Salon elokuvateatterit aukeavat aikaisintaan heinäkuun puolivälissä

0
Elokuvateatterit saivat luvan avata ovensa kesäkuun alussa, mutta Salossa teatterit pysyvät toistaiseksi kiinni. Kuvituskuva. TS-arkisto/Jari Laurikko.

Suomalaiset elokuvateatterit saivat avata ovensa kesäkuun alussa, mutta salolaisten toimijoiden säpit ovat edelleen kiinni.

Bio-Saloa pyörittävä Jari Mäkilä toteaa, ettei teatteria kannata avata, kun ensi-iltoja ei ole vielä ohjelmistossa.

– Tulemme näyttämään jonkin verran kevään elokuvia, mutta ensi-illat herättävät suuren yleisön mielenkiinnon, Mäkilä tietää.

Vakoiluelokuva Tenetin ensi-iltaa kaavailtiin heinäkuun puoliväliin, mutta se siirtyy ainakin kahdella viikolla eteenpäin. Myös Mulanin on tarkoitus päätyä levitykseen heinäkuussa, mutta Mäkilä on asian suhteen skeptinen.

– Disney ei ole ilmoittanut muutoksista, mutta niitä saattaa tulla. Ensi-illat ovat ympäri maailmaa samaan aikaan, joten ei auta, jos meillä Suomessa koronatilanne on hyvä, mutta esimerkiksi Amerikassa ei, hän tuumii.

Mäkilä ei ole lyönyt tarkkaa avaamispäivämäärää lukkoon, mutta hän kertoo, että se ajoittunee heinä-elokuun taitteeseen.

– Elokuussa alamme näyttää huhtikuulta peruuntunutta Laatuelokuvasarjaa, hän kertoo.
Yli 30 vuotta elokuvateatterialalla viihtynyt Mäkilä sanoo, että koronan aiheuttama tilanne on ennen kokematon.

– Edes toisen maailmansodan aikana Bio-Salo ei ollut yhtäjaksoisesti näin pitkään kiinni, hän naurahtaa.

Bio-Salon Jari Mäkilä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Elokuvateatteri Lumoa luotsaava Minna Matila on kaavaillut avaavansa teatterinsa heinäkuun puolivälissä.

– Mutta jos ensi-illat siirtyvät, täytyy asiaa miettiä uudelleen, hän toteaa.

Matila kertoo, että Lumossa näytetään vielä kevään uutuuksista ainakin Tuukka Temosen Aika jonka sain -elokuvaa. Jari Mäkilän mukaan myös Klaus Härön Elämää kuoleman jälkeen sekä Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voittanut Parasite ovat herättäneet edelleen mielenkiintoa.

Matila sanoo, että kesäkuu on perinteisestikin hiljainen kuukausi elokuvateatterien näkökulmasta.

– Heinäkuussa alkavat kesälomat, joten silloin leffatkin alkavat kiinnostaa.

Mikäli uutuuselokuvia ei saada heti teatterin auettua ohjelmistoon, aikoo Matila todennäköisesti pitää Lumoa auki puolipäiväisesti.

– Odotan toki teatterin avaamista, mutta olen myös osannut nauttia ensimmäisestä kunnon lomastani kuuteen vuoteen. Minulla on ollut myös aikaa ja energiaa suunnitella pieniä uudistuksia Lumoon, hän kertoo.

– Vuodenvaihde ja hiihtolomaviikot olivat hyvää aikaa, joten taloudellisestikin tilanne on kelvollinen, hän lisää.

Suomen elokuvasäätiö myönsi kesäkuun alussa koronatukea Salon elokuvateattereille. Lumoa pyörittävä Lumo-Movies Oy sai 10 610 euron lisätoimintatuen, ja Bio-Saloa sekä Paimion Bio Staraa pitävä Toiminimi Bio-Kuva Jari Mäkilä sai 7 500 euroa.

Elokuvateatteri Lumon Minna Matila. SSS-arkisto/Minna Määttänen.