Salon toimintakeskuksessa iloitaan arkeen palaamisesta – ”Kotona en keksinyt mitään tekemistä”

0
Kirsi Lahtinen (vas.), Nina Mattila, Annika Elonen ja Hanna Kemppainen nauttivat aurinkoisesta säästä toimintakeskuksen retkellä Vuohensaaressa. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon työ- ja toimintakeskuksen arki on pyörähtänyt käyntiin koronakevään jälkeen. Kehitysvammaisten toimintakeskus oli koronaviruspandemian vuoksi suljettuna maaliskuun puolesta välistä kesäkuun alkuun.

Salolaiset Nina Mattila ja Hanna Kemppainen käyvät toimintakeskuksessa nyt kuudetta vuotta. He kuvailevat kulunutta kevättä stressaavaksi ja masentavaksi.

– Odotin toimintakeskuksen avautumista innolla. Ikävöin rutiineja ja mahtavia työkavereita, Mattila kertoo.

Sekä Mattila että Kemppainen asuvat yksin. He eivät kuitenkaan ole kokeneet oloaan yksinäiseksi, sillä kummallakin on kotonaan lemmikkejä. Lisäksi he ovat pitäneet paljon yhteyttä sukulaisiinsa.

– Maaliskuun lopussa askartelin pääsiäiskortteja. Kun ne oli tehty, en keksinyt enää mitään tekemistä, Kemppainen harmittelee.

Mattila ja Kemppainen kertovat viihtyvänsä toimintakeskuksessa hyvin. Vaatehuoltajaksi kouluttautunut Kemppainen huolehtii toimintakeskuksen pyykeistä ja Mattila tekee erinäisiä alihankintatehtäviä.

Salon työtoiminnan esimies Teresa Hirvelä kertoo, että toimintakeskuksen avaaminen toteutetaan vaiheittain. Kesäkuun alusta keskukseen on otettu yksin tai lapsuudenkodissa asuvia henkilöitä.

Tavallisesti Örninkadulla sijaitsevaan toimintakeskukseen saapuu päivittäin noin 70 kehitysvammaista, mutta parhaillaan heitä on siellä alle 20.

– Tällä hetkellä osa työntekijöistämme on vahvistamassa ryhmäkotien henkilöstöä. Heidän tehtävänään on muun muassa järjestää ohjelmaa ryhmäkodeissa asuville asiakkaillemme, Hirvelä selostaa.

Kehitysvammaisten ryhmäkodeissa on kevään aikana noudatettu vastaavia vierailurajoituksia kuin terveyskeskuksissa ja vanhainkodeissa. Niissä asuvat henkilöt eivät siis ole voineet tavata läheisiään kasvotusten.

Näitä vierailurajoituksia on asteittain purettu kesäkuun alusta asti. Se, milloin ryhmäkotien asukkaat pääsevät mukaan toimintakeskuksen toimintaan, riippuu Hirvelän mukaan valtakunnallisista ohjeistuksista.

Tällä hetkellä toimintakeskuksessa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan ja asiakkaiden turvallisuuteen. Hirvelä kiittelee, että henkilökunta on sopeutunut erikoistilanteeseen loistavasti.

Asiakkaissa koronaviruspandemia on herättänyt paljon kysymyksiä. Hirvelä kertoo, että aiheesta on keskusteltu lähes päivittäin.

– Kyllähän tämä pandemia on ollut vaikea asia meille kaikille, Hirvelä pohtii.

Koronarajoituksissa on myös hyvä puolensa, sillä kesäkuussa toimintakeskuksessa ja ryhmäkodeissa on panostettu retkien järjestämiseen. Pienten ryhmäkokojen ansiosta se on ollut mahdollista.

Keskiviikkona Salon toimintakeskuksen väki lähti viettämään aurinkoista kesäpäivää Vuohensaareen. Ohjelmassa oli eväiden syömistä, makkaranpaistoa ja vapaata yhdessäoloa.

– Osa porukasta lähti kävelylle ja rohkeimmat pulahtivat jopa uimaan. Toiset ovat nautiskelleet auringonpaisteesta tässä viltillä, toimintakeskuksen ohjaaja Kirsi Lahtinen selostaa.

Matilda Kalevo ja Juulia Viitanen kertovat retkipäivän sujuneen mukavasti. Kevään aikana molemmat ovat intoutuneet ulkoilemaan.

– Kun toimintakeskukseen ei päässyt, pyöräilin ja lenkkeilin paljon, Kalevo sanoo.

Myös Nina Mattila ja Hanna Kemppainen ovat nauttineet retkipäivästä.

– On ollut täydellinen ulkoilusää. Onneksi tuli aurinkorasva, hattu ja juomapullo mukaan, Mattila naurahtaa.