Sauli, 38, vaihtaa työelämänsä rautakaupan hyllyt palomiehen tehtäviin

0
Irtisanotuksi joutuminen toimi alkusysäyksenä, joka johdatti Sauli Putkosen kohti lapsuuden haaveammattiaan. Oman savusaunan kuistilla on hyvä suunnata katse ja ajatukset uusiin haasteisiin. Kuvat: SSS/Aleksi Mäkelä

Salon Kiskossa asuvan Sauli Putkosen viiden vuoden rupeama K-rauta Meriniityn varastopäällikkönä tuli päätöksensä eteen keväällä. Liikkeen henkilöstöjärjestelyt johtivat 38-vuotiaan Putkosen irtisanomiseen.

Aiemmin ahkerasti Kosken vapaapalokunnan toiminnassa mukana ollut Putkonen ei jäänyt murehtimaan ikäviä uutisia. Vaihtoehtoja tulevaisuuden suunnaksi oli tarkemmin sanottuna vain yksi.

Putkonen päätti irtisanomistiedon saatuaan hakea Kuopion pelastusopistoon. Hän läpäisi esivalintatestit ja pääsi pääsykokeissa loppuun asti; Kuopion päivään.

Viime maanantaina Kiskoon saapui odotettu kirje, jossa Putkonen toivotettiin tervetulleeksi opiskelemaan tulevalle lukukaudelle.

– Sinne pääsy oli toteutunut pikkupojan haave. Nyt oli sopiva aika; kun joku ovi sulkeutuu niin ikkuna avautuu. Vapaapalokunta jäi, kun muutin Saloon vaimoni perässä. Olen kaivannut juuri sitä yhteen hiileen puhaltamisen tunnetta, vaikka myös rautakaupassa tehtiin toki tiimityötä.

Putkonen ehtii viettämään vielä runsaasti kesää kotona ”Huvikummussa” lapsiensa Matiaksen (vas.), Mintun ja Eerikan kanssa ennen lähtöä Kuopion pelastusopistoon.

Vaikeimmaksi seikaksi opiskelujen alkamisessa kolmen lapsen isä toteaa etäisyyden, joka muodostuu Saloon jäävään perheeseen. Lisäksi kaksi vuotta kestävien opintojen valmistuttua on todennäköistä, että työskentely palomiehenä pitää aloittaa pätkäsopimuksin siellä, missä mahdollisuus on.

– Vaimoni Liisa on melkoinen supernainen. Hän hoitaa oman yrityksensä, lapset, harrastuksensa ja taloamme, kun olen poissa, Putkonen luottaa.

”Nyt oli sopiva aika; kun joku ovi sulkeutuu niin ikkuna avautuu.”

Putkonen näkee malttia tekemiseen tuovan ikänsä nimenomaan hyvänä asiana uuden työuransa alkumetreillä.

– Ihmishengen pelastamisen kaltaisessa tilanteessa pitää olla selkeä fokus, eikä pidä yrittää mitään sankaritekoja. Jokaisella miehellä täytyy pysyä jalat maassa ja jokainen auttaa toinen toistaan.

Pelastusopiston pääsykokeet testaavat hakijoiden fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä. Yllättäen eteen tulleen elämänmuutoksen vuoksi Putkonen ei ehtinyt harjoitella pääsykokeita varten pitkäjänteisesti lainkaan, mutta entinen SM-tason nyrkkeilijä ja intohimoinen liikkuja suoriutui vaatimuksista kuntopohjansa ansiosta.

– Cooperin testissä juoksin 3370 metriä, josta sain ylimääräisen pisteen. Lihaskuntotesteistä sain täydet pisteet. Urheileminen pysyy taustalla myös opiskelun aikana. Salainen fantasiani on, että palaan takaisin paremmassa kunnossa kuin olen sinne mennessä, Putkonen suunnittelee.

Valmistautumisaika pelastusopiston pääsytesteihin oli Putkosella äärimmäisen lyhyt, mutta ex-kilpanyrkkeilijä suoritti lihaskuntotestit silti täysien pisteiden arvoisesti.

Kuopion pelastusopiston kevään pääsykokeissa oli 332 hyväksyttyä hakijaa, jotka läpäisivät esiselvityksen ja lihaskuntotestin.

– Seuraavaan vaiheeseen valittiin 187 hakijaa. Pisteraja sinne oli viisi, minun pisteeni olivat 8,5. Lopulta pelastusopistoon valittiin 60 opiskelijaa.

Muita irtisanomisen kohteeksi joutuneita Putkonen ohjeistaa pysymään aktiivisena haaveiden tavoittelussa sen sijaan, että energiaa annettaisiin murehtimiselle.

– Ihminen pystyy saavuttamaan yllättävän paljon, kaikki on kiinni halusta. Itselläni ei ollut esimerkiksi nyrkkeilemiseen mitään urheilutaustaa tai ruumiillisia lahjakkuuksia. Teimme nyrkkeilyuramme veljeni kanssa päättäväisellä työllä.