Salossa iloittiin buffetpöytien avautumisesta – lautasen saa jälleen itse lastata täyteen

0
Kahvila-ravintola Kespan ravintolapäällikkö Hanna Kärkkäinen kertoo, että viime kuukausien aikana salaatit ja jälkiruuat ovat annosteltu valmiiksi rasioihin. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon lounasravintoloissa riemuittiin buffetpöytien avautumisesta.

Kahvila-ravintola Kespan ravintolapäällikkö Hanna Kärkkäiselle noutopöytien avaaminen tuli yllätyksenä.

– Osasimme ennakoida, että ne avataan, muttemme arvanneet, että se tapahtuisi näin nopealla aikataululla, Kärkkäinen kertoo.

Kespa oli suljettuna maaliskuusta kesäkuun alkuun asti. Kesäkuun ajan Kespalta on voinut ostaa lounasta sekä mukaan että syödä paikan päällä.

– Viime viikot tarjoilija on annostellut asiakkaille lounasta. Tänään asiakkaat ovat iloinneet siitä, että pääsee taas itse lastaamaan lautasen täyteen, Kärkkäinen naurahtaa.

Kärkkäisen mukaan asiakkaat ovat yhä varovaisia ja syövät mielellään lounasta terassilla.

Kärkkäinen kertoo, että tulevaisuuden suunnitteleminen on haastavaa, sillä asiakkaiden käytöstä on vaikea ennakoida.

Kespan asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti kesäkuun aikana, ja vähitellen iäkkäämmätkin ruokailijat ovat palanneet lounaalle.

Vaikka Kespalla on siirrytty takaisin lähes tavalliseen arkeen, hygieniaan ja asiakkaiden turvallisuuteen kiinnitetään yhä erityistä huomiota.

– Pussitamme yhä kaikki vitriinituotteet. Lounaspöydässä vaihdamme ottimia monta kertaa päivässä ja asiakkaat voivat halutessaan ruokaa ottaessaan vetäistä kumihanskat käteen, Kärkkäinen luettelee.

Pentti Heinonen ja Topi Virtanen ovat tulleet syömään lounasta Kespaan. Molemmat ovat käyttäneet kumihanskoja annostellessaan ruokaa.

– Kyllä nämä hanskat ovat hyvät. Päivän aikana kymmenet ihmiset koskevat kauhoihin, Virtanen pohtii.

Kaksikko on käynyt syömässä lounasravintoloissa siitä asti, kun ravintolat kesäkuun alussa avattiin.

Heinonen toteaa, ettei häntä ole missään vaiheessa hirvittänyt käydä syömässä ihmisten ilmoilla.

– Ei se korona ruuasta tartu. Jos kaikki huolehtivat omasta hygieniastaan, ei ole aihetta huoleen, Heinonen sanoo.

Miehet toivovat, että kulunut kevät on opettanut suomalaisille jotain.

– Jospa ne kädet muistettaisiin pestä ainakin ennen syömistä, Heinonen sanoo.

Dreamravintolan yrittäjä Mona Lehtovaara kertoo, että asiakkaat ovat löytäneet takaisin lounaalle.

– Buffetpöytien avaaminen oli iloinen yllätys. Olimme odottaneet sitä jo monta viikkoa, Lehtovaara iloitsee.

Dreamravintola on ollut avoinna koko kevään ajan. Kotiruokalounaalle on ollut kysyntää koronasta huolimatta.

– Lounasta on haettu paljon mukaan. Ruokaa on haettu etäkoululaisille ja etätyössä oleville.

Lehtovaara uskoo, että ruuan hakeminen ravintolasta kotiin tai työpaikalle saattaa jäädä monella tavaksi.

– Kun hakee ruuan ravintolasta, ei kulu aikaa kokkaamiseen. Sen ajan voi käyttää sitten johonkin muuhun.

Lehtovaaran mukaan asiakkaat ovat huolehtineet hygieniasta ja turvaväleistä kiitettävästi.

– En ole kevään aikana nähnyt täällä yhtäkään asiakasta flunssaisena. Ihmiset ovat ottaneet ohjeistukset tosissaan, Lehtovaara kiittelee.

Dreamravintolassa pyyhitään pinnat jokaisen asiakkaan jälkeen ja lounasta voi halutessaan ottaa kumihanskat kädessä.

Salon Patarouvan Luis Sorrius kertoo, että koronan vuoksi ravintolassa on ollut viime aikoina hiljaista.

– Koska ravintolamme sijaitsee Meriniityssä, lähialueen yritysten lomautukset ovat vieneet meiltä asiakkaita, Sorrius toteaa.

Patarouva on pitänyt ovensa avoinna koko kevään ajan. Viime viikkoina asiakkaat ovat vähitellen löytäneet takaisin lounaalle.

– Erityisesti ikäihmiset ovat soitelleet, olemmeko avoinna, Sorrius kertoo.

Sorrius toivoo, että ravintoloita koskevien rajoituksien höllennettyä asiakkaat palaisivat takaisin ruokailemaan.

Ravintoloiden rajoituksia lievennettiin

Ravintolat saavat ottaa sisään 75 prosenttia sallitusta asiakasmäärästä aiemman 50 prosentin sijaan.

Asiakkaat voivat jälleen annostella omat annoksensa seisovasta pöydästä.

Ravintolat saavat pitää ovensa auki kahteen asti yöllä, mutta alkoholin tarjoilu päättyy yhdeltä.

Kaikilla asiakkailla on oltava oma istumapaikkansa.