Armassalo, Heilala ja Kiviaho hakivat Salon kaupunginjohtajaksi – keitä he oikein ovat?

0
Timo Kiviaho toivoi, että hänestä otettaisiin valokuva Salon IoT Campuksella. Kiviahon mielestä Salolla on kaikki mahdollisuudet kasvaa uuden teknologian piilaaksoksi. Suomi puolestaan voisi nousta Euroopassa tieteen suurvallaksi.

Salo päättää uudesta kaupunginjohtajasta ehkä jo elokuussa. Virkaa haki 23 naista ja miestä. Salon Seudun Sanomat poimi heidän joukostaan kolme hakijaa, jotka putosivat jo alkukarsinnassa.

Aakkosjärjestyksessä ensimmäinen on Zibelina Kirsi Anneli Armassalo. Hänen tittelikseen on kirjattu Pudasjärven kunnan eläinlääkäri. Pudasjärvi on suunnilleen Someron kokoinen maaseutukaupunki Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajalla.

Pudasjärvi, Ii, Vaala ja Utajärvi tuottavat Oulunkaaren seutukunnan ympäristöpalvelut yhteistyössä. Eläinlääkäreitä on kuusi, mutta Oulunkaaren eläinlääkintähuollon yhteystiedoista Zibelina Armassalon nimeä ei löydy.

– Hän on ollut meillä sijaisena lyhyen pätkän vuosia sitten. Vakivirassa hän ei ole ollut koskaan, Pudasjärven ympäristöjohtaja Henri Pätsi kertoo.

Tietopyyntö Pudasjärven kaupungille tuo tarkan vastauksen – neljän viikon sijaisuudesta on aikaa kahdeksan vuotta. Armassalo on toiminut kaupungineläinlääkärin viransijaisena 10.–15. helmikuuta 2012 sekä 5.–27. maaliskuuta 2012.

– Kaikenlaista on tullut tehtyä ja Suomea pyörittyä, Armassalo sanoo.

Viime syksynä hän haki Kelan pääjohtajaksi. Aiemmin Armassalo on tavoitellut muun muassa Kuopion ja Turun kaupunginjohtajan virkaa.

Zibelina Armassalo on 57-vuotias eläinlääketieteen lisensiaatti. Häntä ei ole helppo tavoittaa. Sähköpostiosoitteesta tulee viesti palveluntarjoajalta: ”Vastaanottajan postilaatikko on täynnä, eikä se voi hyväksyä viestejä tällä hetkellä”.

Puhelin kertoo, ettei numeroon saada yhteyttä. Facebookiin Armassalo on postannut 5. huhtikuuta lyhyen julkaisun: ”Sain bannia 4.7.2020 asti. Pitäkää pintanne!!!” Sana banni on nettislangia. Se tarkoittaa porttikieltoa.

Sattumalta Armassalolle löytyy toinenkin sähköpostiosoite, ja prepaid-liittymä. Hän vastaa heti.

–  Olen kansallismielinen ja ajan suomalaisten ja Suomen asiaa, Armassalo aloittaa.

Keskustelu Salosta karkaa nopeasti maahanmuuttoon ja maailmanlaajuisiin salaliittoihin.

Armassalo kokee olevansa syrjitty, jonka sananvapautta yhteisöpalvelu Facebook yrittää rajoittaa.

– Ne eivät tykkää siitä, kun kerron totuuksia. Saan kuukauden banneja usein. Aika nopeasti ne antavat minulle varmasti uuden, kun tämä pitempi banni on loppu.

Salon seutu on Armassalolle tuttu, sillä hän asui aikoinaan Kemiönsaarella. Kuntavaaleissa 2008 hän pyrki myös Kemiönsaaren valtuustoon. Valitsijayhdistys Zibelina Armassalo sai 17 ääntä.

Eduskuntavaaleissa viime vuonna Armassalo oli Seitsemän tähden liikkeen ehdokas Savo-Karjalan vaalipiirissä – 74 ääntä.

– Hain Salon kaupunginjohtajaksi, koska haluan vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen. Kaupunginjohtajiksi on voitu valita ympäri Suomea erikoisin perustein, vaikka monella ei ole osaamista eikä koulutusta.

Aakkosissa kolmas hakija on Veli Pentti Tapio Heilala . Hän käyttää etunimeä Tapio. Se näkyy myös Facebookissa ja Twitterissä, joissa hän esiintyy nimellä Tapio Ylipoppamies.

Puhelimeen Heilala vastaa Bekkjarvikin kylässä Norjan Austevollissa.

– Olen suunnitellut paluuta Suomeen, mutta en minä mitä tahansa töitä ota Suomessa vastaan. Haluan jonkun mielenkiintoisen työn, ja kunnanjohtajan ja kaupunginjohtajan työthän ovat mielenkiintoisia, Heilala toteaa.

Hän on pelkästään tänä vuonna hakenut ainakin Kannuksen, Vesannon, Närpiön ja Janakkalan kuntajohtajaksi. Tervon kunnanjohtajan virkaan Heilala antoi suostumuksensa.

– Ihan minne tahansa en ole hakenut, Heilala toppuuttelee.

Syyskuussa hän haki Kelan pääjohtajaksi jo neljättä kertaa.

Tapio Heilala on 59-vuotias proviisori ja apteekkari. Heilala muutti Norjaan kymmenisen vuotta sitten, kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea oli peruuttanut hänen apteekkilupansa.

Heilala ehti pitää Siikaisten pikkuruista apteekkia alle neljä vuotta. Tänä aikana hän hämmensi viranomaisia muun muassa tuomalla Suomeen ladattavia sähkösavukkeita, joille ei vielä silloin saanut myyntilupaa.

Ennen lyhyenpuoleiseksi jäänyttä apteekkarin uraansa Heilala oli hakenut apteekkilupaa tuloksetta peräti kahdeksantoista vuotta. Hän arvelee, että se on epävirallinen Suomen ennätys.

Nyt hän olisi valmis ryhtymään Salon kaupunginjohtajaksi.

– Erotun muista hakijoista edukseni muun muassa siinä, että osaan ratkaista ongelmia.

Heilala laskee vahvuudekseen shakin. Teinipojasta asti strategista lautapeliä pelannut proviisori muistuttaa, että hän on voittanut jopa shakin suomenmestaruuden. Joukkuekulta tuli vuonna 1990 helsinkiläisen Fischerin shakkikerhon riveissä.

Saloa Tapio Heilala pitää mielenkiintoisena kaupunkina lähellä Helsinkiä. Siellä hänellä on asunto, josta voisi hyvin käydä töissä Salossa.

Epäluuloisten hän otaksuu kyselevän, miten apteekkari voisi muuntua kaupunginjohtajaksi.

– Eihän teräsmieskään tee kaikkea itse, eikä mikään tutkinto tee kaupunginjohtajasta erikoisen hyvää. Ratkaisevia ovat henkilökohtaiset ominaisuudet, päässä oleva järki, innostus, terve uteliaisuus, kokemus ja sitoutuminen tehtävään.

Tähän voinee lisätä sen, miten Heilala esittelee itsensä Twitterissä. Siellä hän kirjoittaa Intelligence is my middle name eli vapaasti käännettynä älykkyys on toinen nimeni. Sanomalehti Satakunnan Kansa on kuvaillut Tapio Heilalaa laatusanoilla värikäs ja persoonallinen.

Kauppatieteiden maisteri Timo Kiviaho hakee Salon kaupunginjohtajaksi toista kertaa. Hän pyrki virkaan jo neljä vuotta sitten Antti Rantakokon jäädessä eläkkeelle. Kun Salo valitsi Hattulan silloisen kunnanjohtajan Lauri Innan, Kiviaho haki Innan työn jatkajaksi Hattulaan.

– Haen systemaattisesti, Kiviaho toteaa.

Toukokuussa Kiviaho halusi Askolan ja Kuortaneen johtoon. Talvella häntä kiinnostivat Janakkala ja Tervo. Viime vuonna Kiviaho pyrki ainakin Enonkosken, Jämijärven, Jämsän, Pelkosenniemen, Pertunmaan, Pomarkun, Pälkäneen, Sodankylän, Rovaniemen, Virtain ja Ypäjän kuntajohtajaksi.

Hakemuksia Kiviaho on lähetellyt vuosien ajan. Myös maakuntajohtajan virat ovat innostaneet. Haastattelukutsuja on tullut harvakseltaan.

– Kuusamon kaupunginjohtajan virasta olin millin päässä, Kiviaho muistuttaa.

Se oli vuonna 2015. Kiviaho nousi neljän kärkiehdokkaan joukkoon, mutta haastattelujen ja soveltuvuustestien jälkeen kisa jatkui enää kolmen hakijan kesken.

Salolaissyntyinen Kiviaho on 52-vuotias. Hakemuksensa hän on allekirjoittanut helsinkiläisen China Tekway Oy Ltd:n varatoimitusjohtajana. Kirje alkaa ilmaisulla To Whom It May Concern. Suomeksi se voisi olla vaikkapa tiedoksi asianosaisille.

– Olen yrittäjälähtöinen ja yrittäjätaustainen, hyvin kansainvälinen, diplomaattinen ja tiimihenkinen sparraaja. Henkilöstön hyvinvoinnin kautta pystyn motivoimaan organisaation parhaimpaan suoritukseen, Kiviaho sanoo.

Kiinan-kaupan konsultointia ja käännöspalveluja tarjoavan China Tekwayn sivuilla Kiviaho näyttäytyy Suomen Joulupukki Akatemian rehtorina. Se vie Suomi-tietoutta ja suomalaista kulttuuria Kiinaan. Mohen pikkukaupungissa on joulupukkikylä, jossa on jo vuosien ajan häärinyt suomalainen joulupukki.

– Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. En ole Salon seudulla niin hirveän tunnettu, mutta tuolla muualla kylläkin. Liikun hyvin laajalla, ja vaikutan myös Kiinan ja Singaporen suunnassa, Kiviaho toteaa.

Timo Kiviaho on hakenut virkoja välillä helsinkiläisenä, välillä salolaisena. Kumpi hän on?

– Miten sen nyt sanoisi. Olen moderni nomadi.

Työkseen Kiviaho kertoo suunnittelevansa ja johtavansa ”tiettyjä hankkeita”. Hänen aiempia visioitaan ovat olleet esimerkiksi nestemäisen maakaasun kelluva terminaali Salon merialueelle sekä Mannerheim Instituutti – Mannerheim Akatemia. Se olisi tarjonnut kuntoutusta sodissa eri puolilla maailmaa vammautuneille.

– Puutteeni on se, että en ole koskaan ollut minkään kunnan tai kaupungin palveluksessa. Valinnat ovat yleensä pienen piirin tekemiä poliittisia päätöksiä, joihin ei voi itse vaikuttaa. Kaikille pitäisi antaa mahdollisuus. Pitäisi valita taitavin, ei välttämättä paras.

Kuntavaaleissa Kiviaho on ollut kokoomuksen ehdokas, ja hän on myös tahtonut kokoomuksen puoluesihteeriksi. Viime kesänä Kiviaho pyrki Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajaksi.Sinisenä hän myös tavoitteli paikkaa Euroopan parlamentissa.

Kiviaholla on 5 000 Facebook-kaveria – EU-vaaleissa tuli 545 ääntä.