Salon museoille myönnettiin koronatukea

0
Taidemuseo Veturitalli. Kuva: SSS/Marko Mattila.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Salon museoille 35 000 euroa avustusta koronapandemian aiheuttamien tulonmenestysten korvaamiseen. Avustuksen tavoitteena on tukea museoiden edellytyksiä hoitaa kulttuuriomaisuuden suojelua, kulttuuriperinnön ja taiteen saatavuutta sekä asiantuntijapalveluihin liittyviä tehtäviä.

Valtioneuvoston antamien suositusten ja määräysten johdosta museot jouduttiin sulkemaan Suomessa 17. maaliskuuta. Salossa menivät tuolloin kiinni Elektroniikkamuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, jossa keskeytyi kuvanveistäjä Tommi Toijan näyttely.

Museoiden sulkeminen vaikutti muun muassa pääsylipputulojen, opastusmaksujen ja museokauppojen myyntituloihin. Henkilökunnan keväisellä, viikkoja kestäneellä palkanmaksun keskeytyksellä oli puolestaan vaikutuksensa museoiden sisällöntuotantoon ja museoiden sekä näyttelyiden tulevaan avautumiseen.

Veturitallin intendentti Pirjo Juusela-Sarasmo toteaa tiedotteessa, että Salossa kulttuuriperinnön suojelu, kuten kokoelman hallinta ja turvaaminen on vaikeaa jo normaaliolosuhteissakin. Museoiden kokoelmia on nyt varastoitu hyvin erilaisiin olosuhteisiin pariinkymmeneen eri varastotilaan Salon alueella. Juusela-Sarasmon mukaan yhtenäisen ja olosuhteiltaan hyvän kokoelmasäilytystilan saaminen kaupunkiin on ensiarvoisen tärkeää, ja säilytystilan mahdollisia sijainteja aletaan selvittää saadun avustuksen turvin.