Ihme ja Kumma sai EU:lta jättipotin

6
Ihme ja Kummaa luotsaavat Jorma Nurminen ja Armi Julkunen iloitsevat yhdistyksen saamasta tuesta. Teija Aartola-Jalonen aloittaa yhdistyksessä hankepäällikkönä.

Salolainen Ihme ja Kumma Tuki ry. aloittaa kolme vuotta kestävän hankkeen, jonka tarkoituksena on rakentaa kehitysvammaisille nuorille uusia polkuja ammattitutkintoon ja työelämään.

Yhdistys on saanut 270 000 euroa tukea Euroopan sosiaalirahastolta ja valtiolta. Koko hankkeen kustannusarvio nousee yli 430 000 euroon.

Ihme ja Kumma palkkaa urakkaan hankepäällikön ja kaksi ammattikouluttajaa. Heidän palkkakulujensa lisäksi rahoitusta tarvitaan muun muassa toiminnan käynnistämiseen, hankintoihin ja matkakuluihin.

– Ensimmäistä kertaa elämässä näemme kolme vuotta eteenpäin. Aikaisemmin on nähty viikko tai kuukausi, yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Nurminen riemuitsee.

Hankkeen ajatuksena on auttaa opinnollistamisen kautta kehitysvammaisia nuoria saavuttamaan yleisen tason ammattitutkinto tai tutkinnon osia, jotta he voisivat löytää työtä vapailta markkinoilta.

Ihme ja Kumman nuorilla on rajoitteita, joiden takia he eivät pysty opiskelemaan ammattiin samassa tahdissa muiden kanssa. Opinnollistaminen tarkoittaa, että nuorille etsitään apuvälineitä ja keinoja maaliin pääsemiseksi.

– Normaalisti näillä nuorilla on mukautettu näyttö. Nyt suoritetaan ihan samantasoinen näyttö kuin muillakin ammattiin opiskelevilla. Etenemme samaan maaliin useamman mutkan kautta ja ajan kanssa. Harjoitellaan ja tehdään asioita niin monta kertaa, että näyttö menee läpi. Jos opiskelu kestää viisi vuotta, sitten se kestää viisi vuotta, Nurminen sanoo.

Hän korostaa, ettei yhdistys ole mikään ammattioppilaitos. Sen sijaan se tekee yhteistyötä esimerkiksi Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon kanssa.

– Hankkeen tehtävänä on koordinoida, mikä osa näytöistä tehdään itse, mikä tehdään yrityksissä ja mikä oppilaitoksissa. Keskitymme ruokapuoleen ja kokin tutkintoon.

Näyttö voidaan tehdä Nurmisen mukaan esimerkiksi niin, että oppilaitoksen edustaja tulee katsomaan, kun opiskelija tekee aamiaistarjoilun Ihme ja Kumman tiloissa.

Ihme ja Kumma on tehnyt työtä sen puolesta, että kehitysvammaisilla nuorilla olisi mahdollisuus ammattiopiskeluun ja työntekoon. Jorma Nurmisen mukaan yhdistys on hakannut toistuvasti päätään seinään, koska sen tapa toimia ei ole sopinut mihinkään muottiin.

– Nyt ei puhuta pelkästään rahasta, vaan siitä, että EU on meidät hyväksynyt. Jotain me olemme tehneet oikein. Hienoa on sekin, että opetusministeri Li Andersson on luvannut tulla avaamaan seuraavat Linnan juhlamme, Nurminen myhäilee.

Ihme ja Kumma on vääntänyt kättä muun muassa Salon kaupungin kanssa. Kaupunki ei myöntänyt yhdistykselle työllisyyspalveluiden avustusta, koska sen toiminnan ei katsottu edistävän salolaisten heikossa työmarkkina-asemassa olevien työttömien työnhakijoiden työllistymistä.

ESR:n tukipäätöstä taas perustellaan sillä, että hanke edistää nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä.

– Me emme ole kauheasti enää edes miettineet Salon kaupunkia. Olemme tavallaan hyväksyneet sen, että ajattelemme eri tavalla. Olemme hakeneet avustusta valtakunnalliselta tasolta ja EU:sta. Tuskin enää menemme ruikuttamaan kaupungilta mitään, Nurminen sanoo.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
6 kuukautta sitten

Hyvä juttu.

Salon kaupunki on häpeäpilkku.

keijo.k
6 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Samaa mieltä, mutta onneksi löytyy muutama ”täysjärkinenkin” virkamies ja poliittinen päättäjä.

Ihkulle hyvä juttu, Salo voi hävetä
6 kuukautta sitten

Salo olisi voinut markkinoida itseään Ihme ja Kumman avulla, mutta käänsi selkänsä. Onneksi jollain on vielä järkeä. Turkuhan otti Ihme ja Kumman vastaan avosylin ja moni muukin kaupunki on ollut kiinnostunut konseptista. Mut Salo, oikein hävettää sanoa olevansa Salosta, siksi sanonkin olevani Halikosta, ja ei se kauhean väärin ole sanottu.

Yrittäjä
6 kuukautta sitten

Kirjotin jokin aika sitten SSS:n mielipidesivulle pienyrittäjän asemasta ja yrittäjäjärjestöön kuulumisesta. Mainitsin, että EU on paras pienyrittäjän puolustaja. Ihme ja Kumma -asiassa se konkresitoitu näkyvästi

Seppo Nieminen
6 kuukautta sitten

Mistä meinaavat omarahoituksen hoitaa?

keijo.k
6 kuukautta sitten
Reply to  Seppo Nieminen

Joillakin on ihmeellinen ajattelutapa ! Kun on saanut hoidettua itselleen rahoituksen hyvään tarkoitukseen niin kaupunki voisi jo tulla mukaan aivan vaikkapa mokiensa korjaamiseksi ?