Someron kaupungin matkailuinfo muutti kesäksi kaupungintalolta Kiiruun puiston kivimakasiiniin. Kesätyön matkailuneuvojana saanut Ella Nyman tietää, että turistit voivat tarvita tietoa mistä tahansa, mutta etenkin käyntikohteista, ostospaikoista ja aukioloajoista.

– Olen varautunut vastaamaan aika lailla kaikkeen, Nyman nauraa.

Hän toteaa, että Somerolla on paljon nähtävää, joten matkailijoille on helppo tarjota tekemistä.

– Itse suosittelen hienoja luontokohteita Häntään notkoista lähtien. Luontopolkuja on useita. Historiasta kiinnostuneet voivat aloittaa paikkakuntaan tutustumisen jo Kiiruun talon puistossa pihalla ja kivimakasiinissa. Vintage-henkiset ihmiset ohjaan Muotiputiikki Helmeen.

Ella Nyman (vas.) on varautunut vastaamaan kaikenlaisiin kysymyksiin. Infossa on tarjolla monia Somero-aiheisia matkamuistoja. Katri Salomäenpää myy helsinkiläiselle Leena Veikkolalle lipun Kaija Aarikan näyttelyyn. Kuva: SSS/Minna Filppu

Matkailuinfo sijaitsee pääkadun varressa kivimakasiinissa, joka kuuluu kaupungin omistamaan ja Someron Kulttuuri ry:n hallinnoimaan Kiiruun taloon. 1800-luvulla rakennettu kivinen viljamakasiini kunnostettiin muutama vuosi sitten näyttelytilaksi. Ella Nymanilla on kivimakasiinin viileydessä työparinaan toinen kesätyöntekijä Katri Salomäenpää, jonka päävastuulla on esitellä edesmenneen muotoilija Kaija Aarikan elämästä ja urasta kertovaa näyttelyä Jurvalasta Linnunradalle.

Matkailuinfossa on myynnissä Someron kaupungin omia myyntituotteita kuten mukeja, juomapulloja, huopakasseja ja pelikortteja sekä Aarikan koruja paikallisesta Adamaria-myymälästä.

Kiiru oli aikoinaan yksi Someron Joensuun kylän kantataloista. Sellaisia olivat aikoinaan myös Hätä ja Hoppu.

Kiiruun kivimakasiinin rakennutti turkulainen kauppias Gustaf Adolf Löfgren, jonka aikana tilalla toimi viinanpolttimo vuosina 1869–1887. Puiston perusti talon vuodesta 1932 omistanut Someron yhteiskoulun pitkäaikainen rehtori ja esperanton edelläkävijä Joel Vilkki.

Someron matkailuinfo ja Kaija Aarikan näyttely ovat avoinna Kiiruun kivimakasiinissa (Joensuuntie 22) 15.8. asti ke–pe klo 2–18, la klo 10–15 ja su klo 11–16. Näyttelyliput 8 ja 5 euroa.

Katri Salomäenpää (vas.) ja Ella Nyman ovat valmiita ottamaan matkailijat ja näyttelykävijät vastaan. Kuva: SSS/Minna Filppu