Kiskon kesätorilla tavataan uusia ja vanhoja tuttuja – ”Täällä voi rupatella tuntemattomien kanssa”

0
Kiskolaiset Sam ja Sanni Nylund päättivät lähteä viettämään yhteistä lomaviikkoa kesätorille. kuva: SSS / Siiri Siikarla

Kiskolan pihalla on odottava tunnelma. Kesäisiin asuihin pukeutuneet torimyyjät viimeistelevät myyntipöytiään ja vaihtavat kuulumisia keskenään. Kiskon kesätori on juuri avautunut ja iltapäivän ensimmäiset asiakkaat ovat jo kiertelemässä myyntipöytien lomassa.

10-vuotias Sanni Nylund on pystyttänyt myyntipöydän yhdessä isänsä Sam Nylundin kanssa. Hän on tullut myymään vanhoja vaatteita, pehmoleluja ja kirjoja. Kauppa on lähtenyt hyvin käyntiin, sillä pari lastenkirjaa ja yhdet housut ovat löytäneet uudet omistajat. Nylundien pöydässä myynnissä olevien tavaroiden hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä sentistä pariin euroon.

– Ei tässä yritetä rikastua, sillä esineillä on lähinnä vain tunnearvoa. Tavoitteenamme on viedä mahdollisimman vähän tavaraa takaisin kotiin, Sam Nylund naurahtaa.

Kiskossa asuvat Nylundit kertovat olevansa ensimmäistä kertaa myyjinä kesätorilla. Tosin kaupankäynti on heille entuudestaan hyvinkin tuttua: Sam Nylund on työskennellyt vuosia kaupanalalla ja tytär on kulkenut pienestä pitäen mukana kaupassa. Lisäksi he ovat aiemmin kaupitelleet vanhoja tavaroitaan Salossa kirpputorilla ja erilaisissa Facebook-ryhmissä.

Myyjäksi kesätorille voi lähteä vähemmälläkin myyntikokemuksella, sillä myyntipaikka on ilmainen eikä sitä tarvitse varata etukäteen. Kiskon kesätori on avoinna aina maanantai-iltapäivisin kolmesta kuuteen. Kiskolan pihalla sijaitseva kauppapaikka on auki kesäkuun alusta heinäkuun loppuun asti.

Kiskon kesätoritoimintaa pyörittävä Leena Kanerva iloitsee siitä, että kesätori päästiin avaamaan suunnitellussa aikataulussa koronaviruspandemiasta huolimatta. Kiskolan pihalla on runsaasti tilaa, joten torilla asioiminen on turvallista ja suositeltujen turvavälien pitäminen on helppoa. Lähes kaikki muut Kiskossa järjestettävät tapahtumat, kuten Kiskopäivät ja Kisko-Triathlon, on jouduttu koronan vuoksi perumaan.

Vaikka vuoden ensimmäisellä kesätorilla ei ole valtaisaa asiakasryntäystä, tunnelma on lämmin ja leppoisa. Asiakkaat tutkailevat rauhassa myyntipöytien tarjontaa ja pysähtyvät jutustelemaan tuttujen myyjien kanssa. Kanervan mukaan kesätorin ei ole tarkoitus olla vain myyntipaikka, vaan ennen kaikkea ihmisten kohtaamispaikka.

– Monet hieman vanhemmat kanta-asiakkaat tulevat viikoittain vain katselemaan ja seurustelemaan kahvikupposen äärelle, Kanerva kertoo.

Kesätoritoiminta sai alkunsa Salon omaishoitajat ry:n hallinnoimasta Eloisaa arkea -hankkeesta. Sen tarkoituksena oli järjestää yhteisöllistä toimintaa Salon keskustan ulkopuolella asuville ikäihmisille. Vaikka hanke päättyi kolme vuotta sitten, kesätorista on muodostunut jokavuotinen perinne.

Hellehattuun sonnustautunut Raili Rantanen on tullut myymään torille vanhoja tavaroitaan ja korona-aikana tekemiään virkkaustöitä. Hän muistelee, että aiempina vuosina kesätorilla on voinut nauttia elävästä musiikista. Tänäkin vuonna innokkaat pelimannit ovat tervetulleita viihdyttämään myyjiä ja asiakkaita.

Kirpputorilöytöjen ja käsitöiden lisäksi kesätorilla kaupitellaan myös leipää sekä vihanneksia. Kiskolainen Jorma Seitajärvi kiertää myymässä leipiä ja leivonnaisia Varsinais-Suomen ja Uudenmaan toreilla. Kiskon kesätorilla hän on myyjänä nyt kolmatta vuotta.

– Täällä on rento tunnelma ja kauppa käy jokseenkin hyvin. Saa nähdä, miten tämä kesä lähtee liikkeelle, Seitajärvi pohtii.

Osa-aikaiseksi kiskolaiseksi itseään nimittävä Riitta Blomstedt on yksi kesätorin vakioasiakkaista. Tällä kertaa hän on tullut nauttimaan torikahvion tarjoiluista yhdessä Ville-koiransa kanssa. Nappisilmäinen kääpiövillakoira ei jää keneltäkään huomaamatta, eikä kulu aikaakaan, kun kaksi kouluikäistä tyttöä ryntää paijaamaan sitä.

Kesätorin kahviota pyörittää 15-vuotias Anni Salin yhdessä vanhempiensa kanssa. Tänään tarjolla on sekä suolaisia että makeita herkkuja. Kauppa on käynyt hyvin ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

Äiti Maarit Salin kiiruhtaa täyttämään tyhjentynyttä kahvitermosta ja kertoo, että Espoossa asuvat Salinit viettävät paljon aikaa mökillään Kiskossa.

– Päädyimme ostamaan mökin Kiskosta, sillä mieheni on viettänyt lapsuutensa täällä. Jos saisin päättää, muuttaisimme tänne pysyvästi. Täällä on mahtavaa yhteisöllisyyttä: kylällä voi rupatella tuntemattomienkin kanssa, Maarit Salin iloitsee.