Suku koolla, mansikkakakku pöydässä – Rainio-Karpin perheen juhannuksessa on paljon perinteitä

0
Kuin muistojen mummola. Minna Rainio-Karppi on kalustanut tuvan vanhoilla huonekaluilla ja tekstiileillä. Kahvi tarjotaan ruusukupeista.

Uusia perunoita, kalaa eri muodoissa, salaatteja, mansikkakakkua ja illemmalla grillin kuumentamaa riistalihaa ja makkaroita. Sauna lämpiää ja lampeen pääsee uimaan.

Paimiolaiselle Minna Rainio-Karpille juhannusaatto on täynnä perinteitä ruokatarjoilusta alkaen. Sukulaiset kokoontuvat yhteen ja kello 18, kun viimeisetkin vieraat ovat saapuneet paikalle, nostetaan malja suvelle ja lauletaan Siniristilippumme.

– Olemme koolla kolmessa polvessa. Äidin sisarukset, me serkukset ja heidän lapsensa. Koolla on noin 30 henkilöä. Nuorin on 1,5-vuotias, vanhin 79-vuotias. Meillä on suku, joka tykkää kokoontua yhteen ja viihdymme yhdessä. Juhannusaaton ohjelmassa on leikkimielinen tietovisa ja erilaisia pihapelejä.

Usein juhannusta on vietetty meren rannalla tädin perheen mökillä Merimaskussa, mutta tänä vuonna väki kokoontuu Paimioon, keskelle varsinaissuomalaista maalaismaisemaa Rainio-Karpin ja hänen miehensä Timo Karpin perheen luo.

Aaton ruokapöytä kootaan nyyttikesti -periaatteella. Itsestään selvää on, että emäntä leipoo mansikkakakun.

– Leivon kakun joko perinteisellä sokerikakkupohjalla tai marenki-riisimuropohjalla. Kakkuun tulee kermavaahtoa ja mansikat haen naapurista Alanteen tilalta. Ne ovat niitä kuuluisia Paimionjokilaakson mansikoita.

Vielä mahtuu yksi mansikka.

Alkusadon mansikat ovat suuria, makeita ja meheviä. Rainio-Karppi viipaloi niitä runsaasti kakkuun. Viime silauksena hän lisää kakkuun kokonaisia mansikoita vihreine lehtineen.

– Juhannus on vuoden kohokohta, valon, rakkauden, kasvun ja luonnon kauneuden ylistysjuhla. Hääpäivämmekin on valikoitunut sen mukaan.

Tuvan lattialla on ojennuksessa juuriharjan pehmittämät räsymatot ja iltapäivän valo leikkii pöydän ristipistoilla kirjaillulla liinalla. Kamarin sängyt on pedattu viininpunaisilla silkkitäkeillä, joiden päälle on käännetty pitsilakanat.

Maamies-ryijy ja jugend-kattokruunu ovat salissa aina.

– Tänä vuonna juhannusta juhlitaan erityisesti satavuotiaan talomme kunniaksi. Sukulaiset pääsevät viettämään juhannusta maalaisromanttisessa miljöössä, Minna Rainio-Karppi kertoo.

Maalaistalon vintiltä on löytynyt talon entisen emännän tekemiä taidokkaita käsitöitä, joita on paljon esillä.

– Olemme raivanneet ja siistinneet myös tilan vanhat ulkorakennukset. Navetta toimii tarvittaessa puotina tai kokoustilana ja kanlaan muutti viime viikolla kahdeksan munivaa maatiaiskanaa.

Minna Rainio-Karppi ihailee talon helmijugend-ruokakalustoa.

Liike-elämässä ikänsä työskennellyt Rainio-Karppi näkee vanhassa talossa ja pihapiirissä mahdollisuuksia juhlatilana. Viime kesänä Pienipala Paratiisia -vintagekahvila oli avoinna ensimmäistä vuotta ja heinäkuussa hän avaa sen jälleen.

– Täällä on ollut myös syntymäpäiviä, kokouksia, pieni käsityöpiiri ja muita ryhmiä. Tälle kesälle oli varauksessa lakkiaiset ja häät, mutta koronavirus on siirtänyt niitä tuonnemmaksi.

Marenkitorttu

3 kananmunan valkuaista

2 dl sokeria

3 dl riisimuroja

Suklaakreemi

3 kananmunan keltuaista

¾ dl sokeria

¾ dl kermaa

50 g margariinia

100 g tummaa suklaata

Täyte

3 dl kuohukermaa

Koristeluun

mansikoita

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Vatkaa valkuaiset ja sokeri jäykäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon riisimurot.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä noin tunti.

Laita keltuaiset, sokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää margariini sekä suklaa pieninä paloina. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Jaa kakkupohja kahteen osaan ja laita väliin kermavaahto. Levitä suklaakreemi kakun pinnalle ja koristele mansikoilla.

Isoäidin salaatti

3 kananmunaa

2 keräsalaattia

puolikas kurkku

1 dl kuohukermaa

1 tl etikkaa

2 tl sinappia

1 tl sokeria

ripaus suolaa

Keitä kananmunat kypsiksi, noin 8 minuuttia. Kaada kuuma vesi pois ja lisää tilalle kylmää vettä.

Revi salaatit laakeaan kulhoon ja pilko kurkku pieniksi paloiksi.

Kuori ja halkaise kananmunat. Hienonna keltuaiset haarukalla, lisää mausteet. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää mausteseos. Sekoita tasaiseksi.

Lisää kastike salaatin päälle, älä sekoita. Koristele valkuaissilpulla ja esimerkiksi ruohosipulin kukilla.

Jätä kommentti