Salon torielämä jatkuu torstai-iltaisin, vaikkei esiintyjiä olekaan

1
Vahdinvaihto torilla tapahtui klo 14, kun Salon kaupungin torivalvoja Jouni Forsman (oik.) ojensi avaimensa Salon Torikauppiaitten yhdistyksen Sami Hänniselle. Kuvat: SSS/Marko Mattila

Moni ajatteli Salon torin hiljenevän torstai-iltaisin kokonaan, kun Suvisalo ry:n järjestämät ohjelmalliset iltatorit kesä-heinäkuulta peruttiin koronapandemian vuoksi.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Salon Torikauppiaitten yhdistys ry sai anottua luvan jatkaa torimyyntiä joka kesätorstai klo 20:een asti heinäkuun loppuun saakka. Ajatus on lähtöisin torin kolmelta kahvilayrittäjältä.

– Tässä on kysymys siitä, että toripäivää on pidennetty jatkumaan klo 20:een asti, eli silloin pätevät ihan samat torisäännöt kuin päivälläkin. Myyntipaikka pitää lunastaa viimeistään klo 14:ään mennessä torivalvojalta, joka osoittaa myyjälle paikan, kertoo Salon Torikaffen yrittäjä ja Salon Torikauppiaitten yhdistyksen jäsen Leena Lindgren.

Salon Torikauppiaitten yhdistyksen Leena Lindgren ilahtui, että myyjiä oli illalla kiitettävästi.

– Tämä on ihan kiva kokeilu, sillä samalla tulee testattua, olisiko torin pidennetyllä aukiololla kysyntää. Olisiko tässä ehkä pieni muutoksen poikanen? hän heittää.

Pidennettyä aukioloa kokeillaan tänään ensimmäistä kertaa. Iltatoria varten torille oli saapunut noin 15 myyjää, ja lisäksi päivämyyjistä suurin osa jäi torille illaksi.

– Minun mielestäni myyjiä on tosi kiitettävästi. Ja kun tieto tästä leviää turuilla ja toreilla, ehkä jatkossa myyjiä on vielä enemmän, Lindgren arvelee.

Samaa mieltä on Salon kaupungin torivalvoja Jouni Forsman.

– Enemmänkin olisi mahtunut, mutta ihan hyvä aloitus. Tavalliseen iltatoriin verrattuna vakiokirppismyyjiä ja -vaatemyyjiä puuttuu. Mutta epäilen, että ensi viikolla voi olla jo enemmän tunkua, Forsman sanoo.

– Aika monella myyjällä on vielä epätietoisuutta siitä, mitä torilla nyt torstaisin tapahtuu. Moni on sitä minulta kysellyt, hän kertoo.

Salolainen Minna Kolehmainen myi torstaina torilla itse tekemiään makramee-töitä ja äitinsä tekemiä nukenvaatteita. Yleensä hänellä on ollut iltatorin myyntipaikka Länsirannassa.

Perinteisillä Suvisalon järjestämillä iltatoreilla myyntialue levittäytyy kevyen liikenteen sillalle, Länsirantaan ja torin ympyräparkkiin. Nyt myyntialueena on pelkkä tori.

Lisäksi ilmaisia kirpputoripaikkoja ei ole, vaan myyntipaikan voi ostaa 14 euron hintaan, ja jos tarvitsee sähköä, päälle tulee 11 euron lisämaksu. Myyntipaikalla voi myydä mitä haluaa, vaikka sitten kirpputoritavaraa. Torin toiminnasta on klo 14–20 vastuussa Salon Torikauppiaitten yhdistys.

Muun muassa salolainen kädentaitaja Minna Kolehmainen oli lähtenyt myymään omia ja äitinsä tekemiä käsityötuotteita torille. Hän on perinteisesti ollut iltatorimyyjänä Länsirannassa, mutta nyt hänen tonttinsa oli keskellä toria.

– Kello kymmenen aikaan tulin tänne ja kahdeksaan asti aion olla. Minun mielestäni on hyvä asia, että torstai-iltaisin on torimyyntiä, vaikkei esiintyjiä olekaan, Kolehmainen sanoo.

Tämän kesän ensimmäinen ohjelmallinen Suvisalon iltatori on tarkoitus järjestää 6. elokuuta.

 

Ohjelmalliset kesäsunnuntait Salon torilla alkavat

Myös ohjelmalliset kesäsunnuntait saavat tänä vuonna Salon torilla jatkoa.

Lasten Laulukaupunki ry järjestää yhteistyössä Salon Torikaffen kanssa ohjelmaa sunnuntaisin Salon torille jo kuudetta kesää. Tänä kesänä kaikissa tapahtumissa panostetaan turvallisuuteen, ja myös torilla ja kahviossa noudatetaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuja ohjeita.

Tänä sunnuntaina 7. kesäkuuta klo 10–12 ohjelmalliset sunnuntaitorit käynnistyvät haitaristi Matti Lepänhaaran ja laulaja Anneli Uiton esityksellä. Ohjelmassa on ikivihreitä 50- ja 60-lukujen iskelmiä, tanssimusiikkia sekä Matti Lepänhaaran hervotonta huumoria.

Klo 12–14 esiintyy salolais-nurmijärveläinen ukuleletrio Trilobeatit eli Rauni Rokka, Esa Lehtinen ja Seppo Rokka. Heidän ohjelmistonsa on pääosin omaa tuotantoa ja Beatlesiä.

Lasse Reunanen / Salo

Kuvan Sami Hänninen myynyt Salon torilla mm. vanhoja lehtiä, joita itsekin olen ostanut. Hyvä torstaitten torimyyntien jatkumisesta vaikka esiintyjät niitä ihmisiä runsaasti paikalle ovat tuoneet, elokuussa sitten esiintyjäkin taas mahdollisesti torstai-iltoina. Salon kaupunki voisi torstai-illoiksi järjestää niitä siirrettäviä penkkejään torialueen reunustoille kymmenittäin, jotta ihmiset pääsisivät enempi istuskelemaankin siellä.