Sarika Lipasti päätyi Muumimaailmasta valkokankaalle – ”Ei tarvinnut miettiä kahta kertaa, otanko roolin vastaan”

0
Muumimaailmassa työskennellessään Sarika Lipasti oppi Pikku Myyn tomeran poseerauksen. kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nuoruuden kesätyö poiki salolaiselle Sarika Lipastille elokuvaroolin. Hän ääninäyttelee Pikku Myytä loppukesästä julkaistavassa Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatiossa.

24 vuotta sitten Lipasti oli kesätöissä Muumimaailmassa. Siellä hän esitti pientä ja pippurista Myytä.

– Kuvani löytyy varmasti aika monen Muumimaailmassa vierailleen japanilaisturistin valokuva-albumista, Lipasti nauraa poseeratessaan kädet puuskassa.

Yli 20 vuotta myöhemmin Lipastin roolityö Pikku Myynä muistettiin yhä.

Maaliskuun alussa Lipastille nimittäin soitettiin ja häntä pyydettiin tulemaan äänitestiin Pikku Myyn roolia varten.

– Soitto yllätti minut täysin. Jännitin testiin menemistä todella paljon, koska en ole koskaan aiemmin ääninäytellyt.

Jännittäminen oli kuitenkin turhaa. Huhtikuun puolessa välissä Lipastille soitettiin, että hän oli saanut roolin.

– Olin samaan aikaan yllättynyt, hämmentynyt ja innoissani. Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, otanko roolin vastaan.

Lipasti ei suinkaan ole ensimmäinen Pikku Myylle äänensä antava salolainen. Vain pari vuotta sitten Muumilaakson tarinoita -sarjan Myynä kuultiin salolaisnäyttelijä Karolina Blomia .

Salon kansalaisopistossa teatteritaidetta opettava Lipasti mieltää itsensä pikemminkin opettajaksi kuin näyttelijäksi. Hän kuitenkin kertoo nauttineensa ääninäyttelemisestä.

– Jännitän yleisön edessä olemista. Ääninäytteleminen oli hauskaa, sillä siinä ei tarvinnut murehtia, miltä näyttää. Voisin tehdä sitä jatkossakin.

Ääninäytteleminen eroaa Lipastin mukaan monella tapaa tavallisesta näyttelijän työstä. Suurimmaksi eroavaisuudeksi hän nostaa fyysisen vuorovaikutuksen puutteen.

Vastanäyttelijöitä ei tavattu kasvotusten muuta kuin sattumalta äänitystilan eteisessä. Siellä Lipasti törmäsi Salosta kotoisin olevaan Markus Niemeen , joka esittää Nuuskamuikkusta uudessa Muumi-elokuvassa.

– Olemme Markuksen kanssa vanhoja tuttuja, muttemme tienneet, että olemme mukana samassa elokuvassa. Se oli kyllä hauska kohtaaminen.

Lipasti on ollut nuoresta asti kiinnostunut teatteriesitysten musiikista ja äänimaailmasta. Hän ei kuitenkaan ikimaailmassa uskonut päätyvänsä elokuvan ääninäyttelijäksi.

Maaliskuussa äänitestiin mennessään Lipasti ei tiennyt juuri mitään elokuvan äänitystekniikasta. Aluksi hänen piti opetella ”taimaamista”. Sillä tarkoitetaan puheen ajoittamista niin, että se sopii hahmon kasvonliikkeisiin.

– Pikku Myyn näyttelemistä minun ei juurikaan tarvinnut harjoitella, sillä Muumimaailmassa työskennellessäni tein sitä koko ajan. Elokuvan ohjaaja nauroikin, että Myyn ääni tulee selkäytimestäni.

Äänitysten alkaessa Lipasti koki paineita siitä, miten hyvin hän onnistuu tulkitsemaan rakastettua muumihahmoa. Nyt hän ei enää jännitä yleisön tai kriitikoiden reaktioita.

– Olen nähnyt elokuvasta vain pätkiä ja pääsen näkemään sen valmiina varmaan vasta ensi-illassa. Odotan sitä innolla!

Muumeihin Lipasti tutustui nuoruuden kesätyön ja myöhemmin omien lastensa kautta. Hän kertoo ihailevansa Tove Janssonin moniulotteista kerrontatapaa.

– Suosikkihahmoni on Pikku Myy, sillä arvostan hänen radikaalia elämänasennettaan. Itse en ole yhtä suorasanainen.

Lipasti kertoo, että elokuvaprojekti auttoi häntä jaksamaan haastavan kevään yli. Koronaviruspandemian vuoksi hänen leipätyönsä kansalaisopiston opettajana oli tauolla.

Haastattelun lopuksi Lipasti muistuttaa, ettei opiskelu tai työnteko ole koskaan turhaa.

– Yhtäkään kesätyötä ei kannata vähätellä. Niiden tiimoilta voidaan soitella vielä 24 vuoden päästä.