Lastensuojelun kasvaneet menot huolestuttivat Someron kaupunginvaltuustoa, joka hyväksyi maanantain kokouksessaan viime vuoden 2,1 miljoonaa euroa miinukselle painuneen tilinpäätöksen. Ylijäämäisistä tilinpäätöksistä vuosikaudet nauttinut Somero koki viime vuonna toisen tappiollisen vuoden peräkkäin.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Jaana Kyyrä totesi, että lastensuojelun menojen hillitsemiseksi kaupungissa on panostettu varhaiseen puuttumiseen.

– Siitä huolimatta toistaiseksi on pystytty vain hidastamaan menojen kasvua, hän pahoitteli.

Lastensuojeluun puuttui myös Pauli Eino kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa.

– Monissa perheissä vanhemmat ovat täysin menettäneet otteensa lastenkasvatukseen. Se on johtanut nuorten pahoinvointiin ja häiriökäyttäytymiseen.

Eino huomautti, että pieni nuorisoporukka häiriköi toistuvasti ja rikkoo paikkoja Kiiruun puistossa ja urheilukentällä. Kokoomus odottaa kaupungin kohdistavan nuorisotoimen resursseja enemmän etsivään nuorisotyöhön.

Kaupungin menot kasvoivat viime vuonna 4,1 prosentilla, kun kuntien keskimääräinen menojen kasvu oli 3,9 prosenttia. Someron tulot ylittivät toimintamenot reilulla miljoonalla.

– Jokainen euro on tärkeä, mutta välillä pienistä rahasummista puhutaan paljon enemmän kuin isoista. Asiat täytyy laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, jotta saadaan tuloksia aikaan, Jaana Kyyrä muistutti.

Kyyrä totesi Somerolla olevan loistavat palvelut paikkakunnan kokoon nähden. Siitä huolimatta lapsia syntyy vähän ja asukasmäärä vähenee. Kyyrä korosti, että kouluverkkoon liittyvät päätökset on kuitenkin valmisteltava laajaa harkintaa käyttäen. Hän painotti lasten etua ja koulujen merkitystä kunnan vetovoimalle.

Kaupunginvaltuusto merkitsi maanantaina tiedoksi Mehiläisen ilmoituksen olla rakentamatta Somerolle uutta 60-paikkaista palvelutaloa. Yksityinen terveysalan suuryritys vetäytyi Someron valtuuston kesällä 2018 hyväksymästä hankkeesta. Mehiläisen piti maksaa Tervaskannosta 2,3 miljoonaa euroa ja etsiä tyhjentyvälle vanhalle rakennukselle muuta käyttöä.

– Mehiläinen ei enää suostu aikaisemmin sovittuihin ehtoihin. Sopimuksen teko viivästyi, koska valtuuston päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen. Oikeus totesi valituksen aiheettomaksi, joten aiheeton valitus mitätöi valtuuston päätöksen, ja taas ollaan lähtöpisteessä, Jaana Kyyrä totesi.

Hän huomautti, että vanhusväestön palvelutarve kasvaa lähivuosina Somerolla, ja tarvittava hoivapaikkojen määrä on saatava järjestymään tavalla tai toisella.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Häiriköt
2 vuotta sitten

Nuoriso häiriköi jo koko Someroa!
Kummallista että asiaan herätään vasta nyt sillä tätä on jatkunut jo aikansa.
Osa huoltajista suhtautuu väliinpitämättömästi oman jälkikasvunsa tekoihin ja on sitä mieltä että on täysin normaalia että yökaudet myllätään ja päivät nukutaan.
Kaiken maailman kilpa-ajojakin osa pitää täysin nuoruuteen kuuluvana.
Näihin kun menet puuttumaan et saa kuin huoltajien vihat päällesi.
Lisäksi on huoltajien rinki joka pitää yhtä suvuttain niinkuin paikalliseen maalaiseen tapaan kuuluu.

Vexi
2 vuotta sitten
Reply to  Häiriköt

Olet oikeassa, lisäksi täällä vallitsee ulkopuolisia (= ei syntyperäisiä somerolaisia) kohtaan vihan ilmapiiri. Jos jostain huomautat täällä, niin yleinen ohje näyttää olevan että ”muuttakaa pois”. Se olisikin hyvä ohje, jos täällä tuppulassa edes asunnot menisivät kaupaksi. Osa onkin ottanut neuvosta vaarin, koska kunnan väkiluku jatkaa laskuaan.

Se asenne siirretään perheissä nuoriin niin, että ollaan valmiiksi ennakkoluuloisia kaikkia muita kohtaan ja eletään kuin mitkään lait tai edes hyvät tavat eivät koskisi heitä.

Yhteisöllisyys on sitä, että haukutaan ja kiusataan ihmisiä yhdessä.

Paratiisi? Enpä usko.

Muuttanut
2 vuotta sitten
Reply to  Vexi

Aivan mahtavaa, että joku muukin on huomannut saman.

Asuntokaan ei mene kaupaksi
2 vuotta sitten
Reply to  Vexi

Olen niin samaa mieltä kanssasi tässä asiassa! Someerolaiset ovat umpimielistä porukkaa, joiden sisäpiiriin et muualta paikkakunnalle tulleena pääse vaikka itse olisit kuinka ystävällinen ja vastaantuleva. Ihmettelen mihin Karjalasta paikkakunnalle tulleiden evakkojen iloinen ja valoisa geeniperintö on paikkakunnalta kadonnut. Luulisi, että jälkipolvissa vielä valoisuus ja iloisuus näkyisi.

Toiminnan järkeistäminen
2 vuotta sitten

Somero ei tarvitse pieniä kyläkouluja.
Kaiken opetuksen keskittäminen keskustaan ja siihen investointi tulevina vuosina on ainut taloudellisesti ainut järkevä ratkaisu. Tämän puolesta puhuu myös se että tällä hetkellä jo kyläkouluilla joudutaan soveltamaan opetussuunnitelmia tilojen ja välineiden puuttumisen takia lisäksi oppilasmäärät tulevat sovukouluilla laskemaan tuntuvasti eikä niihin investointi tuo hyötyä.
Kun opetus keskitetään pystytään myös tulevaisuudessa tarjoamaan tarvittaessa kuraattorien, psykologien, terveydenhoitajien palveluja tehokkaammin ja tavoittamaan sekä ohjaamaan apuja tarvitsevat lapset heidän vastaanotoilleen.

Eikä olisi ollenkaan huono ajatus että kahdessa tai yhdessä isossa koulussa mitä kaikki kävisivät löytyisi myös lastensuojelun palvelut jolloin opetushenkilöstön olisi helpompi myös hoitaa näitä asioita tarvittaessa.

Viimeinen sammuttaa valot
2 vuotta sitten

Hölönpölö, voidaan samoin tein pistää lappu luukulle ja pyytää että joku oikea kaupunki ottaa ohjat. KUKAAN ei muuta kaupungista maaseudun rauhaan vain kuskatakseen kakaroitaan johonkin jumalan hylkäämään ghettokouluun, sellaiseen pääsee Myllypurossakin….

Totuus
2 vuotta sitten

Voidaan Somerolta toki alkaa kuljettamaan lapset kouluun vaikka Forssaan tai Saloon. Saattaisi olla halvenpaakin kuljetuskuluista huolimatta.

En kannata pieniä rahasyöppökyläkouluja, aikansa eläneet rakennukset ovat erittäin kalliita ylläpitää. Se on totuus.

Muuttanut
2 vuotta sitten

Maaseudulle muuttovirta onkin hirnuinen, eikö?

Somero on väestön poismuuttotappiokunta, eikä se siitä muutu.

Forssan lähiöksi
2 vuotta sitten
Reply to  Muuttanut

No tuolla asenteella voidaankin laittaa ovet säppiin samantein ja liittyä johonkin oikeaan kaupunkiin, mitä tässä sitten turhaa pyristelemään.

Pattitilanteessa elävä
2 vuotta sitten
Reply to  Muuttanut

Ja lisää porukkaa muuttaisi pois jos vain ensin saisivat asuntonsa ja talonsa paikkakunnalta myytyä pois. Poismuutto johtuu suuressa määrin ilmapiiristä ja paikkakuntalaisten nuivasta suhtautumisesta muualta tulleisiin. Siinä ei Baddingit ja lavatanssit auta.
Kaupungin päättäjien on tehtävä kaupungin imagolle ehdottomasti jotakin, paikkakunta on huonossa maineessa suhtautumisessaan muualta paikkakunnalle muuttaneisiin.

Apua tarvitaan
2 vuotta sitten

En usko, että Somerolla on enää kyse mistään tekemisen puutteesta tiloista tms. Pitkälti kyse on vanhempien pahoinvoinneista päihteistä jne.
Kun vanhemmat voivat pahoin, on selvää, että silloin myös jälkikasvulla on ongelmia.

Vanhempien päihteiden käyttö usein myös lisääntyy kesäaikana ja varsinkin nyt, kun terassit ja ravintolat saivat avata ovensa kaikelle kansalle.

Lastensuojelun resurssit Somerolla ovat aivan liian pienet ja puuttumiskynnys liian korkealla.

Nähty on
2 vuotta sitten
Reply to  Apua tarvitaan

Siinä se syy on moneen, vanhempien välinpitämättömyys ja päihdeongelmat.

Paljon on sellaisten perusperheiden lapsilla pahoinvointia, ja osalla vielä vanhempi tai vanhemmat sote-alalla eikä nähdä oman lapsen ongelmia, puututaan vaan muiden ongelmiin.

Niklas
2 vuotta sitten
Reply to  Nähty on

Someron tilanne on jopa huonompi kuin Salon.