Huumeet askarruttavat ravintoloissa

0
Turvallisuuskouluttaja Arto Kirves toteaa, että väkivaltatilanteet ovat raaistuneet ja hyökkäyksen kohteeksi voi joutua yllättäenkin. Kuvassa hän havainnollistaa, miten ensihoitajat voivat joutua tulilinjalle kesken pelastustehtävän.

Salon alati synkkenevään huumetilanteeseen on herätty nyt myös ravintolamaailmassa.

Paikallinen viihdekeskus Bizarre järjestää yhteistyössä Salon poliisin ja turvallisuusalan yrityksen AXE Security Finlandin kanssa Nollatoleranssi-koulutuksen, joka on tarkoitettu kaikille alueen ravintola-, yökerho-, baari- ja kahvilatyöntekijöille.

– Tarkoituksena on tunnistaa ja ennakoida ongelmia. Haluamme turvata ravintola-alan henkilöstölle paremmat eväät toimia uhkaavissa tilanteissa, Bizarren yrittäjänä toimiva Sanna Jousi toteaa.

– Toivomme, että niin ravintoloiden henkilökunnalla kuin asiakkaillakin olisi turvallinen olo ravintolaympäristössä, hän lisää.

Jousi kertoo, ettei ole havainnut huumeidenkäyttäjien määrässä suurta nousua, mutta ongelma on ollut jo pitkään tiedossa.

– Olemme huomanneet, että huumeidenkäyttäjät ovat yhä vain nuorempia. Tuntuu, kuin yleinen mielipide huumeidenkäyttöä kohtaan olisi höllentynyt.

Jousi henkilökuntineen on kohdannut vuosien varrella monenlaisia tilanteita.

– Huumeidenkäyttäjien käyttäytyminen on ennalta arvaamatonta, eivätkä heidän vierailunsa rajoitu vain ilta-aikaan.

Turvallisuuskouluttaja Arto Kirves salolaisesta AXE Security Finland Oy:stä allekirjoittaa Jousen näkemykset huumeidenkäyttäjien ennalta arvaamattomasta toiminnasta.

– Käyttäytyminen saattaa muuttua hyvinkin äkisti, ja aggressiivisuus voi tulla ihan puskista, poliisin tehtävistä virkavapaalla oleva Kirves toteaa.

Nollatoleranssi-koulutus järjestetään Bizarressa 17. elokuuta. Jousi toivoo, että mahdollisimman moni ravintolamaailmassa työskentelevä ottaisi osaa koulutukseen.

– Ongelman ratkaiseminen vaatii yhteistä työstämistä ja kannanottoa, hän kiteyttää.

Turvallisuuskoulutuksen osallistavassa osiossa käydään läpi mahdollisia ääritilanteita ja uhkatilanteista selviytymisen keinoja.

– Todellista fyysistä kontaktia koulutustilanteessa ei ole, mutta pyrimme simuloimaan tapahtuman, jossa hyökkääjä on jo iholla kiinni, Kirves kertoo.

Hän painottaa ennaltaehkäisevän toiminnan merkitystä, mutta mikäli tilanne eskaloituu, uhrin on osattava käyttää hyödykseen positiivista aggressiota.

– Akuutissa paniikissa on mahdollisuus toimia tehokkaasti, jos huomio omassa toiminnassa kiinnittyy oikeisiin asioihin. Perehdymme myös selkeiden esimerkkien avulla siihen, mitä hätävarjeluoikeus tarkoittaa, Kirves valottaa.

Turvallisuuskouluttaja kertoo, että koulutukselle on nyt suuri tarve.

– On hyvä, että työnantajat ovat heränneet tähän ongelmaan ja järjestävät alaisilleen mahdollisuuden kouluttautua uhkatilanteiden varalle, Kirves kiittelee.

Huumeet ja niiden käyttäjät näkyvät päivittäin virkavallan työtehtävissä. Salon seudulla kaupitellaan ja käytetään etenkin kannabista, amfetamiinia ja huumaavia lääkkeitä.

– Kyseessä on valtakunnallinen ongelma, ja yhä nuoremmat käyttävät huumeita, vanhempi konstaapeli Pasi Tuike Salon poliisista vahvistaa.

Tuike toimii Arto Kirveksen ohella kouluttajana Nollatoleranssi-tilaisuudessa. Hän kertoo, että huumeiden käyttö on lisääntynyt monista syistä.

– Ensimmäiseksi on mainittava helppo saatavuus, Tuike toteaa.

– Esimerkiksi kannabista on huomattavan paljon helpompi piilottaa kuin olutta. Kiinnijäämisen riski ei ole yhtä suuri kuin alkoholin kohdalla, joten siitäkin syystä nuoret käyttävät huumeita, hän lisää.

Tuike sanoo, että kyse on pitkälti myös asennekysymyksestä. Nuoret kehuskelevat huumeiden käytöllä sosiaalisen asemansa pönkittämiseksi.

– Sen sijaan pussikaljoittelu ei ole enää muodissa, Tuike tietää.

Poliisin tietoon tuli ennätysmäärä huumausainerikoksia Salossa viime vuonna. Suurin osa kirjatuista 269 huumejutusta oli käyttörikoksia.

Tuike tähdentää, että etenkin alaikäisten nuorten vanhempien on syytä olla kiinnostuneita lastensa tekemisistä ja menemisistä.

– Tätä asiaa ei voi liikaa painottaa, hän sanoo.

Jätä kommentti