Salon lukioihin ennätyspaljon hakijoita – ”Varasijalle jääminen voi olla opiskelijalle raskas paikka”

1
Salon lukion uusi rehtori aloittaa tehtävässään elokuun alussa. SSS-arkisto/Jan Sundman

Halikon ja Perniön lukioihin haki tänä keväänä ennätysmäärä opiskelijoita.

– Aiemmin noin puolet peruskoululaista haki lukioon. Nyt lähes 60 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista haluaa ylioppilaaksi, kertoo Halikon lukion rehtori Ari Leino .

Tavallisesti Halikon lukioon hyväksytään vuosittain 72 hakijaa. Ensi syksynä lukiossa aloittaa poikkeuksellisesti 78 uutta opiskelijaa. Vaikka Halikon lukion sisäänottomäärää kasvatettiin, osa hakijoista jäi varasijoille.

– Nyt meillä on hakijoita jonossa, kun aina emme ole saaneet edes 72 paikkaa täytettyä, Leino ihmettelee.

Salon kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Pia Setälä kertoo, että tänä keväänä kaikki Salon lukiopaikat ovat täynnä. Tämä on poikkeuksellista, sillä yleensä Perniön lukion 30 aloituspaikkaa ei ole saatu täyteen.

Setälä on huomannut, että viime vuosina lukiokoulutus on ollut ammatillista koulutusta vetovoimaisempaa. Sama trendi jatkuu hänen mukaansa tänäkin vuonna.

Perniön lukion rehtori Arttu Karhulahdelle suuri hakijamäärä ei tullut yllätyksenä.

– Osasimme ennakkohakujen perusteella odottaa paljon hakijoita. Ensi syksynä toisen asteen koulutuksen aloittava ikäluokka on erityisen suuri, Karhulahti selostaa.

Suuri hakijamäärä nosti kaikkien Salon lukioiden keskiarvorajaa. Vaikka kaupungin lukioiden yhteinen keskiarvoraja on 7,0, tänä keväänä sillä ei irronnut opiskelupaikkaa yhdestäkään Salon lukiosta.

Korkein keskiarvo vaadittiin Salon lukioon, jonka keskiarvoraja oli 7,5. Ovet Halikon lukioon avautuivat 7,3 keskiarvolla, ja Perniöön pääsi opiskelemaan 7,1 keskiarvolla.

– Hakijamäärien kasvu on lukioille positiivinen ongelma. Sen sijaan yksittäiselle opiskelijalle varasijalle jääminen saattaa olla raskas paikka. Onneksi kaikki Perniön lukioon hakeneet saivat jonkin opiskelupaikan, Arttu Karhulahti iloitsee.

Karhulahden mukaan lukiokoulutuksen suosion kasvamiseen on monia syitä. Hän nostaa esiin ammatillisessa koulutuksessa käyttöön tulleen jatkuvan haun, jonka kautta opiskelemaan voi hakea ympäri vuoden.

– Kun ammattikouluun voi hakea ympäri vuoden, opiskelupaikan valinta ei tunnu niin lopulliselta ratkaisulta. Voi olla, että osa nuorista lähtee lukioon kokeilemaan, mihin rahkeet riittävät, Karhulahti pohtii.

Useimmilla tämä kokeilu päättyy Karhulahden mukaan valkolakkiin. Hän kertoo, että yllättävän moni lukiolainen on vailla tarkkaa jatko-opiskelusuunnitelmaa.

Halikon lukion rehtori Ari Leino uskoo, että valtakunnallinen keskustelu on vaikuttanut peruskoululaisten urahaaveisiin.

– Entistä useampi nuori tähtää korkeakouluun. Monet heistä ajattelevat, että lukio antaa erityisen hyvän pohjan jatko-opintoihin, Leino kertoo.

Salon seudun ammattiopiston rehtori Anne Bragge painottaa, että ammattiopinnoista on hyvät mahdollisuudet hakeutua korkeakouluun.

– Ammattikoulutus on oivallinen vaihtoehto myös sellaiselle nuorelle, joka ei ole päässyt lukion jälkeen opiskelemaan, Bragge huomauttaa.

Tänä vuonna Salon seudun ammattiopistoon valittiin yhteishaun kautta 345 opiskelijaa. Vaikka yhteishaussa valittujen opiskelijoiden määrä vähenee vuosi vuodelta, yhä useampi opiskelija aloittaa opintonsa jatkuvan haun kautta.

– Jatkuva haku on koko kesän auki. Viime vuonna meille valittiin yhteishaussa noin 360 opiskelijaa, mutta toinen kutakuinkin samankokoinen porukka tuli mukaan jatkuvan haun kautta, Bragge selostaa.

Braggen mukaan lukiokoulutuksen suosion kasvaminen ei ole vaikuttanut ammattiopiston opiskelijamääriin.

– Monella alalla käytännön osaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vajaa 20 prosenttia opiskelijoistamme siirtyy jatko-opintoihin, Bragge kertoo.

Tänäkin vuonna tiettyjen suosikkialojen hakijamäärät olivat erityisen suuret.

– Nuoret ovat kiinnostuneita esimerkiksi hiusalasta, auto- ja logistiikka-alasta sekä sähköalasta, Bragge luettelee.

Sen sijaan puuseppälinjan, puhdistuspalvelun ja teknillisen suunnittelun aloituspaikat eivät täyttyneet yhteishaussa. Braggen mukaan näiden alojen opetusryhmät saadaan täyteen jatkuvan haun avulla.

Juttua korjattu 16.6.2020 klo 9:07. Virhe sitaatissa korjattu.

Yhteishaussa Salon kaupungin lukioihin valittuja

Halikon lukioon valittiin yhteensä 78 opiskelijaa, joista 16 ei halunnut nimeään julkaistavan. Perniön lukioon valittiin yhteensä 30 opiskelijaa, joista neljä ei halunnut nimeään julkisuuteen. Salon lukioon valittiin yhteensä 217 opiskelijaa, joista 31 ei halunnut nimeään julkaistavan.

Halikon lukio

Aaltonen Oula, Aarnio Emmi, Ahlfors Jessica, Anttila Milja-Riia, Broens Elias, Elovaara Emilia, Haapasalmi Venla, Hakonen Aada, Herranen Kristofer, Hynninen Kristina, Hämäläinen Eino, Ilmanen Vertti, Isometsä Janet, Kari Olli, Kauppi Milja, Knaapinen Eppu, Laanti Juuso, Laine Oskari, Lang Matias, Laukkanen Pinja, Lehtiö Julius, Lehtola Teemu, Leppäaro Wilhelmi, Liimatainen Janina, Lipiäinen Hilkka, Maunu Antti, Merivirta Ilmari, Murtola Viivi, Mäkelä Pihla, Mäki Siru, Niemi Liliann, Niemi Rasmus K, Nieminen Peppi, Nordling Max, Nurmi Anni, Nurmi Emma, Nurmi Luka, Peippo Niko, Pölönen Marianna, Pöysti Mette, Roos Senia, Röntynen Emma, Saar Mia, Salminen Helmi, Salokannel René, Savojoki Verneri, Solas Sini, Suominen Milla, Syrjälä Jenna, Talvia Elsa, Talviniemi Enni, Tiihonen Tatu, Toivonen Eemeli, Tuominen Aaro, Tuominen Viivi, Turila Aino, Vaartio Leevi, Vahala Emma, Virta Nella, Vuorikoski Roope, Väkiparta Veeti, Välitalo Noora

Perniön lukio

Ahlqvist Annu, Heinonen Henna, Hietaranta Albert, Hjerp Elias, Johansson Helmiina, Järvinen Pauliina, Kipinoinen Ilkka, Knaapinen Alina, Koski Joel, Laakso Linnea, Laakso Olivia, Lammervo Laura, Luusalo Eino, Majamäki Emilia, Mäkelä Arttu, Mäkinen Ronja, Nieminen Jooseppi, Paavola Heidi, Poso Emmi, Rantala Niilo, Rissanen Susanne, Salomaa Aliisa, Säilä Maria, Säderholm Iida, Vasenius Emma, Virolainen Roosa

Salon lukio

Aalto Kiia, Aaltonen Elmeri, Aaltonen Iida-Liina, Ahlqvist Petra, Ailus Ilmo, Ajanki Alisa, Al Drubi Nuur, Alha Nelli, Areva Arttu, Arlin Silja, Arokivi Lotta, Barry Rebekka, Bergman Nella, Borenius Sanni, Egri Imola, Eijs Aarni, Elo Elli, Elo Iida, Elo Lotta, Granberg Huugo, Grünbaum Brigita-Eliise, Haapaniemi Christian, Hajdini Agnesa, Hajdini Gresa, Harkko Vilma, Hilska Katariina, Huuskonen Siiri, Hartikainen Veeni, Hautala Maija, Havia Olli, Heidemann Robert, Heikkilä Matias, Heikura Emma, Heinonen Kari, Helin Kristian, Hellgren Fanny, Hellström Aino, Hietanen Matilda, Hukkanen Milena, Huldén Kalle, Huttunen Emil, Hänninen Menna, Härmälä Veera, Immonen Sani, Isosaari Ruska, Jaakkola Sandra, Jauhiainen Feeliks, Jokimies Veera, Jokiniemi Neea, Joutsila Joosua, Junnila Olli, Juntunen Tuukka, Jääskeläinen Hannes, Kakko Ella, Kankaanpää Ella, Kaskari Nicole, Katajakoski Tilda, Kedonperä Konsta, Kekkonen Amanda, Kemilä Tiina, Keskitalo Peik, Kiljunen Markus, Kivelä Hilma, Koivuniemi Amanda, Koivusipilä Muusa, Kokko Mona, Kokkonen Elias, Koppinen Nea, Korsimo Oona, Koski Maija, Kotavuopio Topi, Kotiniemi Jani, Kulta Kalle, Laaksonen Henna, Laaksonen Toivo, Lahtomaa Jesse, Lampén Lukas, Lastunen Onni, Lehti Oona, Lehti Peppi, Lehti Rami, Lehti Sanni, Lehtinen Laura, Lehtonen Pinja, Lehtovaara Verneri, Lempiäinen Siiri, Lidkinas Aleksandr, Lindberg Tom, Lindfors Axel, Lintunen Roni, Loimusto Miska, Loiske Tuomas, Lokkila Josefina, Lounasmaa Kiia, Lukin Sanna, Luojus Aaro, Luotonen Jonna, Lupala Nanna, Luukkainen Ilmari, Maaniemi Nathalie, Mali Silja, Markula Ilona, Mattila Annimaija, Mattila Peppi, Merikukka Roni, Mernica Safiya, Metsänoja Viivi, Mikkola Matias, Miskala Erika, Mäkinen Minttu, Mäkynen Onni, Määttänen Ella, Niemelä Oskari, Nieminen Adalmina, Nieminen Viljami, Nikkanen Terhi, Nilsson Oliver, Nisula Enni, Nousiainen Masi, Nuutinen Matias, Ollila Milla, Omar Mahmud Miro, Paatero Veera, Pajala Urho, Palmroos Nea, Parviainen Matilda, Pekkarinen Milja, Peltomäki Anni, Pirilä Paula, Pitkänen Oskari, Pitkänen Venla, Poutanen Jere, Raassina Tuukka, Rahko Emma, Raita Patrik, Rantanen Marianne, Raunio Ilona, Rautiainen Nea, Riikonen Mona, Riitamaa Sanni, Roiko Vili, Romu Alex, Ruottinen Mira, Ruusunen Jenni, Rönnblad Tea, Saari Olivia, Sahlstén Sanni, Sainio Lari, Salejärvi Merika, Salin Milja, Salojärvi Clarissa, Sarenko Mirella, Saukkio Nella, Sheikh Blnd, Siekkinen Aatu, Silfergren Eerik, Sorrola Noora, Suoranta Mira, Syngelmä Jenna, Särestöniemi Meri, Takala Lotta, Tallskog Axel, Tchevkoueva Eveliina, Tepponen Eemeli, Tikkakoski Aino, Tinell Aada, Tohmola Suvi, Toikka Aaro, Toivonen Aleksi, Torvikoski Viivi, Tuike Eveliina, Tuikkanen Mea, Uggeldahl Juha, Vainio Emmi, Vainio Saara, Valjus Ada, Valkonen Laura, Varjonen Vanessa, Venhomaa Julia, Vesander Iiris, Vihiniemi Wiljami, Viljamaa Odelia, Vill Johanna, Virtanen Aino, Virtanen Anna-Stiina, Öberg Melina

Salolainen Aleksi Nurmi on valittu urheilulinjalle Kerttulin lukion Turkuun.

 

Yhteishaussa Salon seudun ammattiopistoon valittuja

Salon seudun ammattiopistoon valittiin yhteishaussa yhteensä 345 opiskelijaa. Oheisessa listassa on niiden opiskelijoiden nimet, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisuun.

Autoalan perustutkinto

Haukka Mikael Simon Antrei, Helenius Jesse Ilari, Hirvenoja Mico Arto Juhani, Junttila Aaro Kristian, Karppinen Santeri Mico Ilmari, Kärkkäinen Jesse Ami Oskari, Laakso Netta Marjaana, Lehto Nico Benjamin Karinpoika, Lipponen Kalle Mikael, Luusua Matias Santeri, Malinen Eelis Rafael, Markkanen Aaro Valtteri, Parviainen Casper Eetu Antero, Puumalainen Oskari Miro Matias, Sainio Niko Emil Sakari, Salminen Tobias Sebastian Ilmari, Seppänen Niko Markus, Sireeni Santeri Johannes, Sundholm Leevi Valtteri Alexander, Wahlsten Saku Holger, Vendelin Kevin Fredrik Alexander, Vesanto Atte Tapio, Vuorio Onni Oskari, Åberg Jere Aleksi Mikael

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Eloranta Roosa Sofia, Haikonen Veera Katariina, Hellbom Viivi Kerttu Johanna, Kuivisto Siiri Kirsikka, Kyyrä Kia Eveliina, Lehtonen Netta Emilia, Ruutikainen Aarne Johannes, Suominen Anni Emilia, Tekkala Janna Emilia, Vanamo Emma Aurora, Vartiainen Victoria, Venäläinen Netta Ariana Arintytär

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Ahmadi Asadullah, Eskola Eevertti Sampanpoika, Haanpää Roni Kalervo, Kuivanen Joska Peetu Penjami, Laakso Henri Ore Mikael, Laine Eetu Sakari, Lehtola Eerik Ali Henrik, Lempiäinen Teemu Matias, Makkonen Aku Tapani Albert, Niemi Timi Valtteri, Suoniemi Jesse Saku Verneri, Tauriainen Aleksi Johannes, Tenkanen Patrik Emil Johannes, Virtanen Tuukka Juhani

Liiketoiminnan perustutkinto

Elomaa Elias Sameli, Harju Jere Johannes Mikael, Huovila Sampsa Mikael, Hämeenoja Vili Veli Tapio, Kallio Roosa Maria, Kiivikas Robin, Koivisto Ninni Sofia Charlotta, Kortejärvi Atte Santeri Juhani, Kuparinen Eeli Elmeri, Kuusisto Veikka Viljami, Kyyrä Konsta Kalle Kristian, Laaksonen Rasmus Juhani, Lindholm Sasu Eemeli, Minhof Sabrina, Määttänen Kalle Herman, Nyberg Nico Sakari, Powney Milla-Maari Gillian, Rantanen Eelis Valdemar, Salminen Ville Juhani, Salo Juuso Vili Kristian, Suominen Oskari Johannes, Timonen Aatu Valtari, Tuerxunjiang Fuerdaweisi, Virta Kiia Annika Gabriela

Logistiikan perustutkinto

Haanpää Leo Johannes, Haarala Leevi Reino Alfred, Heikkonen Ilari Tapio, Johansson Joose Jooseppi, Kannisto Eetu Akseli, Karhulahti Eetu Kalevi Ludwig, Laaksonen Tino Osmo Kristian, Lahti Eemeli Einari, Lehto Lauri Kristian, Lehto Samuel Frans Iivari, Lihtkivi Matias, Lindeman Tino Mikael, Makkonen Aki Henrik Mikael, Multanen Erik Joonas Oskari, Saarinen Tatu Niklas Simonpoika, Silasviita Aki Kalevi Mikael, Vahtera Joel Juho Edvard

Matkailualan perustutkinto

Bouzani Alexandra Aili Sofia, Suominen Milja Susanna, Ylikoski Tatu Petteri

Pintakäsittelyalan perustutkinto

Aronen Jemina Katariina, Kakko Katariina Maria, Kankaanpää Jonna Mimmi Josefiina, Nurmi Venla Olivia, Viander Jami Joonatan

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Kaju Markus, Laaksonen Tuomas Pertti Johannes

Rakennusalan perustutkinto

Alén Juho Matias, Amnelin Miska Rasmus Santeri, Cakaj Ismail, Forsman Noora Eveliina Marika, Huunonen Nico Juhani, Ihamäki Roope Esko Juhani, Jokioinen Jussi Mikael, Karppi Lauri Juhani, Kontto Veeti Ilmari Kristian, Koski Otto Juhani, Lepistö Santeri Antti Juhani, Mehtonen Jami Mikael, Mettovaara Matilda Mirjami, Mohammadi Mehran, Oksanen Juho-Santeri Uolevi, Paju Petja Sebastian, Rivimets Kaarel, Roos Joonatan Antero, Routamaa Jesse Mikael, Saarinen Veikka Oskari, Santalahti Oskari Johannes, Santasaari Severi Seppo Sakari, Taralainen Samu Ville Valtteri

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Berg Jemina Jasmine, Jalonen Adéle Alexandra Eleonor, Karjalainen Antti Oskari, Korpela Nanna Julia, Lintula Karita Amanda, Mäkinen Alissa Anna Olivia, Niiniaho Rianna Emilia Tuulikki, Nikula Lauri Oskari, Nivalinna Nea Marianne Ingrid, Näkki Leevi Benjamin, Orponen Artemii, Pirinen Nico Oscar, Pärtelson Danel, Saarinen Valtteri Hannu Olavi, Salo Kalle Antero, Tzorzis Julia Jasmin, Wyralska Wiktoria

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Aarikka Aurora Alexandra, Ahmad Frishte Sherzad, Fedina Kaarina, Gustafsson Topias Alarik, Harttio Markus Sakari, Hellberg Kerttu Johanna, Kakko Emmi Siiri Karoliina, Katajakoski Julius Joeli, Koukka Noora Linnea, Kuivalainen Satu Susanne, Kuivalainen Suvi Tuulia, Kuvaja Mette-Maria Kristiina, Lastunen Essi Maarit Orvokki, Lilja Daniel Mikko Johannes, Lindholm Sara Emilia Aleksandra, Lindström Henna Riikka-Liisa, Martama Liisa Unelma Vilhelmiina, Merivirta Aada Maria, Nousiainen Sara Kristiina, Nurmi Jade Maria Anastasia, Pekkanen Milena Mette-Michelle, Pohjola Mandi Veera Ilona, Qader Payam Hewa, Raqi Arxhenda, Reijonen Viivi Emma Johanna, Rrustemi Endrit, Saarinen Britney Elizabeth, Sirro Matleena Elina Aleksandra, Tallqvist Ada Linnea, Tapiola Alma Vivian, Virtanen Eerika Karoliina, Ylinen Mira Aune Susanna, Özdemir Seval

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala

Grönroos Kaapo Benjamin, Haapanen Olivia Josefiina, Heikkilä Jonne Petteri, Heikkonen Säde Margareta, Hermansson Ossi Pekka Viljami, Peippo Annika Suvi, Sohlman Janica Sanni Ilona

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Annus Toni Andero, Hytönen Jesse Valtteri, Ikonen Antti Oskari, Kokko Miro Elias, Laine Eemeli Juhani, Lindgren Jami Miska Mathias, Nieminen Ilmari Juhani, Nikander Santtu Frans Nikolai, Nurmi Veeti Oskari, Ollila Viljami Henrik, Palonen Janne Tapani, Pasanen Veeti Viljami, Pekola Patrik Eero Olavi, Pohjola Jasper Tapani, Reinivuo Valtteri Juhani Waldemar, Ruuth Niklas Olavi, Saarinen Samu Oskar Elmeri, Salmi Arttu Kalevi, Salonen Miika Kristian, Toivonen Vesa Sakari, Tuominen Otto Eemeli, Tuomisto Eetu Jalmari, Vainio Jami Eino Juhani

Taideteollisuusalan perustutkinto, puusepänalan osaamisala

Havia Sisu Sakari Aleksanteri, Suomi Roni Matias Tapio

Taideteollisuusalan perustutkinto, sisustusalan osaamisala

Julin Janina Aleksandra, Karhula Emmi Maria Aurora, Luukinen Kaisu Maaria, Raunio Sibel, Shaqiri Fjona, Tuoppi Jana

Taideteollisuusalan perustutkinto, tuotteen valmistuksen osaamisala

Grönroos Pinja Elena, Helenius Nella Kaarina, Hietanen Iida Katriina, Johansson Roope Tapio Toivo, Joosela Viivi Jasmin Josefiina, Kostet Anna-Sofia Elisabeth, Savela Vilma Satu Matilda, Toriseva Aada-Maria, Vesterinen Venla Mimosa

Talotekniikan perustutkinto

Anttila Elias Mikael Markuksenpoika, Kallio Max Mikael, Kolehmainen Peetu Ilmari, Laine Aaro Emil Antero, Leskinen Matias Otto August, Myhkyrä Timo, Niemi Rasmus Timo Juhani, Ruuskanen Akseli Rikhard, Sevón Tino Kristian, Sorjonen Joel Oliver, Venho Elmeri Joel Juhani, Vieno Sami Sakari

Teknisen suunnittelun perustutkinto

Otte Kyle, Salonen Jusa Eemeli Kristian

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Haavisto Ilari Elias, Hannula Oskari Sakari, Hillgén Roope Tapani, Kanerva Matias Valtteri, Kauranen Joakim Nuutti Sebastian, Liimatainen Jamiel Toni Patrik, Moilanen Olavi Edvard, Moilanen Olli Tapani, Mäkirinne Eelis Johannes, Ruottu Markus Aimo Juhani, Rämö Matias Nooa-Antero, Saari Oliver Benjamin, Saario Pyry Oskari Rikhard, Satta Eetu Kalevi, Sjöroos Miro Petteri, Äikäs Max Kristian

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Oppimisympäristoselvitys mappi ööhön
2 vuotta sitten

Päättäjät olisivat halunneet lakkauttaa Halikon lukion, koska ei riitä oppilaita. Miten nyt suu pannaan? Onneksi lukiota ei vielä lopetettu, olis ollut kova paikka, kun suuri osa halukkaista olis jäänyt ilman opiskelupaikkaa. Ei aina kannata katsoa niitä ennusteita, ne ei pidä aina paikkansa, kuten ollaan koronan kanssa nähty, ennnusteet meni aika lailla metsään.