Meriniityn K-Raudan kauppias Tuomo Erjala keskittyy tämän kesän jälkeen Salossa maatalouskauppaan. Rautakauppa sulkeutuu Meriniitynkadulla lokakuun loppuun mennessä. Erjalan mukaan Kesko ei hae uutta kauppiasta tiloihin.

– Juuri nyt kauppa käy hyvin ja sitä tehdään täysillä koko kesä, mutta olen päättänyt lopettaa rautakaupan Salossa. Yrittäjät joutuvat tekemään tällaisia päätöksiä taloudellisesta näkövinkkelistä. Rautakauppa ei ole erityisen hyvä bisnes, Erjala sanoo.

– Salon väestöennuste ei lupaa rautakaupan vilkastumista. Kun tämän kirkonkylän tulevaisuutta katsoo viiden vuoden päähän, niin väestö vähenee ja ikääntyy, eivätkä pitemmänkään tähtäimen ennusteet sitä tosiasiaa muuta.

– Rautakauppaa tehdään Salossa täysillä vielä koko kesä, Tuomo Erjala painottaa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Yli kymmenen vuotta Meriniityssä K-Raudan kauppiaana toiminut Erjala toteaa, että nyt oli hyvä ajankohta tehdä lopettamispäätös, kun kauppapaikan vuokrasopimus oli katkolla.

Erjala pyörittää samassa kiinteistössä maatalouskauppa Lantmännen Agroa. Hän ei osaa vielä sanoa, jatkuuko sen toiminta nykyisessä paikassa vai siirtyykö maatalouskauppa muualle.

– Näen tulevaisuuden maataloudessa. Sen kanssa pystyy ainakin elämään, hymähtää Erjala, joka on tehnyt K- ja Lantmännen -ryhmissä maatalouskauppaa vuodesta 1989.

Kesän jälkeen rautakauppapalveluja tarjoavat Salon Meriniityssä edelleen K-Rauta Passeli Myllyojankadulla ja RTV-Yhtymä Joensuunkadulla.

Somerolla Erjala jatkaa sekä rauta- että maatalouskauppaa. Tuomo Erjala Oy laajensi toimintaansa Somerolle lokakuussa 2018, jolloin paikkakunnan K-Raudan ja Lantmännen Agron liiketoiminta siirtyi Erjalalle.

Kesko Oyj möi maatalouden liiketoimintansa ruotsalaiselle Lantmännenille vuonna 2017. Maatalouskauppaketju koostuu itsenäisistä vähittäiskauppiaista, joiden tukkukauppa on Lantmännen Agro.

Maatalousosuuskunta Lantmännen on alan johtava toimija Pohjois-Euroopassa. Yhtiöllä on toimintaa yli 20 maassa ja noin 10 000 työntekijää. Sen liikevaihto on noin 4 miljardia euroa.

Rautakaupan ovet käyvät nykyään aiempaa harvemmin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Suur-Seudun Osuuskauppa sulki Örninkadulla pari vuotta toimineen S-Raudan viime vuonna.

Somerolta SSO möi S-Raudan jo vuoden 2014 alusta koskelaiselle Rautanet Koski Oy:lle. Rautanet toimii S-Raudan entisissä tiloissa S-marketin naapurissa Turuntiellä.

Tällä viikolla Osuuskauppa möi rautakauppansa Perniöstä, Kemiöstä ja Nummelasta RTV-Yhtymälle, joka jatkaa niiden toimintaa nykyisissä kiinteistöissä.

Halikon Retail Parkista SSO sulki tavarataloketju Kodin Terran vuonna 2016. Sen entisiin tiloihin avautui viime vuoden huhtikuussa Puuilo, joka myy myös rakennustarvikkeita kuten maaleja, liimaa ja työvälineitä.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tane
7 kuukautta sitten

Näiden rautakauppojen kannattaisi tarkistaa hintojaan hiukan. Noilla hinnoilla ei kannata niistä mitään hakea ainakaan pienen ihmisen. Ehkä yritykset saavat isoja alennuksia isoista määristä, mutta ei se pieni ihminen.

grynderi
7 kuukautta sitten

Hinta se on juurikin mikä ratkaisee, ainakin pienemmässä tavarassa. Kaikki mikä nettikaupoista tilattavissa pienillä postikuluilla, niin pitää olla hinnoiteltu oikein.

Päättäjien käsissä
7 kuukautta sitten

Salon tilanteessa kaikkein eniten vaikuttaa se, etteivät päättäjät kehitä kaupunkia nuorten asukkaiden tarpeisiin.

Ikäihmisten remontointi ja rakentaminen on minimaalista verrattuna 20-45v ikäryhmään. Heidän osuutensa paikallisesta väestöstä vain vähenee, eikä asialle tehdä mitään.

Höpö
7 kuukautta sitten

Jotkut on kyllä hyviä ennustamaan, miten Salon väestö kehittyy. No, ei ainakaan noin että surkutellaan et tänne ei kukaan muuta ja vain vanhukset asuu Salossa. No, kyllä ne vanhuksetkin remontoi. Mutta onko kenellekään tullut mieleen että Salossa on edelleen Nokia-lisä hinnoissa. Turkuun ei ole pitkä matka lähteä rautakauppaan ja yleensä siellä on huokeammat hinnat. Minkäs sille teet jos yrittäjät hinnoittelevat itsensä ulos markkinoilta. Ei saa olla liian ahne. Ja on se hienoa sanoa et maatalouskauppa kannattaa, taas nähdään missä se raha maataloudessa on, välikäsissä. Ei viljelijöillä nyt niin kovin hyvin mene, mutta kauppias kehtaa sanoa et maatalouskauppa on se mikä… Lue lisää »

Pyhättö Turku
7 kuukautta sitten

Kun ei ole riittävää kysyntää, hintoja on valitettavasti nostettava. Ketjuliikkeiden kohdalla ketjut tukevat jonkin verran, jolloin hinnoittelukin on tasaisempaa. Yksityisen rautakaupan on katettava kulut maksettava palkat jne.

Mitä enemmän ajellaan Turkuun (Salon seutulaisten pyhättöön), sitä varmemmin saadaan kaupungista kaikki liikkeet katoamaan kannattamattomina.

Markkina elää
7 kuukautta sitten

Myös Turusta on loppunut viime vuosina rakennustarvikealan liikkeitä. Omakotitalojen rakentaminen on vähentynyt. Sisustusremontit kannattelevat myyntiä, mutta tarjontaa on sillä saralla paljon, mikä painaa hinnat kuluttajille mieluisemmiksi.

Tane
7 kuukautta sitten

Sitten vielä se tarjonta. Muutamia tuotteita kun olen Mr googlelta kysellyt viime vuosina, niin aina löytyy esimerkiksi Skanssin K-raudasta ja Kuninkojalta suoraan myymälästä. Mutta ei juuri koskaan Salosta. Kummastakaan K-raudasta. Aina pitäisi tilata.

Myydään
7 kuukautta sitten
Reply to  Tane

Tämä on tosiaan todellinen ongelma myös muissakin kaupoissa Salon seudulla esimerkiksi kodinkoneissa, puhelimissa, tietokoneissa jne. Jonkun tuotteen, kun olet netistä katsonut, menet liikkeeseen, niin tuotetta ei ole saatavissa ja tilaaminen kestää viikon, kaksi tai kolme. Kerran puhelimen tulo kesti kuusi viikkoa.

Ymmärtää jokainen sen, ettei varastoon voi ottaa tavaraa seisomaan, mutta kyllä juuri esimerkiksi Turusta saa monen tuotteen suoraan hyllystä.