Aleksin ja Eemilin maja on seudun makein

0
Tämä maja on kokonaan itse tehty, esittelevät Makein maja -kisan voittajat Aleksi Kivinen (vas.) ja Eemil Laaksonen. Kuvat: SSS/Jukka Vaso

Vettä vihmoo taivaalta niskaan, kun Aleksi Kivinen, 7, ja Eemil Laaksonen, 8, esittelevät metsään tekemäänsä majaa. Vesi ei kuitenkaan poikia haittaa – eikä se ole haitannut myöskään majan rakennustöitä.

– Me ollaan oltu siellä ihan rankkasateessakin, Aleksi kertoo.

Salon Seudun Sanomat järjesti toukokuussa leikkimielisen kilpailun, jossa etsittiin seudun makeinta majaa. Kuudesta finalistista yleisö sai äänestää voittajan, ja eniten ääniä sai Aleksin ja Eemilin rakentama maja. Pojat ovat voitosta yllättyneitä ja innoissaan.

– Kyllä me ajateltiin, että me voidaan voittaa, mutta kuitenkin se jännitti, koska sitä ei voinut tietää. Mutta me ajateltiin, että meillä on mahdollisuuksia, koska me ollaan tehty maja kokonaan itse, Eemil sanoo.

Poikien äidit vahvistavat, että aikuisten apua ei ole rakennusprojektissa kaivattu.

– Vanhemmat ovat saaneet osallistua ainoastaan ruokahuoltoon. Pojat ovat voineet olla metsässä tuntikausia, ja välillä olen laittanut heille lounaan mukaan työmaalle kuin parhaillekin rakennusmiehille, Eemilin äiti Tiia Tikkinen naurahtaa.

Välillä työmiehiä on ollut suorastaan vaikea saada työmaalta pois.

– IPadit ja videot vievät mennessään, mutta kyllä he mieluummin ovat lähteneet rakentamaan majaa. Ja se on hieno juttu, hymyilee Aleksin äiti Heli Helminen.

Eemilin ja Aleksin majassa ei ole käytetty mitään kaupasta ostettuja apuvälineitä. Narukin on tehty itse kaarnasta tai tuoreesta pajusta.

Salon Karjaskylässä asuvat Aleksi ja Eemil ovat naapuruksia, jotka viettävät paljon aikaa yhdessä.

– Elämme vanhan ajan meiningillä, eli kaveria voi mennä hakemaan ulos ja voi syödä siellä, missä on kylässä, Heli Helminen kertoo.

Majan rakentamisen pojat keksivät jo viime syksynä, jolloin he alkoivat tehdä Eemilin pihaan lautamajaa. Tämä hanke sai kuitenkin pian jäädä, koska läheisessä koivikossa alkoi tapahtua kiinnostavia asioita. Siellä tehtiin metsänhoitotöitä, ja pojat ryhtyivät kokoamaan metsään jätettyjä koivupuun pätkiä yhteen kasaan. Silloin he saivat idean: he rakentavatkin koivunpätkistä majan metsään.

– Ensin me purettiin vanha maja. Se oli vähän kuin harjoitusmaja. Nyt me ollaan kehitytty, Aleksi toteaa.

Puista asettelemalla he rakensivat kotamaisen majan, joka ei ihan pidä vettä, mutta melkein. Ja kaikki on tehty ilman nauloja ja työkaluja.

– Meillä on tukirakenteet, Aleksi selittää.

Tiia Tikkinen toteaa, että pojille ei ole annettu työkaluja, paitsi yksi kehno saha.

– Ja olemme korostaneet, että vain valmiiksi kaadettuja puita saa käyttää.

Mutta pojat ovat keksineet keinot. He ovat käyttäneet valmiiksi katkottuja puita ja lyhentäneet niitä tarvittaessa laittamalla pitkän puun kannon varaan ja hyppäämällä sen päälle. Risuja he ovat karsineet hankaamalla puunpätkää toista puuta vasten.

Näin näitä puita katkaistaan, Eemil ja Aleksi näyttävät – hyppäämällä päälle.

Aleksin ja Eemilin maja ei ole vain pelkkä maja, vaan he ovat rakentaneet myös sen ympäristöä. Samaisia koivupuita hyödyntämällä he ovat rakentaneet majan edustalle grillipaikan ja majan taakse monien metrien mittaisen terassin. Pojat esittelevät, että ympäristössä kulkee myös luontopolku, jonne he ovat tehneet siltoja ja pitkospuita.

– Ja sitten meillä on fasaaniansa, jonka vieressä on väijymispaikka, Eemil näyttää.

Pojat ovat suunnitelleet ja rakentaneet majaa koko kevään, mutta välillä korona vaikeutti työntekoa. Silloin he laativat toisilleen työvuorot.

– Välillä poikien piti käydä työmaalla eri aikoina, mutta onneksi nykytekniikka pelasti. Ensin he tekivät suunnitelmia paperilapuille ja veivät niitä toistensa postilaatikoihin. Sitten he alkoivat suunnitella rakennustyötä videopuheluiden välityksellä siten, että toinen oli majalla ja toinen kotona, tai molemmat olivat omissa huoneissaan, Heli Helminen kuvailee.

 

Toukokuussa Tiia Tikkinen huomasi Salon Seudun Sanomissa avatun Makein maja -kisan, ja pojat päättivät osallistua siihen.

– Silloin me sanottiin, että nyt nopeasti metsään ja rakentamaan, että saadaan valmiiksi, Eemil naurahtaa.

Makein maja -kisassa voittajaa sai äänestää postikortilla, sähköpostilla ja internetissä. Yhteensä ääniä annettiin 128. Jokainen maja sai ääniä, ja voittajamajalle niitä kertyi 50.

Voittajamajan rakentajat saivat palkinnoksi elokuvaliput sekä Salon Seudun Sanomien tuotteita. Lisäksi kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin pieniä palkintoja, ja onni suosi Pirkko Kurosta , Paula Lainetta sekä Janne Ruskoa . Palkinnot toimitetaan voittajille.

Kiitos kaikille kisaan osallistuneille ja äänestäjille!