Vesihuollon toiminta-alueen laajentaminen puhutti Someron kaupunginvaltuustoa maanantai-iltana. Valtuusto hyväksyi alueen laajennuksen Pappilan, Rautelan ja Härkälän suuntaan kuten tekninen lautakunta oli jo maaliskuussa 2018 ehdottanut. Verkkoon liitetään myös Ruunalan uusi teollisuusalue ja myöhemmin verkosto laajenee Kultelaan.

Asia on seissyt yli kaksi vuotta Turun hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen takia. Se piti päättää uudestaan, koska oikeus totesi Pia Maavirran (kok.) olleen esteellinen osallistuessaan asian käsittelyyn kahdessa kaupunginhallituksen kokouksessa. Perustelun mukaan päätös vaikuttaa suoraan Maavirran Rautelassa sijaitsevaan asuinkiinteistöön, jonka hänen puolisonsa omistaa.

Kaupungin omistama Someron Vesihuolto rakentaa laajennusalueille viemärin, johon kiinteistöillä on velvollisuus liittyä, ellei saa siihen vapautusta ympäristölautakunnalta.

Perussuomalaisten Matias Mäkinen olisi halunnut palauttaa asian uuteen valmisteluun ja edellyttänyt teknistä lautakuntaa selvittämään viemäröinnin ja siihen liittymisen kustannuksia. Mäkistä kannatti vain Harri Känkänen (ps.).

Valtuutettujen kysymyksiin vastaamassa ollut Someron Vesihuollon toimitusjohtaja Kalle Maaranen totesi Mäkiselle kiinteistön liittymismaksun olevan kohtuullinen, jos hinta pysyy alle kymppitonnissa. Mäkinen oli kohtuullisuudesta toista mieltä. Maaranen kertoi, että laskun voi maksaa myös osamaksuna.

Juha Salo (kesk.) muistutti, että viemäriverkostoon liitetyn kiinteistön arvo nousee ja se on helpompi myydä, kun jätevesiasiat ovat kunnossa.

Matias Roto (kesk.) kertoi, että haja-asutusalueella vesihuollon toimialueen ulkopuolella sijaitsevan kiinteistön viemäröinnin järjestäminen nykyvaatimusten mukaiseksi on tullut maksamaan hänelle 15 000 euroa

– Mutta toimintavarmuus on heikompi kuin 1960-luvulta peräisin olleen järjestelmän, Roto harmitteli.

Tekninen johtaja Marko Mäkisen mukaan viemärin rakennustöiden aloittaminen saattaa alkaa jo tämän vuoden puolella, jos maiden lunastustoimenpiteet etenevät.