Salon ammattiopisto vie opetusta Somerolle – syksyllä alkaa lähihoitajien koulutus, myös metalli- ja rakennusala kaavailuissa

2
Salon seudun ammattiopisto aloittaa syyskuussa Somerolla lähihoitajien koulutuksen. Kyseessä on päänavaus ammatillisen koulutuksen saamiseksi Somerolle.

Somerolla alkaa syksyllä lähihoitajien koulutus. Koulutuksesta vastaa Salon seudun ammattiopisto, mutta opetus tapahtuu Salon sijasta Somerolla. Koulutukseen kuuluvaa lähiopetusta tullaan järjestämään muun muassa Someron kaupungintalolla.

– Tämä on meiltä uusi päänavaus. Tavoitteena on, että myöhemmin Somerolla voitaisiin järjestää muidenkin alojen ammatillista koulutusta. Muun muassa metalli- ja rakennusala ovat olleet esillä, ammattiopiston rehtori Anne Bragge sanoo.

Bragge korostaa, että paikallisen koulutuksen avulla ammattiopisto pystyy huomioimaan myös Saloa ympäröivän maaseudun aiempaa paremmin.

Somerolla järjestettävän koulutuksen avulla somerolaisille nuorille ja aikuisille halutaan tarjota ammatillista koulutusta omalla paikkakunnalla.

– Koulutuspolku räätälöidään yksilöllisesti jokaiselle opiskelijalle. Myös oppisopimukset ovat mahdollisia, Someron kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino huomauttaa.

Lähihoitajakoulutuksen työssä oppimisen jaksot toteutetaan Somerolla muun muassa Tervaskannon palvelutalossa ja Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa. Koulutuksessa hyödynnetään lisäksi verkko-opiskelua sekä yhteistyötä Someron lukion kanssa.

Myös Someron kaupungin tavoitteena on laajentaa Somerolla järjestettävää ammatillista koulutusta.

– Muutamalla paikallisella metalli- ja rakennusalan yrityksellä oli jo kiinnostusta lähteä mukaan koulutukseen, mutta korona sekoitti kuviot täysin. Toivotaan, että asia etenee, kun tilanne normalisoituu, Leino toteaa.

Leino kiittää Salon seudun ammattiopiston ottaneen Someron kaupungin aloitteen paikallisesta ammatillisesta koulutuksesta hienosti vastaan. Koulutus on osa seutukaupunkien Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa -hanketta.

– Ammattipistossa on saatu nopeasti asioita aikaan.

Leino korostaa paikallisella ammatillisella koulutuksella olevan monia etuja.

– Omalla paikkakunnalla tapahtuva koulutus helpottaa opiskelijoiden arjen järjestelyjä. Tätä kautta saadaan myös koulutettua työvoimaa paikallisiin työpaikkoihin. Lisäksi näin tuetaan kaupungin elinvoimaa, kun nuorten ei tarvitse lähteä ammatillisen koulutuksen perässä muualle.

Lähihoitajakoulutus alkaa Somerolla syyskuun alussa. Hakuaika koulutukseen päättyy 12. elokuuta. Someron perusturvajohtaja Taru Nordlund kuvaa paikallista koulutusta todella hyväksi asiaksi.

– Hoitajien tarve lisääntyy koko ajan, kun vanhusväestön määrä kasvaa ja hoitajia jää runsaasti eläkkeelle.

Tällä hetkellä hoitajatilanne on Somerolla siedettävä.

– Nuorempien hoitajien kohdalla on liikkuvuus suuri, sillä työtä on paljon tarjolla, Nordlund sanoo.

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Asunto tai asuntola


Ajatus ammatillisen koulutuksen järjestämisestä pienemmillä paikkakunnilla on mainio.

Ensinnäkin se tarjoaa monelle aikuiselle oivan tavan kouluttaa itseään, jos arki ei salli reissaamista toiselle paikkakunnalle.

Monelle maaseudun nuorelle kulkeminen lähikaupunkeihin ammattitutkinnon perässä on puolestaan hankalaa tai mahdotonta huonojen liikenneyhteyksien takia.

Moni somerolaisnuori on hankkinut asunnon Salosta opiskelun ajaksi. Forssassa on puolestaan ammattikoulun tarjoama ilmainen asuntola tullut lukuisille somerolaisille tutuksi.

Oikein

Todella hienoa ja järkevää toimintaa ammattiopistolta. Pitää vielä muistaa, että kaikki nuoret eivät ole peruskoulun jälkeen kypsiä muuttamaan pois kotoa vuokralle tai asuntolaan.

Salolle lisää opiskelijoita

Tämä lisää varmasti myös Salon ammattiopiston suosiota Somerolla. Moni on nyt mennyt ammattikouluun Forssaan ilmaisen asuntolan takia, jota Salossa ei ole.