Ilman seuraa – pelaamattomuus on avannut Paimion Hakan kasvatin Mika Ojalan silmiä uran jälkeisestä elämästä

0
Lähes 300 liigapeliä Interissä pelannut Paimion Hakan kasvatti Mika Ojala odottaa yhteydenottoja seuroilta. Ojala kuvattuna toukokuussa Kupittaan jalkapallostadiolla. Kuva: Turun Sanomat/Jane Iltanen

Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyi viime viikolla, mutta yksi on nurmelta poissa. Kotimaisen pääsarjajalkapalloilun nimimiehiin vuosikaudet kuulunut hyökkäävä keskikenttäpelaaja Mika Ojala on ilman seuraa.
Turkulaista Interiä pitkään edustanut Ojala, 32, ei päässyt yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta viime kauden hopeamitalijoukkueen kanssa, vaikka olisi halunnut jatkaa seurassa.
Viime viikolla Ojala kirjoitti Twitter-tilillään, että ”puhelin on päällä, jos joku kaipaa muutamia maaleja ja syöttöjä”.
Onko puhelin pirissyt?
– Ei ole. Tilanne on ihan sama kuin aikaisemminkin. Edelleen etsitään seuraa. Kaikki on futiksen osalta auki, Paimion Hakan kasvatti vahvistaa.
Ojala odottaa pääsevänsä tositoimiin mahdollisimman pian.
– Totta kai sitä toivoo varsinkin viime kauden jälkeen, että pääsisi jo pelaamaan. Se riippuu kuitenkin siitä, että löytyy sopiva paikka. Ennen koronaa oli kaikennäköistä viritystä, mutta tilanne on siitä muuttunut. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Pelivuosia ja -haluja Ojalalla olisi vielä jäljellä.
– Jos mietin viime kautta, miksen voisi vielä pelata. Minulla ei ole ollut isompia loukkaantumisia, ja fyysisesti ja henkisesti olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Kyse on vain siitä, missä on minun mentävä aukko, missä joukkueessa pystyisin auttamaan parhaiten, Ojala pohtii.

Turussa asuva Ojala on valmis muuttamaan jalkapallon perässä kauemmaksikin, jos tilanne sitä vaatisi.
– Ehdottomasti. Olen tosi avoimin mielin. Minun ei ole pakko asua Turussa, Ojala alleviivaa.
Ojala ei näe todennäköisenä sellaista mahdollisuutta, että hän hakisi sopimuskuvioiden pitkittyessä pelituntumaa esimerkiksi kasvattajaseurastaan PaiHasta tai Turun alueen Kakkosen seuroista.
– Mitään en ole periaatteessa sulkenut pois, mutta ensisijainen tavoite on löytää seura mahdollisimman korkealta sarjatasolta. En usko, että futistatsin löytämisessä menee kovin pitkä aika. Pystyn hyppäämään nopeastikin jonkun joukkueen mukaan, sillä olen treenannut monipuolisesti viime talvesta lähtien, Ojala korostaa.
Ojala ei koe, että veikkausliigaseurat sorsisivat jo 30 ikävuoden ylittäneitä konkareita nuorempien pelaajien kustannuksella.
– Kai se riippuu ihan seurasta. En uskalla yleistää, että seurat suosisivat nuoria pelaajia. Ymmärrän toki Suomen liigan aseman. Itsekin sain onneksi nuorena kasvaa rooliini ja sain vastuuta silloin kuin sitä eniten kaipasin. Mutta kyllä yli 30-vuotiaitakin tarvitaan myös. Kokeneemmilla pelaajilla on paljon annettavaa nuorille. Toivon, että siihen panostettaisiin seuroissa nykyistä enemmän, Ojala sanoo.
Ojalasta ei tunnu enää tässä vaiheessa kesää omituiselta se, ettei hän kuulu nyt mihinkään joukkueeseen.
– Totta kai muutos on iso, kun on melkein 15 vuotta ammatikseen pelannut jalkapalloa. Tilanne on avannut silmiäni ennen kaikkea futiksen ulkopuolelle, että mitä kaikkia mahdollisuuksia minulla on. Tämä on ollut tosi positiivinen juttu uran jälkeistä elämää ajatellen, Ojala muistuttaa.
Ojalaa kiinnostaisi tulevaisuudessa tehdä töitä urheilun ja ennen kaikkea jalkapallon parissa.
– Olen lukenut paljon psykologiaa ja varsinkin urheilupsykologiaa. Toivon, että pystyisin hyödyntämään tulevaisuuden ammatissani omia kokemuksiani, kaudella 2018 pelitaukoa vakavan uupumisen vuoksi pitänyt Ojala kertoo.
Ojala haluaisi olla auttamassa nuoria pelaajia.
– Tiedän, että on paljon pelaajia, joille pystyisi tarjoamaan työkaluja siihen, miten pystyy käsittelemään jalkapallosta tulevia tunteita. Jalkapallomaailma on tietyllä tapaa raaka. Se on onneksi kuitenkin muuttumassa parempaan suuntaan. Ilmapiiri on erilaisempi kuin silloin, kun olin 18-vuotias.
Veikkausliigaa Ojala on seurannut alkukaudesta Ruutu-palvelun kautta sekä jo katsomostakin käsin.
– Liigassa on mielenkiintoisia nimiä paljon, mutta erityisesti Interin nuorella Elias Mastokankaalla on hyvät saumat ottaa isompaa roolia tällä kaudella. Muutenkin toivon parasta Interin suuntaan. Alku on ollut hyvä ja maaleja on tullut paljon. Toivottavasti he pystyvät jatkamaan samaa rataa, Ojala tsemppaa ex-seuraansa.

Mika Ojala
Paimiosta lähes 300 liigapelin Inter-ikoniksi
Syntynyt: Paimiossa 21. kesäkuuta 1988 (ikä 32)
Kasvattajaseura: Paimion Haka.
Pelipaikka: hyökkäävä keskikenttäpelaaja.
Veikkausliigassa Interissä 272 ottelua, joissa 73 maalia.
Seurat: Inter 2006–2012, BK Häcken (Ruotsin Allsvenskan) 2013, Inter 2014–2015, VfR Aalen (Saksan 3. Bundesliiga) 2015–2017, Inter 2017–2019.
Saavutukset: SM-kultaa 2008, SM-hopea 2011, 2012 ja 2019. Suomen
Cupin voitto 2009 ja 2018. Valittu kolmesti (2008, 2011–2012) Veikkausliigan kauden parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.
Suomen A-maajoukkueessa 8 maaottelua.