuorokaudessa yli 9 000 kuutiota.

Lisääntynyttä vedenkulutusta selittää muun muassa kasvimaiden ja muiden viljelysten lisääntynyt kastelutarve.

Salon Veden toimitusjohtaja Kalle Virtanen kertoo, että vedenkulutuksen kasvaessa kaupungin vedenottokapasiteetti on koetuksella.

– ELY-keskus on määritellyt, paljonko vettä voimme päivittäin ottaa vedenottamoistamme. Viime viikkoina olemme käyttäneet lähes 90 prosenttia siitä kapasiteetistä.

Helteisellä säällä kaupungin ylävesisäiliöitä ei ole ehditty täyttämään päivän aikana.

Tilanne ei kuitenkaan Virtasen mukaan ole huolestuttava.

– Kunhan säät viilenevät, tilanne korjaantuu melko nopeasti. Silloin ihmiset eivät enää tarvitse niin paljon vettä vilvoitteluun ja kasvien kasteluun.

Vaikka salolaisten vedenkulutus kasvaisi entisestään, sitä ei aiota Virtasen mukaan ryhtyä rajoittamaan.

– Vuosia sitten yritimme rajoittaa kaupunkilaisten veden käyttöä. Se ei toiminut alkuunkaan, sillä sen jälkeen vettä kulutettiin entistäkin enemmän.

Virtanen vinkkaa, että helpoin tapa vähentää talouden vedenkulutusta on hankkia paineenalennusventtiili.

– Sen asentaminen pienentää vedenkulutuksen lisäksi myös vesilaskua.

Salossa on tällä hetkellä lähes 20 vedenottamoa. Niistä saatu vesi riittää helteisellä säällä juuri ja juuri kattamaan salolaisten vedenkulutuksen.

Kalle Virtasen mukaan tilanteesta ollaan hyvin tietoisia ja kaupunki hakee jatkuvasti uusia tapoja saada lisää vettä.

– Vedenottoon liittyvät projektit eivät valmistu vuodessa, vaan prosessit voivat kestää vuosikymmenen. Tämä on todella pitkäpiimäistä puuhaa.

Virtanen kertoo, että Salon kaupunki on neuvotellut vedestä sekä Someron että Turun kaupungin kanssa. Koronaviruspandemia kuitenkin laittoi neuvottelut jäihin. Neuvotteluja aiotaan jatkaa syksyllä.

– Tulevaisuudessa juomaveden saaminen maaperästä voi olla todella vaikeaa.