Jätevoimalan heijastuksia

3
Salon jätevoimala on ulkopuolelta lähes valmis. Työt voimalassa keskittyvät jatkossa sisätiloihin.

Salon suurin työmaa, Lounavoima Oy:n jätevoimalan rakentaminen, etenee loppusuoralle Korvenmäen jätekeskuksessa.

Puolitoista vuotta rakennetussa voimalassa alkaa jätteenpoltto ensi tammikuussa, ja koekäytön jälkeen laitos luovutetaan Lounavoimalle kesäkuussa 2021.

Voimala polttaa lounaisen Suomen alueelta kerättävää kierrätyskelvotonta jätettä. Se tuottaa lämpöä Salon kaukolämpöverkostoon ja sähköä valtakunnanverkkoon.

Voimalan ansiosta Salon ilmastopäästöt pienenevät, koska fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee.

Jätevoimala maksaa 112 miljoonaa euroa. Rakennushanke on investointina merkittävä Salolle, mutta sillä on myös voimalan käynnistymisen jälkeen monia vaikutuksia.

Lounaisen Suomen jätteitä on kuljetettu viime vuosina muun muassa Tallinnaan ja Tukholmaan poltettaviksi.

Jätteen vieminen ulkomaille on ollut kallista. Lounavoiman jätevoimala toimii mankala-periaatteella, mikä tarkoittaa, että yhtiö tuottaa palvelut omistajilleen omakustannushintaan.

Kaukolämmön asiakkaita kiinnostaa erityisesti, toteutuvatko lupaukset lämmön hinnan laskusta. Taloyhtiöillä on nykypäivänä muitakin vaihtoehtoja, jos kaukolämpö koetaan kalliiksi.

Lounaisen Suomen jätteiden kuljettaminen Saloon tarkoittaa liikenteen kasvua. Sosiaalisessa mediassa on jo peloteltu ”roskarallilla”.

Jätevoimala lisää eittämättä liikennettä, mutta sillä voi olla myös positiivisia seurauksia. Salo saa voimalasta yhden painavan lisäperusteen kiirehtiä itäisen ohitustien toisen osuuden rakentamista.

Kaupunki on pitänyt yllättävän vähän ääntä Mahtinaisentien jatkamisesta. Toivoa sopii, että lobbaaminen valtion suuntaan on ollut kulisseissa voimallisempaa kuin mitä julkisuudesta voi päätellä.

Jätevoimalaan on liitetty kaukolämmön hinnan laskun lisäksi toinenkin lupaus. Salon kaupunki on suunnitellut voimalan naapuriin Metsäjaanun teollisuusalueelle kiertotalouspuistoa, joka keskittyisi ympäristöliiketoimintaan. Kiertotalouspuisto on yksi kaupungin strategiaan kirjatuista kärkihankkeista.

Kaupungin, Lounavoiman ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n on pidettävä huolta siitä, että jätevoimalaan liittyvistä lupauksista pidetään kiinni myös tältä osin.

3
Jätä kommentti

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Salolainen

Lounavoiman jätevoimala toimii mankala-periaatteella. Mikä tarkoittaa, että yhtiö tuottaa palvelut omistajilleen omakustannushintaan, tuntuu hyvältä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Mankala periaatteen muut vaikutukset. Mankala-yhtiö ei tee voittoa, joten se ei maksa yhteisöveroa Salon kaupungille. Mankala-yhtiö ei tee voittoa, joten Salon kaupungille ei Salon kaukolämmön kautta tuloudu paikallisesta jätteenpoltosta mahdollisesti aiheutuvia säästöjä, ainoastaan päästöjä. Säästöt näkyvät maakunnan jätteentuottajille alentuneina kustannuksina. Mankala-periaatteen noudattaminen tarkoittaa, että omistajat kantavat osuudellaan kaiken taloudellisen riskin, mitä liittyy hankkeeseen. Salon Kaukolämpö Oy vastaa siis puolesta voimalan rakennuskustannuksista, lainoista ja käyttökustannuksista. On annettu lupaus, että kaukolämmön hinta laskee huomattavasti. Salon Kaukolämpö Oy saa kuitenkin tulonsa kaukolämmön myynnistä. Tulot laskevat,… Lue lisää »

Muurlalainen

Kysymyksessä on miljoonia, joista Salon kaupunki vastaa. Salon Kaukolämpö Oy on panostanut kaupungin antamilla ja takaamilla Lounavoimaan pääomalainaa 8.322.365,00 (vertaa vuonna 2019 liikevaihto 14.135.058,00). Lisäksi kaupunki on panostanut Lounavoimaan pääomalainaa osuutena LSJH:n kautta.

Liikesalaisuutena on, kuka takaa Nordean rahoittaman vihreän 90 miljoonan lainan. Tätä eivät tunnu tietävän edes kaikki luottamusihmiset, vaikka Salo on sitoutunut mutkien kautta supermääräisiin lainoihin.

Onneksi meille jäävät mittavat haitat, joista Turku ystävällisesti luopui. Esimerkki miten voi käydä, jos vesilaitos yhtiöitetään. Tuollaisilla rahasummilla olisi korjattu kaikki homekoulut.

Olli.

Enpä paremmin sanoisi, mahtaakohan tähän vastausta löytyä? Esim.virkamiehiltä.