Suur-Seudun Osuuskauppa luopuu SSO Rauta-Maatalous Oy:n liiketoiminnoista. Se myy maatalous- ja viljakaupan Hankkijalle ja rautakaupan RTV-Yhtymälle. SSO allekirjoitti ostajien kanssa liiketoimintasopimukset keskiviikkona.

– Toimialasta luopuminen oli iso ja vaikea päätös, mutta vahvoina toimijoina ostajat kehittävät alaa toimialueellamme, SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér vakuuttaa.

SSO on tehnyt maatalous- ja viljakauppaa Salossa, Somerolla, Perniössä, Kemiönsaaressa ja Vihdin Nummelassa. Rautakaupat ovat olleet jäljellä Perniössä, Kemiössä ja Nummelassa.

Uudet omistajat jatkavat toimintaa kaikilla paikkakunnilla, ja henkilökunta siirtyy uusien työnantajien palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Rautakaupasta siirtyy 23 työntekijää RTV:lle ja maatalouskaupasta 14 Hankkijalle.

Osuuskauppa toivoo löytävänsä ostajan myös kone- ja varaosakaupalle. Samalla yhtiö kuitenkin valmistautuu toimintojen lakkauttamiseen, ja aloittaa kuutta työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

SSO:n rautakauppojen liiketoiminnat rauta-, puutarha- ja eläintarvikkeineen siirtyvät RTV:lle heinäkuun alusta. RTV ostaa osuuskaupalta myös Kemiön ja Nummelan kauppakiinteistöt. Perniön toimipaikassa sille siirtyy SSO:lla ollut vuokrasopimus.

RTV-Yhtymän juuret juontavat vuoteen 1951, jolloin nykyisten omistajien vanhemmat perustivat Riihimäen Värin ja Tapetin. Yrityksen pääkonttori sijaitsee edelleen Riihimäellä. RTV harjoittaa vähittäis- ja tukkukaupan lisäksi mittavaa maahantuontia. Sillä on SSO:n kanssa tehdyn kaupan jälkeen 39 myymälää.

– Nummelaan sijoittumista olemme tutkineet jo aiemmin moneen otteeseen. Kemiö kiinnostaa siksikin, että isä oli kotoisin Västanfjärdistä, jossa vietimme lapsuuden kesät. Siellä on edelleen kesäpaikka, kertoo yhtymän hallituksen puheenjohtaja, kolmen sisarensa kanssa yhtiön omistava Markus Lindblom.

Hän sanoo myymälöiden toimivan paikallista palvelua korostaen: perusvalikoima on määritelty, mutta muuten tarjonta voi vaihdella sen mukaan, mitä myymäläpaikkakunnan asiakkaat haluavat.

Perheyritys työllistää 600 ihmistä. Kasvuhakuinen ja myymäläverkkoaan kasvattava RTV on alansa suurin yksityisessä omistuksessa oleva toimija.

– Liikevaihtomme oli viime vuonna 160 miljoonaa euroa. Nyt tehty kauppa kasvattaa sitä 5–7 prosenttia, toimitusjohtaja Mikael Forss arvioi.

Maatalous- ja viljakaupan liiketoiminta siirtynee SSO:lta Hankkijalle vasta loppuvuodesta, koska myyntiin tarvitaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston suostumus.

– Tämän suuruusluokan kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää, Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö toteaa.

SSO:n maatalousliiketoiminnan liikevaihto oli viime vuonna 22,6 miljoonaa euroa.
Hankkija Oy on Suomen johtava maatalous- ja konekauppa, jonka valikoimissa on myös puutarha-, hevos-, lemmikkieläin-, metsänhoito- ja metsästystarvikkeita. Hankkija on maan suurin teollisten eläinrehujen valmistaja. Yrityksellä on tuhat työntekijää ja sen liikevaihto oli viime vuonna 798 miljoonaa euroa.

– Maatalouskaupan ja maatalouden rakennemuutos jatkuvat edelleen. Kannattava toiminta vaatii suuria volyymejä, Lepistö huomauttaa.

– Salon seutu on vahvaa maatalousaluetta, jonka kehittämisessä haluamme olla mukana. Tämä on hyvä ratkaisu sekä yrityksille, henkilökunnalle että asiakkaille, salolaislähtöinen Lepistö painottaa.

SSO:lta siirtyvät Hankkijalle ammattipuutarhatuotteet, kasviravinteet, maatalouskemikaalit, maatilatarvikkeet, maatalouden polttoaineet, rehut, siemenet ja viljakauppa.

– Salo tulee olemaan tämän talousalueen pääpaikka täyden palvelun myymälöineen, mutta palveluja tullaan tarjoamaan myös Someron, Kemiön, Nummelan ja Perniön myyntikonttoreista.

Tapio Finér sanoo SSO:n keskittyvän nyt ydinliiketoimintaansa.

– Olemme markkinajohtaja päivittäis- ja käyttötavarakaupassa. Sen sijaan olimme pitkään haastajan asemassa viimeisenä maatalouskaupassa mukana olleena osuuskauppana, hän toteaa.

Suur-Seudun Osuuskauppa toimii kahdeksan kunnan alueella Varsinais-Suomessa ja läntisellä Uudellamaalla. Sillä on 18 Sale-myymälää, 11 S-marketia, kolme Prisma- ja kaksi Sokos-tavarataloa. Ravintoloita ja kahviloita on 13, ja yksi hotelli eli Sokos Hotel Rikala. ABC-liikennemyymälöitä on kuusi ja kylmäasemia yhdeksän. Osuuskaupalla on myös neljä autokauppaa.

SSO:lla on yli 1 100 työntekijää ja yli 70 000 asiakasomistajaa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 452 miljoonaa euroa, josta päivittäis- ja käyttötavarakaupan osuus oli 246 miljoonaa, auto- ja autotarvikekaupan 77 miljoonaa, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan 74 miljoonaa, maatalous- ja rautakaupan 41 miljoonaa ja majoitus- ja ravitsemusalan 11 miljoonaa.

Kuvassa SSO Rauta-Maatalous Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tyykilä (vas.), RTV-Yhtymän toimitusjohtaja Mikael Forss, Suur-Seudun Osuuskaupan toimitusjohtaja Tapio Finér,  RTV:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi omistajista Markus Lindblom sekä Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sivusta seurannut

Näissä olosuhteissa järkevä ratkaisu. Yksittäisellä maatalouskaupalla ei ole tulevaisuutta.
SSO on ollut myös autokaupassa ja ravintolakaupassa aikanaan markkinajohtaja. Eikö niissäkään tilanne ole enään ennallaan?

Sivusta seurannut

Strategiset ratkaisut ovat nyt erittäin perusteltuja. Aikoinaan Kari Niinistön johdolla toimiala oli markkinajohtaja ja myös kannattava. Nyt aika on ajanut ohi eri syistä.

MH

Harmittavasti pitkä historia katkeaa. Hyvä kun pysyy kuitenkin paikkakunnalla palvelu ja tuttua henkilökuntaa.

Rautakaupan osalta mentiin metsään jo Kodin Terran mukana. Rautakauppoja on yksinkertaisesti liikaa Salon asiakaspohjalla, kun ei täällä mitään rakenneta.