Vaikea vesi

0

REIMA SUOMI. Suomalainen vesijohtovesi on erittäin hyvää, ja meillä suomalaisilla on pääosin mutkaton ja hyvä suhde siihen. Silti suomalainenkin vesijohtovesi, tuttavallisemmin kraanavesi, on moninaisten ongelmien kasauma.

Meillä työpaikalla oli takavuosina jonkin vuoden ajan vesiautomaatti. Sellainen parinkymmenen litran pullo, josta automaatin kautta lirutettiin vettä mukeihin.

Eräs vanhempi vieraileva mieshenkilö johtavassa asemassa kommentoi melko suorasti, että nyt tuollaiset turhat kalliit vempaimet vähän nopeasti pois, suomalainen vesijohtovesi on ihan hyvää, ei tuollaiseen pidä rahoja tuhlata.

Näin sitten muutaman vuoden päästä tapahtuikin.

Itse olin tuolloin vahvasti samaa mieltä, mutta sittemmin olen kääntynyt hieman epäileväksi. Monessa maassa on tullut käytyä, ja usein siellä sanotaan, että siitä vaan juomaan vesijohtovettä, kyllä se on aivan hyvää.

Usein tulee kuitenkin epäiltyä, ja tie vie pullovesikauppaan, todennäköisesti usein ihan turhaan. Luulen että moni jakaa tämän kokemukseni.

Tästä ajatukset kuitenkin johtavat loogisesti siihen, että mikä saa meidät juuri Suomessa niin omahyväisiksi, että uskomme, että ulkomaalaiset juuri täällä uskoisivat vesijohtoveden olevan hyvää ja juomakelpoista.

Eikö heillä täälläkin ole oikeus terveeseen (itsesuojelulliseen) epäluuloon veden laatua kohtaan, kuten muuallakin. Eikö tätä vasten pullovesi työpaikalla olisi hieno kädenojennus erityisesti ulkomaalaisille?

Sellainen iso parinkymmenen litran pullomötikkä ei tietenkään itsessään ole mikään hyvän veden laadun tae. Itse olen maailmalla nähnyt niin kauheita ja likaisia automaatteja, että ei olisi tullut mieleenkään juoda vettä niistä.

Kuka ja missä nuo isot pullot uudelleen täyttää, ei liene kaikkialla myöskään täysin julkisuutta sietävää touhua.

Näin hiljan myös tutkimuksen, jossa ulkomaalaiset turistit arvostelivat suomalaisia hotelleja erityisesti teemasta vesi. Siis mitä?

Kyse lienee siitä, että suomalaisissa hotelleissa ei pääosin ole kahta ilmaista pullovettä odottamassa saapujaa, tapa mihin kansainväliset hotellivieraat ovat tottuneet.

Vain huonot ja ahneet hotellit kehtaavat veloittaa parista päivittäisestä juomavesipullosta, sellaiseksi on kansainvälinen hotellistandardi mennyt.

Ja onhan toki totta, että meidänkin hanoistamme tulee monenlaista hanavettä. Kunnallisiin vesijohtolaitoksiin voinee veden laadun suhteen pääsääntöisesti luottaa (onhan meillä ollut omat skandaalimme näissäkin), mutta yksityisten kansalaisten kaivoviritykset voivat toki usein olla epäilyttävämmästä päästä.

Edes porakaivo ei välttämättä takaa veden korkeaa laatua.

Parhaassakin vedessä, hanasta tai pullosta, voi aina löytyä epäpuhtauksia. Me suomalaiset olemme tottuneet suomalaisiin epäpuhtauksiin ja bakteerikantoihin, ulkomaalaisella resistentti saattaa olla aivan erilainen. Tästäkin syystä pulloveden suominen heille saattaa olla aivan järkevä teko.

Sama koskee meitä ulkomailla. Siellä altistumme bakteerikannoille, jotka ovat meille vaarallisia mutta paikallisille vähän haittaa tuovia.

Vesi on tunnetusti vanhin voitehista. Pitkäkään perinne ei kuitenkaan auta, nykyajan yhteiskunta saa helposti aikaan hyvästäkin vedestä suuria ongelmia.

Kirjoittaja on tietojärjestelmätieteen professori.

Jätä kommentti