Video: Olof Palmen murhasta epäillään vuonna 2000 kuollutta ”Skandia-miestä”

0

Syyttäjä Krister Petersson sanoo sen heti tiedotustilaisuuden alussa. Pääministeri Olof Palmen murhasta epäillään Stig Engströmiä, eli niin sanottua Skandia-miestä.

Engström työskenteli graafikkona lähellä murhapaikkaa sijaitsevassa Skandia-talossa. Hän oli Palmen murhapaikalla ensimmäisten joukossa.
Engström on ollut epäiltyjen joukossa aiemminkin, mutta tämän vuoden aikana tutkijat ovat muun muassa puhuttaneet Engströmin sukulaisia ja ottaneet heiltä dna-näytteitä tutkimuksia varten.
Engström kuoli vuonna 2000. Tutkinta lopetetaan tämän takia.
Tutkijoiden kiinnostus Engströmiä kohtaan loppui alkuvuodesta 1987.

Syyttäjän näkemys perustuu siihen, että Stig Engström kuului Palmea vastustaviin piireihin ja mies vastaa usean silminnäkijän kuvausta ampujasta. Peterssonin mukaan Engströmin kertomukset omasta toiminnastaan murhailtana ei täsmää kenenkään muun todistajan kertomuksen kanssa.

Katso suora lähetys poliisin ja syyttäjän tiedotustilaisuudesta tältä sivulta. (Lähetys on päättynyt, voit katsoa striimin videotallenteena.)

Tiedotustilaisuuden voi katsoa myös englanniksi täältä. (Lähetys on päättynyt, voit katsoa striimin videotallenteena.)


 

Ruotsissa selviää tänään, nostetaanko pääministeri Olof Palmen murhasta syytettä vain lopetetaanko yli 30 vuotta jatkunut tutkinta. Syyttäjä Krister Petersson vihjasi aiemmin keväällä, että hän pystyy kertomaan, kuka on vastuussa murhasta.

Runsaasti huomiota myös Ruotsin rajojen ulkopuolella herättänyt tiedotustilaisuus alkaa Tukholmassa kello 10.30 Suomen aikaa. Ruotsissa on etukäteen uumoiltu syylliseksi mahdollisesti nimettävän henkilö olevan jo kuollut, mikä merkitsisi tutkinnan lopettamista.

Aftonbladet-lehti kertoi aiemmin tällä viikolla lähteidensä perusteella, että Ruotsin hallitukselle on jo etukäteen kerrottu syyttäjän ilmoituksen pääsisältö. Samaisen lehden mukaan tutkijoiden hallussa olisi Palmen murhassa käytetty ase.

Olof Palme. Kuva: Anders Holmstrom/AFP/Lehtikuva.
Veren tahrima jalkakäytävä pääministeri Olof Palmen murhan jälkeen 1. maaliskuuta 1986. Kuva: Hans Paul.

Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa. Murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää. Ampuja pakeni paikalta Sveavägeniltä juosten.

Christer Pettersson sai elinkautisen tuomion Olof Plamen murhasta. Kuva vuodelta 1998, Anders Holmstrom/AFP/Lehtikuva.

Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.

Vuosien varrella epäilyt murhan järjestämisestä ovat kohdistuneet myös muun muassa Yhdysvaltain ja Etelä-Afrikan tiedustelupalveluihin sekä kurdien PKK-terroristijärjestöön. Myös murhapaikalla ollut ja silminnäkijänä kuultu niin kutsuttu ”Skandia-mies” on ollut epäilyjen kohteena. Hän kuoli jo vuonna 2000.

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.

STT, SSS

 

Ruotsalaiset laskivat kukkia Olof Palmen murhapaikalle 1. maaliskuuta vuonna 1986. Arkistokuva: Leif R Jansson/AFP/Lehtikuva.
Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa oleva muistolaatta. Kuva: Fredrik Sandberg/AFP/Lehtikuva.

 

Juttua päivitetty 10.6. kello 11:30 ja 12:40.