Salon Teatterille 50 000 euroa koronakriisistä toipumiseen

0
Salon Teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius viettää juhannusta tyytyväisin mielin. – Avustus takaa meille toiminnan monimuotoisen ylläpitämisen ja mahdollistaa koronasta elpymisen. SSS-arkistokuva: Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Teatteri ry sai 50 000 euron arvoisen osuuden opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurin ja taiteen yhteisöille jakamasta 10,6 miljoonan euron avustuksesta.

Salon Teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius iloitsee tarpeeseen tulleesta summasta, joka paikkaa koronapandemian vuoksi menetettyjä lipputuloja.

– Odotimme päätöstä jännittynein tunnelmin, kyllä itku tuli. Koronan isku oli dramaattinen, koska maaliskuussa oli tulossa ensi-iltaan samalla viikolla iso koko perheen musikaali. Siinä oli käytännössä kiinni teatterin viimeiset rahat. Emme saa kiinteää valtionavustusta, joten lipputulot ovat toimintamme edellytys.

Salonius luonnehtii kevään ensimmäistä ensi-iltaa aina taloudellisesta näkökulmasta haastavimmaksi.

Kuluneena keväänä sen piti olla musikaali Tippukivitapaus, jonka ensi-iltaa jouduttiin siirtämään koronakriisin vuoksi vuodella eteenpäin, maaliskuuhun 2021. Se oli viimeinen tuotanto, jonka teatteri pystyi osittain rahoittamaan vielä kesän 2019 lipputulojen turvin.

– Voidaan sanoa, että menimme ”vanhoilla höyryillä”, kun teimme musikaalia ensi-iltaan. Kesän menestys määrittää aina toimintamme edellytykset seuraavalle näytöskaudelle, Salonius kuvailee.

Ensi-iltaansa siirtämään joutui myös Vuohensaaren kesäteatterissa 1.–15. elokuuta esitettävä musikaaliklassikko Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.

Alunperin ensi-illan piti olla heinäkuun alussa, joten poikkeusolot rokottivat kesäkauden pituuden puolestatoista kuukaudesta kahteen viikkoon.

– Aloitimme Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -tuotannon tekemisen viime vuoden lokakuussa. Silloin aloitettiin työskentely markkinoinnin ja taiteellisen työn parissa. Kuluja tuotantoon syntyi luonnollisesti jo viime vuoden puolella, Salonius toteaa.

”Jos emme olisi voineet esittää kesäkautta lainkaan, koko tulevaisuus olisi ollut vaakalaudalla.”

Pauliina Salonius

Kolme kertaa aiottua lyhyemmästä näytäntökaudesta johtuen musikaalia esitetään Saloniuksen mukaan hyvin tiiviillä tahdilla.

– Näytäntöjä on lähes joka päivä kahden viikon aikana. Se on tiukka esiintyjille, mutta kahteen viikkoon pystyy kuitenkin asennoitumaan. Jos emme olisi voineet esittää kesäkautta lainkaan, koko tulevaisuus olisi ollut vaakalaudalla.

Salonius on kiitollinen hyvästä tahdista, jolla Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on jo kerännyt näytäntöihinsä varauksia.

Pienenä teatterina Salon Teatteri olisi saanut aloittaa poikkeusjärjestelyin kesäkautensa jo heinäkuussa. Vaihtoehtoa ei hyödynnetty ensi-iltaan saapuvaan musikaaliin, jonka tekijätiimissä on mukana noin 30 henkilöä.

– Emme päässeet keväällä harjoittelemaan täysipainoisesti Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -suurtuotantoa, joten tahtotilamme oli katsoa rauhassa mihin koronatilanne kehittyy, turvata yleisön turvallisuus ja tuotannon viimeistely. Päätimme siksi siirtää sen ensi-iltaa elokuulle.

Myös teatterin muiden tuotantojen harjoitukset olivat keväällä tovin kokonaan jäissä. Syyskuussa ensi-iltansa saavan Seili-musikaalin harjoitukset alkoivat teatterilla kesäkuun alussa samalla, kun Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -harjoitukset siirtyivät Vuohensaareen.

Seilin lavasteita päästään rakentamaan juhannuksen jälkeen. Seilin myötä Salon Teatterin tuotantojen näytännöt tekevät paluun sisätiloihin, Mariankadun estradille.