Salon talous on jälleen veitsenterällä, syksyllä keskustellaan uusista säästöistä

28
Salon vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen sanoo, että kaupungille on neljä vuotta aikaa korjata talouttaan. Keskustelu keinoista alkaa syksyllä.

Salo on sinnitellyt talousvaikeuksissaan pian vuosikymmenen, mutta vuosi 2020 jää historiaan yhtenä tarinan käännekohdista.

Kaupunki teki viime vuonna 17,5 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen, ja samalla sen tase kääntyi 3,4 miljoonaa euroa miinukselle.

Kuntalain mukaan taseen alijäämä tulee kattaa neljän vuoden aikana. Muuten uhkana on ajautuminen kriisikunnaksi.

– Olennaista on, miten me onnistumme kääntämään talouden suunnan tulevina vuosina, Salon vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen miettii.

Salon kuluvan vuoden talousarvio näytti alun perin 19,5 miljoonan euron ylijäämää. Viime valtuuston kokouksessa luku vaihtui kerralla 14,5 miljoonan euron alijäämäksi.

Syy löytyy liikelaitos Salon veden yhtiöittämisestä. Kaupunki laski saavansa siitä 34 miljoonan euron kertaluonteisen myyntivoiton, jonka avulla kirjanpito olisi näyttänyt plussaa vuonna 2020.

Valtuusto siirsi yhtiöittämisasian ensi vuodelle, ja samalla talousluvut muuttuivat kerta laakista.

Kaiken lisäksi iski koronakriisi. Sen vaikutuksia kaupungin talouteen ei vielä täysin tunneta. Keväällä arvioitiin, että Salo menettää kriisin takia verotuloja kymmenen miljoonaa euroa.

Valtio on jo päättänyt avittaa kuntia apupaketeilla. Siitä Salon osuus on 13,5 miljoonaa euroa.

– Katson, että tämä kattaa verokertymän vähennyksen. Nyt arvio on, että koko vuosi jää meillä noin 13 miljoonaa euroa miinukselle, Korhonen sanoo.

Hän korostaa arvion suurta epävarmuutta. Kukaan ei tiedä, miten talous elpyy ja veroja karttuu loppuvuonna. Kukaan ei tiedä, minkälainen lasku tulee, kun kiireetöntä hoitoa tarvitsevat kaupunkilaiset alkavat taas käyttää palveluita loppuvuonna. Kukaan ei tiedä, minkälainen lasku tulee sairaanhoitopiiriltä.

– Valtio myönsi piireille 200 miljoonaa euroa lisätukea. Miten se jaetaan, ei vielä tiedetä. Päätöksiä tästä saadaan vasta syksyllä.

Vesihuollon yhtiöittämisen ajatuksena Salossa oli, että kaupunki saa vuoden lisäaikaa ”välttämättömiin rakenteellisiin uudistuksiin”, joilla saadaan pysyviä säästöjä vuodesta 2021 alkaen.

Säästöjä piti syntyä muun muassa oppimisympäristöselvityksellä, jossa esitettiin koulujen ja päiväkotien lakkautuksia.

Poliittiset päättäjät torjuivat talvella valtaosan esityksistä, ja samalla oletetut miljoonasäästöt jäivät tulematta.

– Kouluverkkokeskustelu on keväällä kertaalleen käyty, ja päätökset tehty, Anna-Kristiina Korhonen sanoo.

– Nyt tarvitaan uusia säästöjä. Keskustelu käydään syksyllä, hän lisää.

Salossa on tekeillä selvitys sosiaali- ja terveyspalveluista. Anna-Kristiina Korhonen ei halua ennakoida, mitä siinä tullaan esittämään. Sen sijaan hän sanoo yleisellä tasolla, että lähipalvelut ovat myös osa kaupungin pito- ja vetovoimaa.

Sote-uudistukseen Korhonen suhtautuu ristiriitaisesti. Uudistus on vasta lähtenyt lausuntokierrokselle.

– Sote-uudistuksessa on vielä useita epäselviä kohtia, joita tulee tarkastella kaupungin näkökulmasta tarkoituksenmukaisesti. Tulee varmistua, että kaupungeilla on mahdollisuus investoida ja säilyä elinvoimaisina myös uudistuksen jälkeen.

Viime vuosien perusteella Salolla on yli kymmenen miljoonan euron rakenteellinen alijäämä. Se tarkoittaa, että kaupungin pitäisi hankkia sama määrä lisää tuloja tai karsia menoja. Kumpikaan ei onnistu kädenkäänteessä.

– Työ on tehtävä pitkäjänteisesti, useiden vuosien aikana. Kuntalain mukaan meillä on neljä vuotta aikaa rakentaa, Korhonen sanoo.

Mistä karsia, jos rahat eivät riitä kaikkeen? Tätä päättäjien pitää seuraavaksi miettiä. Lautakunnille on jo annettu tavoite kahden prosentin säästöistä ensi vuoden talousarviossa.

– Säästöjen hakeminen on aina vaikea kysymys. Tarvitaan perusteellinen valmistelu ja keskustelu, Korhonen sanoo.

Yksi tavoite on kirkas: Salon on saatava asukasluvun lasku pysähtymään ja kääntymään. Keväällä pientä kasvua on jo nähty.

– Toivottavasti tämä vuosi jää mieleen myös näistä asioista, ja voimme nähdä positiivisia uutisia Salosta.

28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Salon Matti ja Talouskukkaro
7 kuukautta sitten

Toivottavasti, toivottavasti. Hieman liikaa Salossa ollaan toivon varassa.

Kaupungin määrätietoinen kehittäminen, joka vaatii merkittäviä rakenteellisia uudistuksia, ei ole tällä valtuustokaudella edennyt juuri mitenkään. Luottamushenkilöt eivät tunnu uskaltavan tehdä kipeitä päätöksiä, joita aina joku ryhmä kiivaasti ja näkyvästi vastustaa sosiaalisessa mediassa.

Salo ei houkuttele uusia asukkaita. Yksi syy on jo ensivaikutelma, jonka jokainen saa, kun saapuu kaupungin rähjäiseen keskustaan, jota koristavat romahtavat talot ja tyhjät liiketilat.

Maaseutua taas piisaa lähempänä pääkaupunkiseutua elinvoimaisimmissa kunnissa, jos maalle haluaa.

Urpo
7 kuukautta sitten

Rähjäistä keskustaa pitäisi siivota, mutta samalla moitit päättäjiä saamattomuudesta tehdä kipeitä leikkauksia. Siinäpä ongelma.

Lisäksi jos viittaat kouluverkkoleikkausten peruuntumiseen, esityksissähän ei ollut kestäviä laskelmia leikkausten säästövaikutuksista. Näennäissäästöillä saadaan aikaan vain yleistä näivettämistä ja houkuttelevuuden vähentymistä, ei muuta.

Minä en osaa moittiä päättäjiä siitä, että eivät toimineet kumileimasimena huonosti perustelluissa säästökohteissa.

Salon Matti ja Talouskukkaro
7 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Joihinkin asioihin pitää myös panostaa, ei pelkästään leikkauksia.

Rakennemuutokseen koulutkin liittyvät, mutta kyse on laajemmasta kokonaisuudesta. Liian paljon päätöksenteko takertuu lillukanvarsiin.

Realismia
6 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Vain päättäjät eivät kestäneet koulujen säästölaskelmia. Jos puhutaan vaikka koulukyytien lisääntymisestä, niin todellisuudessa näihin kyläkouluihinkin tuodaan suuri osa oppilaista jo takseilla. Entisen työministeri Lindströmin kirjassa oli mainiosti esitettu samanlaisen liitoskunnan Kouvolan päättäjien kyvyttömyys lopettaa kyläkouluja. Kouvola pääsi muun muassa tästä syystä kirjan mukaa taloutensa huonon kunnon vuoksi valtion tarkkailuluokalle. Koulujen lopettaminen ei kunnan taloutta pelasta, mutta hyvä alku se olisi.
Vertailun vuoksi vielä vanhan Halikon alueella on 6 alakoulua ja samankokoisessa Paimiossa 4, jotka ovat kaikki keskustan kaava-alueella.

Vaikeaksi menee
6 kuukautta sitten

Kun katsoo Salon uuden rakennusjärjestyksen luonnosta, tulee mieleen ”mikään ei saa muuttua”. Luonnos varmaan hyväksytään sellaisenaan. Teksti näyttää siltä että tuskin mikään markkinoilla oleva valmistalo täyttää kaupungin vaatimuksia. Taajamien ulkopuolella on myös heikompi rakennusoikeus kuin Suomen maaseudulla yleensä. Näillä eväin uusia asukkaita houkuttelemaan.

pertti
6 kuukautta sitten

Juuri tämä rakennusosio on surkea Salossa. luottamushenkilöiden olisi syytä ottaa asasta kiinni ja muuttaa sitä kevyemmäksi.

Tämä kiinnostaa
6 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Kuka Salon rakennusasioista mahtaa todellisuudessa päättää. Aina vain ilmaantuu tiukkoja esityksiä ja sitten ne hyväksytään.

Karniina
6 kuukautta sitten

Juu ikuinen ihmettelyn aihe on, että mitä se ylipäätään kaupungille kuuluu, jos joku haluaa varsinkin haja-asutusalueella piharakennuksia omalle tontilleen kyhätä. Omalla rahalla ne tehdään ja itse niitä joutuu katselemaan ja kärsimään, jos tuli ruma tehtyä.

pertti
6 kuukautta sitten
Reply to  Karniina

Se on totta, ei pitäisi kaupungille kuulua mitään. Mitä vanhempi kulttuuri sitä vapaampi rakennusoikeus.Nämä lyhyet yksinkertaiset kulttuurit haluavat määrätä kaikesta kun on vähän itsellä mitään korvienvälissä.

Sdfghj
6 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Vanhoista kulttuureista puheen ollen: Italian wanhoissa kaupungeissa pienetkin muutokset ovat vaikeita ja suuret mahdottomia.

pertti
6 kuukautta sitten
Reply to  Sdfghj

Niin pitääkin toimia. Vanhaa pitää kunnioittaa ja olla hävittämättä rakennuksia ja rikkoa miljöötä. Ehkä siellä ei tomita niikuin Suomessa. Vanhat nurin ja surkean näköiset lasirakenteet tilalle jotka kestää 20 vuotta. Muualle saa kyllä rauhassa rakentaa ja ajetaan niin vanhoilla autoilla ja traktoreilla joita ei Suomessa löydy kuin museosta.

Veronmaksaja
7 kuukautta sitten

Milloin aloitetaan keskustelu siitä hetkestä, jolloin sote vie merkittävän osan Salon liikevaihdosta muualle?

Tässä kohdassa kaupungin ydintehtävät ovat ihan jotain muuta kuin mihin ollaan totuttu. Organisaationhan pitää siinä kohtaa sitten vastata niitä tehtäviä, ja budjetin on oltava linjassa näiden asioiden kanssa.

Siihen hetkeen ei ole kovin monta vuotta aikaa, ja nyt vasta puhutaan vanhan systeemin säästöistä ja vesilaitoksen myynnin silmänkääntötempusta ikään kuin ei vieläkään tarvitsisi tehdä mitään radikaalia.

Väärin – nyt pitää olla jo suunnitelmat työn alla ja kiivas keskustelu käynnissä siitä, miten tämä iso muutos tehdään. Haloo päättäjät ja virkamiehet!

Tarvitaan linjamuutos
7 kuukautta sitten

Säästölistojen summat vaikuttavat kosmeettisen pieniltä. Pitäisi tuoda esille kaikki miinuksella pyörivät toiminnot tappioiden suuruusjärjestyksessä ja lähteä perkaamaan kuluja sieltä, minne verovaroja uppoaa eniten.

Salon katukuva kaipaa kipeästi nuorta väkeä. Jos käy vaikka Vantaalla, sieltä Saloon palatessa on kuin tulisi kaupungin kokoiseen vanhainkotiin.

Kaupunki ei ole oy
6 kuukautta sitten

Miinuksella pyörivät toiminnot? Tarkoitatko että kaupungilla on jotain tuottaviakin toimintoja?

Kaupungit eivät lähtökohtaisesti tee tai edes tavoittele voittoja. Kaupungin tehtävä on tuottaa palveluita kuntalaisille, tästä syystä kaupungilla ei ole mitään muuta kuin ”miinuksella pyöriviä toimintoja”

Pertti
7 kuukautta sitten

Salon palkkakulut ovat liian suuret. Eikö tätä ymmärretä vieläkään? Yläpäästä on vähennettävä porukkaa, terveyshuolto pitää käydä kokonaisuudessaan läpi ja pienentää kuluja.

Enemmän vastuuta suorittavalle ryhmälle eli työntekijöille. Tällainen kustannusrakenne Salossa on vielä Nokian peruja. Silloin oltiin rikkaita, ja rahaa heitettiin mihin vain.

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Ei porukan vähentäminen kustannuksia vähennä, ellei tehtäviä vähennetä. Pelkkä palkkakulujen alentamien kasvattaa vastaavasti ulkopuolisten hankintojen määrää.

Mitkä tehtävät voidaan lakkauttaa?

pertti
7 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Tuo on juuri sitä ajattelua joka mahdollistaa nykyisen toiminnan. Voidaan tarvittaessa lopettaa kaikki muut kuin lakisääteiset. Lakisääteisiä voidaan yhdistää. Yläpäästä reiusti porukkaa pois, suunnittelu tulee kuitenkin nykyään aina konsulteilta. Porukka pihalle…ja sillee

Make
7 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Nykypäivänä esimerkiksi terveydenhuollossa dokumentoinnin määrä on lisääntynyt, ja pitää raportoida asiasta jos toisesta eteenpäin. Työmäärä lisääntyy, ja ns. vasteaika pitenee, kun aikaa kuluu muuhun. Laki myös määrää, minkälaisia työtehtäviä milläkin koulutuksella voi tehdä.

Vastuun jakautuminen alemmalle portaalle tarkoittaa enemmän raportointia ja esimerkiksi uudenlaisia tietojärjestelmäratkaisuja väärinkäytösten välttämiseksi.

Eli jotta saadaan säästöjä, tulee ensin yleensä käyttää rahaa, ja sitä ei ole.

Toisaalta ihmettelen, jos kaupungin työntekijöitä ei kuunnella ja järjestetä ideakilpailuita säästöjen saamiseksi. Ideoita tulisi varmasti satoja, kun vain annettaisiin mahdollisuus kertoa ongelma, jonka jälkeen etsitään ratkaisuja.

Satu
7 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Salo-lisät pois niiltä saavilta ja nekin palkat suhteutettava muiden kuntien palkkoihin. Ns.erikoisosaajat takaisin pikkupalkollisiksi vaikka lirkuttaa osaavatkin vaan ei välttämättä työtaitoa suuresti. Palkat harmonisoitava alaspäin, nyt niitä on toisilla korotettu vuosi vuodelta. Yläpään palkat nimenomaan normitasoille niin ei turkulaisten ym enää kannata täällä käydä töissä ja maksaa veronsa kotikuntaansa. Salolla aika erot eräiden palkoissa muihin kuntiin.

Hoitaja
7 kuukautta sitten
Reply to  Satu

Niin.. miksi salon hotajien palkat suuremmat kun Turussa. ? Etujakin saavat, toisin kun me.muut salolaiset, jotka ovat Turussa töissä ja tuottavat verorahoja Saloon

Hoitaja
7 kuukautta sitten
Reply to  Hoitaja

Tai sitten pitäisi jättää Salo ja muuttaa Turkuun,siellä verokin pienempi kun Salossa

Muurlalainen
7 kuukautta sitten

Turha harmitella rahan puutetta. Kaupungin sataprosenttisesti omistama Kaukolämpö Oy on sijoittanut Lounavoimaan pääomalainaa 8 322 365,00 euroa. Rahaa löytyi myös ratahankeyhtiöön miljoonia. Iot Campuksen pääomat on pian kulutettu. Lisäksi on muita mijoonasyöppöjä kaupungin osakeyhtiöitä.

Hieman on liikesaalisuuksien varjossa, kuka takaa Lounavoiman Nordealta saadun yli 90 miljoonan lainan. Lisäksi on tulossa kymmenien miljoonien panostus sairaalanmäen tuleviin ratkaisuihin.

Tiedot ovat murusina, ja ovatko meidän talousviisaat valtuutetut täysin selvillä jokaisten miljoonien käänteistä? Infon jakamisen aika tulee, kun kunnallisvaalit lähestyy.

Odotellaanko nyt vaan suuria osinkotuottoja? Näitä rahoja ei kerätä lopettamalla kyläkouluja.

Mamma Muurlast
7 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Nokian aikana tuli rahaa ja ihmisiä muutti tänne sadoittain. Insinöörien ja muiden Nokia-herrojen viihtymiseksi tehtiin salit ja hallit erilaisille sisäpeleille. Kurkotettiin kuuseen, mutta katajaan kupsahdettiin, eli nyt vain tyytyminen pienuuteemme ja pidetään hyvää huolta siitä, mitä täällä vielä on. Huolehditaan viihtyisistä asumisympäristöistä ja ollaan joustavia uusille yrittäjille sekä pidetään entiset kuntakeskukset, nykyiset kaupunkilähiöt asuttuna ja elinvoimaisena.

Olli P
7 kuukautta sitten

Ei hätää vesilaitos alkaa tahkomaan tulosta nostamalla reilusti vesi/jätevesimaksuja se on takuu varmaa ja korotukset eivät tule ”kosmeettisia”!

Valtakunnanihmettelijä
7 kuukautta sitten
Reply to  Olli P

Tämä vesilaitoshömppä pitää torpata jo alkusenttimetrillään! Se ei tuo Salon kaupungin kassaan tosiasiallisesti yhtään killinkiä lisää käteistä rahaa. Se on vain tilinpäätöskikkailu jolla velka saadaan näytettyä varallisuudeksi.
Ja kaiken lisäksi, jos vesilaitos yhtiöitetään, sen päätöksenteko menee liikesalaisuuksien piiriin. Sitten emme saa tiedä senkään vertaa, kuinka asioita hoidetaan.

Mä vaan
6 kuukautta sitten
Reply to  Olli P

Oli hienoa huomata Yle Alueuutisissa että Salossa kehotetaan vähentämään veden käyttöä.
Vesilaitos aikonee nostaa roimasti hintaa, koskapa ei nettisivuillaan ole kehoitusta vedenkulutuksen vähentämiseen.

Lasse Reunanen / Salo
6 kuukautta sitten

Nyt tulisi kuntapäättäjien ja varsinkin kansanedustajiemme ottaa keskusteluun sote-uudistuksen tuomat rahoitusmuutokset ja miten se osaltaan saataisiin kuntatalouksiakin kohentumaan. Korona-ajan kertyneet menot tulee myös tässä kohdin huomioida. Omana näkemyksenäni esitän, että perintöveron tasaamisella asia kokonaisvaltaisesti saataisiin hoidetuksi. Nyt noin 20 000 euron suojaosa perillisille säilyköön, mutta sen yli menevää perintöosuutta voitaisiin reippaasti verottaa 50 % mukaan – josta puolesta perillisillekin iso osa vielä jaettavaksi. Vanhempaa väestöä tässä korona-asiassa ja terveyskuluissa eniten kuormittavana osana, joten on kohtuus perintöosista puolet palauttaa yhteiskunnalle kulujen katteeksi. Asia myös tasavertaista, joku perintö kaikilta jossain vaiheessa jää, ja elämän aikana voimme harkitusti omaisuuttamme läheisille lahjaverotuksen säännöin luovuttaa… Lue lisää »

Oppia kaukolämmöstä
6 kuukautta sitten

Vesilaitos olisi ehdottomasti pitänyt yhtiöittää. Vesilaitos Oy olisi voinut ottaa vaikka vihreää lainaa ja pääomittaa kaupunkia 8,25 miljoonalla eurolla esimerkiksi koulujen korjauksiin.