Hittilajiksi kohonnut padel rantautuu Salon Urheilupuistoon – yrittäjäksi ryhtynyt Teemu Rannikko tutustui mailapeliin aikoinaan Espanjassa

0
Koripalloilijana tunnettu Teemu Rannikko alkaa pyörittää padel-toimintaa Salon Urheilupuistossa. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Laajasti kehutun Salon Urheilupuiston lajitarjonta kasvaa piakkoin yhdellä uudella tulokkaalla. Skeittiparkin viereen on parhaillaan rakenteilla kolme padel-kenttää. Kenttien toimintaa pyörittää alkuvuodesta perustettu Padel Salo Oy, jonka toimitusjohtajana toimii koripalloammattilaisena ulkomailla menestyksekkään uran tehnyt ja viimeiset kolme kautta Salon Vilpasta edustanut ex-maajoukkuetakamies Teemu Rannikko.
– Hieno nimi, toimitusjohtaja. Se vähän niin kuin arvottiin, Rannikko hymähtää roolistaan yrityksessä.
Padel Salo Oy:n toiminnassa ovat mukana lisäksi Rannikon vaimo Ilona Rannikko, Rannikon kanssa Joensuun Katajassa Suomen mestaruuden vuonna 2015 voittanut Marius Van Andringa sekä Matias Kuusinen.
Rannikkoa alkaa naurattaa, kun häntä kutsuu yrittäjäksi.
– Sinänsä olen ollut yrittäjä koko elämäni ajan, kun olen pelannut. Jotain samaa on ollut siis jo aiemmin, vaikka nyt en pysty tekemään tässä itse mitään, vaan katsomaan vain sivussa, kun kenttiä rakennetaan. Mielenkiintoista kuitenkin olla mukana projektissa ja vaikuttamaan sen tulevaisuuteen, Rannikko kertoo.
Padel on kohonnut viime vuosina jonkinasteiseksi hittilajiksi myös Suomessa. Padel-kenttiä on aiemmin avattu Saloon Hanhivaaran liikuntakeskukseen sekä hiljattain Mathildedalin keskuspuistoon.
– Marius laittoi Matiaksen kanssa vuosi sitten Helsingin Lauttasaaressa kentät pystyyn ja jo vähän silloin innostuin asiasta. Viime syksynä aloimme tosissamme puhua padel-kenttien rakennuttamisesta Saloon, Rannikko taustoittaa.

Rannikko kertoo rahallisen satsauksen padel-kenttiin olevan ”jonkinnäköinen”.
– Tämä kokonaisuus maksaa vähän enemmän, kun haluttiin tehdä niin sanotusti parasta. Saimme sovittua kaupungin kanssa hyvän vuokrasopimuksen. Lisäksi kentät saavat nimisponsorin OP Lounaismaasta, Rannikko paljastaa.
Rannikon mukaan Suomen yksi hienoimmista urheilupuistoista ansaitsee arvoisensa padel-kentät.
– Urheilupuistoon saadaan viimeisen päälle olevat ”full panorama” -kentät. Se tarkoittaa sitä, että täällä voidaan pelata jonain päivänä tarpeen tullen vaikka World Touria. Eli kentistä tämä ei ainakaan jää kiinni, Rannikko naurahtaa.
Koronaviruspandemia sotki myös urheilupuiston padel-kenttien avaamista, mutta niiden olisi tarkoitus valmistua mahdollisimman pian.
– Säästä riippuen. Jos vettä sataa kaatamalla koko ajan, hidastaa se vähän tekemistä. Uskoisin, että kentät ovat pelikunnossa reilun viikon päästä maanantaina, Rannikko aprikoi.
Kenttien ympärille asennetaan seuraavaksi lasit ja sen jälkeen asfaltin päälle tekonurmialusta. Kenttien materiaalit on tilattu Espanjasta, ja myös kenttien rakentajat tulevat padelin mahtimaasta.
–  Kyllä tämän haluaisi jo nyt nähdä valmiina, kun kentät näyttävät kuvissa niin hyviltä hienoine led-valaistuksineen, Rannikko intoilee.

Rannikko kertoo törmänneensä padeliin ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten Espanjan CB Granadassa pelatessaan.
– Jotenkin laji sytytti. Jonkin verran olen pelannut itse, mutten hirveästi. Padel on siitä hyvä laji, että kynnys aloittaa on pieni ja sen voi aloittaa missä isässä tahansa. Padelissa syötetään alakautta, ja siinä on lasit ympärillä, mikä helpottaa peliä niin, että pallot kestävät elossa pidempään. Padelia pelataan nelinpelinä, joten se on myös sosiaalinen tapahtuma, Rannikko markkinoi.
Urheilupuiston padel-kentillä pelaaminen maksaa käyttäjiltä 20–24 euroa tunnilta. Lisäksi kentiltä on vuokrattavissa pelivälineet, jos sellaisia ei omista. Peliajat ovat varattavissa lähipäivinä aukeavilta Padel Salon nettisivuilta.
– Yritimme saada kustannukset salolaisille niin mieluisiksi kuin mahdollista. Ei ole varmaan montaa paikkaa, missä pääsisi padelia pelaamaan halvemmalla. Kun tuntimaksun jakaa neljän pelaajan kesken, ei lajikokeilu pitäisi jäädä rahasta kiinni, Rannikko laskee.
Rannikko virittelee mahdollisesti ensi vuodelle tapahtumaa, jossa saatetaan nähdä padel-mailat kädessä miesten koripallomaajoukkueen ykköstähtiä Petteri Koposta ja kumppaneita myöten.
– Sellainen Susijengin haasteturnaus, Rannikko suunnittelee.

 

Padel on sekoitus tennistä ja squashia

– Padel on mailapeli, jossa yhdistetään tenniksen ja squashin ominaisuuksia. Lajia pelataan yleensä nelinpelinä.
– Padelin kehittäjänä pidetään meksikolaista Enrique Corcueraa. Hän loi pelin 1968–1969 Acapulcossa, Meksikossa. Peli levisi aluksi muualle Meksikoon, josta se siirtyi Marbellan kautta ympäri Espanjaa. Espanjasta laji on sittemmin levinnyt myös muualle Eurooppaan, erityisesti Ranskaan, Belgiaan, Saksaan ja Italiaan.
– Suomessa laji esiteltiin ensimmäisen kerran elokuussa 2003.
– Harrastajia lajilla on maailmanlaajuisesti jo noin 10 miljoonaa.
Lähde: Padel.fi