Taiteen moniottelija Ilkka Juhani Takalo-Eskolasta kertova dokumenttielokuva Suon ylitys saa ensiesityksensä tänään tiistaina Someron Kivimeijerissä Pitkäjärvellä. Aimo Hyvärisen ohjaama dokumentti on koottu hänen itsensä sekä Erkki Pirtolan, Sampsa Pirtolan ja Sampsa Virkajärven kuvaamasta materiaalista. Suon ylitys valottaa värikkään taiteilijapersoonan elämää.

Moni muistaa kuvat Ilkka Juhani Takalo-Eskolasta möyrimästä alastomana suolla. Suolle hänet johdatti vuonna 1972 uni, jossa hän joutui rämpimään upottavalla rämeellä attaseasalkku kädessään. Yrityksestä ylittää suo tuli pysyvä osa taiteilijan imagoa.

Forssassa asuva taidemaalari ja performanssitaiteilija on tehnyt useimmat performanssinsa Tammelan Torronsuon luonnonpuistossa.

Takalo-Eskola otti alastomuuden osaksi taiteentekoa. Hän sanoo alastomuuden olevan vapauttavaa. Sen avulla hän pääsee takaisin lapseksi, joka iloitsi taivaalla lentäneestä perhosesta ja ainaisesta auringonpaisteesta.

Elämäntyöstään Ars Fennica-palkinnon vuonna 2006 saanut Takalo-Eskola toimi taiteellisen työnsä ohessa Helsingissä Kuvataideakatemian yliopettajana ja rehtorina. Virkaanastujaisissaan hän piti puheen yllään vain iholle maalattu frakki.

Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Aimo Hyvärinen ovat paikalla tänään Someron Kivimeijerissä elokuvan ensiesityksessä. Dokumentti on osa Kivimeijerin kesän Hiivamerikatveessa -näyttelyä, jossa se esitetään päivittäin kahdesti.

Suon ylitys -elokuva Someron Kivimeijerissä (Turuntie 1034) 23.6. klo 12 ja sen jälkeen päivittäin klo 13 ja 16. Hiivamerikatveessa -näyttely avoinna 16.8. asti Liput aikuisilta 5 euroa ja nuorilta 3 euroa. Lapset ilmaiseksi.