Jari Niemelä vie Salon sote-johtajan valinnan hallinto-oikeuteen

11

Salon sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan valinta päätyy Turun hallinto-oikeuden käsiteltäväksi.

Kaupunginhallitus valitsi huhtikuussa uudeksi sote-johtajaksi Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilan äänin 9–4.

Hopealle jäänyt Jari Niemelä teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka hallitus hylkäsi kesäkuun alussa.

Nyt Niemelä on tehnyt kunnallisvalituksen hallinto-oikeuteen. Hänen mielestään hallitus ylitti toimivaltansa, päätös oli lainvastainen ja se syntyi virheellisessä järjestyksessä.

Hallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.), Ulla Huittinen (kesk.) ja Johanna Riski (kesk.) jättivät valintapäätökseen eriävän mielipiteensä. Heidän mielestään Niemelä olisi ollut pätevin ja soveltuvin tehtävään.

Kolmikko jääväsi itsensä oikaisuvaatimuksen käsittelystä, koska heidän eriäviin mielipiteisiinsä oli vedottu vaatimuksen perusteluina.

Niemelän mukaan kukaan heistä ei ollut esteellinen asian käsittelyssä. Hän katsoo, että päätös syntyi tämän takia virheellisessä järjestyksessä.

Toimivallan ylityksessä on Niemelän mukaan kyse harkintavallan väärinkäytöstä. Hän katsoo, ettei hakijoiden ansiovertailua ollut laadittu tasapuolisesti.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna esitti Niemelän valintaa sote-johtajaksi. Niemelä katsoo valituksessaan, että Innan perusteluilla on erityistä merkitystä, koska hän tuntee suoran alaisensa osaamisen ja aikaansaannokset parhaiten.

Niemelä muistuttaa johtaneensa apulaiskaupunginjohtajana yli 2 000 ammattilaisen muodostamia hyvinvointipalveluita, joihin kuului sote-palveluiden lisäksi sivistyspalveluiden toimiala.

”Alaisinani toimi viisi palvelujohtajaa, joista neljä johti palvelualueita, joista jokainen on suurempi kuin Jussi Mattilan aiemmissa tehtävissä johtama organisaatio”, hän muistuttaa perusteluissaan.

Niemelä sanoo onnistuneensa toimialansa johtamisessa ja kehittämisessä, esittelijänä sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä kaupungin strategisen kärkihankkeen eli Salon sairaalan uudistamisen koordinoinnissa ja johtamisessa.

”Salon kokoisessa organisaatiossa strateginen johtaminen on merkittävästi vaativampaa kuin Laitilan ja Taivassalon kokoisissa pienissä organisaatioissa. Olen onnistunut strategisessa johtamisessa, kuten kaupunginjohtajan ehdotuksen perusteluista ilmenee”, valituksessa todetaan.

Niemelä kokee tulleensa valinnassa syrjityksi, koska hän joutui tekemään apulaiskaupunginjohtajana toimielimille vaikeitakin ehdotuksia esimerkiksi koulujen ja päiväkotien lakkautuksista.

”Varsinkin kyläkoulujen lakkautusesitykset ovat synnyttäneet osassa luottamushenkilöistä, myös kaupunginhallituksen jäsenissä, voimakasta vastustusta. Mielestäni viran hoitooni liittyvät tällaiset seikat ovat vaikuttaneet valituksen kohteena olevaan päätökseen. Mielestäni kyse on syrjinnästä mielipiteen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Niemelä muistuttaa valituksessaan, että julkiseen virkaan on valittava ansioitunein hakija. Hän kokee tulleensa ansioituneimpana hakijana syrjäytetyksi, mistä syystä kaupunginhallituksen päätös on lainvastainen.

 

 

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
11 kuukautta sitten

Kyllä ottaa lujille!

marco
11 kuukautta sitten

Salo on hieno kaupunki.

M H
11 kuukautta sitten

Ei se organisaation koko ratkaise sitä kuinka ansioitunut hakija on. Isoakin organisaatiota voi johtaa huonosti. Ja toisaalta pienempää hyvin.

Turha valittaa
11 kuukautta sitten

Ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomautuksilla ei sitten ollut mitään merkitystä, vaan sillä että hän esitti kyläkouluja lakkautettavaksi, okei… Jos olet saanut huomautuksen virkavelvollisuuden laiminlyönnistä, niin eikö sitä oteta muka lainkaan huomioon?
Niemelällä ei ole koulutusta tai työkokemusta sote-puolelta. Sote-johtajan täytyy tietää, mitä siellä kentällä tehdään, ei vaan pyöritellä papereita.

Kuka oikea
11 kuukautta sitten
Reply to  Turha valittaa

Niemelä hoiti kylläkin sotepuolta ennen kuin tehtävään valittiin Salossa Mattila, joten kyllä hänellä kokemusta on niiden asioiden hallinnollisesta hoitamisesta.
Niemelä on koulutukseltaan lakimies joten epäilen että tästä syntyy vielä melkoinen hässäkkä.

Oikein tehty
11 kuukautta sitten
Reply to  Kuka oikea

Hyvä että vei asian hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Muistetaan, että Kj esitti vain Niemelää tehtävään ja kh päätti äänestyksellä toisin mistä on helppo päätellä, että naama ei miellyttänyt kaikkia päättäjiä. Riittäkö se, tulee nyt hallinto-oikeus ratkaisemaan. Mielenkiintoista!

keijo.k
11 kuukautta sitten
Reply to  Kuka oikea

Lakimiehenä olisi ehkä pitänyt tietää mitä seuraa virkavelvollisuuden laiminlyönnistä? Eivätkä nuo ”hässäkät” Salon johdossa niin ainutlaatuisia ole!

Pepe
11 kuukautta sitten
Reply to  keijo.k

Niinpä juuri.

Urpo
11 kuukautta sitten

Jutussa sanotaan, että Niemelän piti tehdä ikäviä asioita, kuten esitys kyläkoulujen lakkautuksesta ja se vaikuttaa johtajavalintaan.

Kuka pakotti huonosti valmistellun, mutta massiivisen lakkautusesityksen, jota ei tietenkään pääsääntöisesti edes hyväksytty, tekoon?

Allan
11 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Niin Niemelä on esittelijänä vastuussa esittämiensä asioiden laadusta.

Entä Niemelän muun työn teon laatu? Miten on sen laita?

Entä mitä kertoo työn laadusta eduskunnan oikeusasiamiehen huomautus ja siihen liittyvä salailu?

Onko huomautuksen jälkeen tehtävien hoito ja työnlaatu parantunut?

Hellu
11 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Niemelästä ei ole kansan suusta minkään näköistä positiivistä palautetta kuultu. Tämä on ihme kaupunki jossa päätökset kiertävät eipäs juupas kehää.