Valtakunnansyyttäjä Toiviainen pettyi syyttämisluvan epäämiseen – ”Kyse oli tavanomaisesta vihapuhetapauksesta”

2

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo STT:lle olevansa pettynyt siihen, että eduskunnan vähemmistö torjui hänen pyytämänsä Juha Mäenpään (ps.) syytämisluvan. Toiviaisen mielestä olisi ollut tärkeää saada tuomioistuimen linjaratkaisu siitä, milloin kansanedustaja syyllistyy sananvapausrikokseen valtiopäivillä lausumastaan.
– Muualla kuin valtiopäivillä esitettynä mielipiteenä tästä olisi ilman muuta noussut syyte, Toiviainen sanoo STT:lle.
Asia olisi edennyt tuomioistuimeen, ja Toiviaisen mukaan aika suurella todennäköisyydellä hänet olisi myös tuomittu, ellei esitutkinnan jälkeen olisi ilmennyt lieventäviä asianhaaroja.
Mäenpää rinnasti vuosi sitten eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa maahanmuuton ja vieraslajien torjunnan.
– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä”. Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, Mäenpää sanoi vuosi sitten.
Perjantaina äänestyksen jälkeen hän puolustautui sillä, että hän ei maininnut mitään kansanryhmää tai uskontokuntaa nimeltä. Hän syytti valtakunnansyyttäjää sen osalta ylilyönnistä.
Toiviaisen mielestä Mäenpään esittämä mielipide ei ollut millään tavoin tulkinnanvarainen, kun sitä vertaa aiempiin tapauksiin ja tuomioistuimen suhtautumiseen.
– Kyse on ihan tavanomaisesta vihapuhetapauksesta, jossa tiettyjä ihmisiä yleistäen verrataan, tässä tapauksessa nyt kasveihin.
Oikeuskäytännön mukaan turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat on Toiviaisen mukaan katsottu sellaisiksi ihmisryhmiksi, joita pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan suojaavat.
– Säännöstön tarkoituksena on suojan antaminen sellaiselle väestöryhmälle, joka on yhteiskunnassa heikommassa asemassa ja siksi erityisen suojan tarpeessa.
Syyttämisluvan uupuminen päättää käsittelyn

Asia päättyy tähän, koska syyttämislupaa ei annettu.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja perjantaina myös eduskunnan enemmistö olisi syyttämisluvan antanut. Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausuttujen mielipiteiden takia, ellei eduskunta anna siihen suostumusta yli viiden kuudesosan enemmistöllä.
– Onhan tämä tietysti pettymys, että syyttämislupaa ei nyt saanut. Toki osasin odottaa tätä, koska pienellä vähemmistöllä sen pystyi estämään, Toiviainen sanoi.

STT

Kuvat:

2
Jätä kommentti

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Olli P

Toiviaiselle ei riittänyt että poliisi jo tutki asian ja totesi ettei tapaus anna aihetta jatkotoimenpiteisiin eli haiskahtaa ajojahdilta.

Lasse Reunanen / Salo

Tämä vieraslajien torjunta teiden varsilta mennytkin liiallisuuksiin kun kaikki koristeelliset lupiinikukat vimmaisesti poistettavina yms. Turhaa höpinää myös se mikäli ihmisiä lajeina puhuttuna – vaikka ns. tieteellisissä listauksissa sanoilla tarkat määrittelytkin ovat (ihmisilläkin useita kun alkueliöistä nykyihmisiin jaettuina satojen miljoonien vuosien ajoille). Tarkasti voitaisiin kansallisuuksista puhua ja lopettaa Suomessa kaksoiskansalaisuudet – jotka syrjiviä kantaväestölle, joka ei ulkomailla asumalla toista kansalaisuutta saanut. Keväällä kuollut entinen kansanedustaja ja ministeri Pertti Paasio (sdp.) oli aktiivinen kaksoiskansalaisuudet lakiin kirjaamisessa ja jotkut puhuu taivaan ns. kaksoiskansalisuudestakin, mutta kuoltuaan ihmiset luonnollisesti kirjautuu ulos kansalaisina (esim. suomalaisena elävien kirjoista). Natsit aikoinaan olivat kieltämässä ns. rappiotaidetta, joka sekin typeräksi… Lue lisää »