Soittokampanja rikkoi rajoitusten korostamaa ikäihmisten yksinäisyyttä

0
Asiakaspalvelutyön parissa uransa tehneen Tiina Harakka-Anttilan päivät ovat tuntuneet kevään aikana usein pitkiltä, kun puoliso on ollut töissä ja harrastusryhmien kokoontumiset jäissä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon eläkkeensaajat ry:n hallitus alkoi muutama viikko sitten käydä läpi noin 650 nimeä kattavaa jäsenlistaansa. Tarkoituksena oli tavoittaa jokainen jäsenistä puhelimitse ja kysyä heidän mietteitään koronakevään mukanaan tuomien ajatusten sekä haasteiden tiimoilta.

Puheenjohtaja Simo Paassilta on tyytyväinen puhelu-urakan tavoittavuuteen nyt, kun kampanjan viimeisetkin loppuraportit ovat työn alla.

– Soitin itse yli kuudellekymmenelle henkilölle. Ainoastaan muutamia sellaisia jäseniä oli, jotka eivät ilmeisesti halua vastata tuntemattomiin numeroihin.

Huhtikuusta alkaen kaikki Salon eläkkeensaajien sisätiloissa järjestettävät tapahtumat ja kokoontumiset ovat olleet pannassa. Soittokampanja vastasi kysyntään yhteisöllisyyden luomisesta, joka jäi kevään aikana muuten paitsioon.

Pisimmät Paassillan puhelujen keskusteluhetkistä kestivät noin puoli tuntia.

– Ihmiset olivat iloisia siitä, että heille soitetaan. Toinen havainto oli se, että kaupassakäynnin kaltaiset asiat on saatu järjestymään yllättävän hyvin. Huoltoasiat sujuvat, mutta yksinäisyyden ongelmaa on ollut.

Yksi puhelun saaneista Salon eläkkeensaajien jäsenistä oli Tiina Harakka-Anttila, joka vahvistaa Paassillan väitteen sosiaalisesta eristymisestä koronakevään pahimpana koettelemuksena.

– Kuulun eläkkeensaajien laulukuoroon, jolla on normaalisti kerran viikossa harjoitukset. Sitä porukkaa ei ole päässyt näkemään nyt, joten ihmisiä on ikävä.

Puheluissa pyrittiin kartoittamaan eläkeläisten suhtautumista Suomen hallituksen määräämiin rajoituksiin, jotka pyrkivät koronaviruksen tukahduttamiseen. Paassilta on tyytyväinen siitä, että jäsenet ovat muistaneet maalaisjärkeä käyttäen fyysisestä hyvinvoinnistaan huolehtimisen myös poikkeusolojen aikana.

Niin on tehnyt myös Harakka-Anttila, vaikka vesijumppaamaan ei keväällä lainkaan päässyt.

– Olen harrastanut edelleen pyöräilyä, pyöräilen ja laulelen pitkin pyöräteitä. Kelit ovat olleet siihen suotuisat.

Paassillan tietojen mukaan mikään muu Eläkkeensaajien keskusliiton paikallisyhdistys ei ole toteuttanut yhteydenpitoa jäseniinsä koronakriisin aikana yhtä laajalla otannalla kuin Salon yhdistys.

– Tällainen yhteydenpito on aikaa vievää, mutta palkitsevaa. Vuosien lisääntyessä ikäihmisillä on yksinäisyyttä yhä enemmän.

Puhelukampanja tuli myös Harakka-Anttilan mielestä tarpeeseen. Keskustelun jälkeinen lämmin olo innoitti laittamaan hyvän tahdon idea kiertämään.

– Kuulun myös Salon näkövammaisiin. Teimme päätöksen, että soitamme kuudellekymmenelle jäsenellemme. Ventovieraan kanssa voi puhua vaikka 45 minuuttia, tarinaa kyllä tulee, Harakka-Anttila vakuuttaa.

Hän painottaa, että varsinkin yksin asuvien sosiaaliseen kanssakäymiseen on syytä kiinnittää huomiota myös silloin, kun koronakriisin suurimmat vaikutukset ovat hellittäneet otteensa yhteiskunnasta.

– Pitää huomioida ihmisiä ja huomata, että kaikki suuri ei ole kaunista. Se olisi tärkeää.

Eläkeläis- ja vammaisjärjestöiltä Harakka-Anttila toivoo lähitulevaisuudessa laadukkaan harrastustoiminnan tarjoamista. Niiden jäsenet voivat nimittäin vielä syksylläkin olla varovaisia ja harkitsevaisia muiden kanssa kokoontumisen suhteen.

Loppukevään aikana Salon eläkkeensaajien jäsenilleen tarjoama ajanvietesisältö on koostunut vain verkkokursseista. Koronavirukseen liittyvien rajoitusten löystyessä myös yhdistystoiminta alkaa ottaa askelia taaksepäin, kohti normaalia arkea.

– Turvallisuus huomioiden tulemme järjestämään petanquen pelaamisen ja kalastuskerhon kaltaista kesätoimintaa. Sisätiloissa tapahtuva toiminta on pysähdyksissä ainakin elokuun loppuun asti, Paassilta kertoo.