Joensuun kartano karkottaa lintuja kaasutykeillä Halikossa

6
Joensuun kartanon tarkoituksena on pitää linnut loitolla Hankkijan tutkimuslohkoilta.

Joensuun kartanon nestekaasutykit nostattavat hälyä Halikossa. Paukkeen tarkoitus on häätää satapäisiä naakkaparvia kartanon pihalta ja kaikkia lintuja viljalajikkeiden tutkimuslohkoilta.

– Olemme viikon verran kuunnelleet pamauksia yötä päivää noin viidentoista minuutin välein, Toijalanmäessä asuva Tuulikki Telenius sanoo.

Telenius kertoo olevansa herkkäuninen ja kokeneensa melun häiritsevänä. Pauke puhuttaa myös Facebookissa. Jotkut kertovat lasten heräilleen öisin. Toiset puhuvat paukkuarkojen koirien säikkymisestä.

– Ei ole tarkoitus, että se paukuttaa yöllä. Asiaan on jo puututtu, Joensuun kartanon tilanhoitaja Kari Ehrnrooth sanoi torstaina iltapäivällä.

Kartanon työntekijöitä on ohjeistettu, että tykit saavat olla päällä vain päiväsaikaan aamuseitsemästä noin iltayhdeksään.

Joensuun kartanolla on kaksi nestekaasutykkiä. Toisen tarkoitus on säikyttää satapäisiä naakkaparvia kartanon pihalta. Toisella tykillä yritetään varjella viljalajikkeiden tutkimusaloja sekä naakoilta että pikkuvarpusten parvilta.

– Voisimme me olla siellä koko ajan haulikonkin kanssa ampumassa naakkoja, mutta suositus on käyttää muita keinoja, Ehrnrooth huomauttaa.

Naakka poistettiin rauhoitettujen lintujen listalta kaksi vuotta sitten. Pesimäaikana 10.3.–31.7. naakkojen tappamiseen voi hakea poikkeuslupaa. Kaasutykkien paikkaa pitää vaihtaa parin päivän välein, sillä linnut tottuvat niihin nopeasti.

Erityisen hankalana Ehrnrooth pitää siivekkäiden vierailuja Hankkija Oy:n tutkimusaloilla 110-tien tuntumassa. Hankkijalla on pellolla kolmetuhatta noin seitsemän neliömetrin kokoista havaintokaistaa, joissa yritys tutkii ohraa, vehnää ja kauraa.

– Koeruuduista kerätään kaikki mahdollinen tieto, eikä lintuja pitäisi päästää sinne syömään. Vaikka linnut eivät söisi sieltä jyviä kuin kilon tai kaksi, niin se kertautuu hehtaarisatoa laskettaessa. Koko koetoiminta menettää silloin merkityksensä, Ehrnrooth korostaa.

Tilanhoitaja harmittelee sitä, ettei kukaan ole ottanut yöllisestä paukkeesta yhteyttä suoraan kartanoon. Ehrnrooth sai tiedon Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalta keskiviikkona.

”Eikö kartanolla ole muuta keinoa lintuihin kuin paukutella yöt läpeensä. Asumme parin kilometrin päässä, mutta koira on peloissaan ja hysteerinen”, nimimerkki Linnunpelättimen näköinen kirjoitti

Häiritseväksi koetusta melusta ei ole tullut ilmoituksia Salon kaupungin ympäristönsuojeluun.

Desibelit pelottavat

Nestekaasutykit ampuvat vaarattomia laukauksia, joista lähtee vain kova pamaus. Se voi tykin vieressä olla voimakkuudeltaan yli sata desibeliä. Ääni syntyy, kun asetyleeni tai propaani ja ilma syttyvät paineessa.

Paukkeen rytmiä voi säätää. Mallista riippuen tykillä voi ampua kertalaukauksia tai sarjoja.

Kaasutykkejä käytetään esimerkiksi maatiloilla, jäteasemilla ja lentokentillä lintujen ja muiden eläinten karkottamiseksi. Mansikanviljelijöillä tykkejä on ollut Suomessa ainakin 1980-luvulta lähtien.

Joissain maissa lintujen karkottamiseen on käytetty myös kaasupelotinta. Se ampuu kahdeksan metrin korkeuteen petolinnunkuvan, joka laskeutuu alas omalla painollaan.

Israelin kala-altailla propaanitykkien paukahtaessa heilahtaa myös metallinen metsästäjän siluetti.

Nestekaasutykin käyttö asutuksen läheisyydessä voi Suomessa vaatia ympäristöluvan. Aluehallintovirastojen luparatkaisuja on käsitelty myös hallinto-oikeudessa.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Rita
6 kuukautta sitten

Voisiko näillä kaasutykeillä saada aisoihin myös tuon jatkuvasti lisääntyvän ja pihapiirejä riivaavien fasaanipopulaation? Levinneet hyvin laajalti ehkä juuri tuolta alueelta? Sipulikasveja ym turha kasvattaa, kun nuo äänekkäät fasaanit tuhoavat kaiken puutarhasta. Mieluummin kuuntelisin tykinjyskettä kuin kiljukauloja eli ukkofasaanien kiljuntaa ja pörhistelyjä, ne kun tulevat liki päällekin uhon vallassa.

marco
6 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Niitähän ruokitaan kaupunkialueellakin.

Yksi kysymys
6 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Entä saako niillä pelotella hanhia? Halikonlahdella rannat täynnä hanhen ulostetta, jokapäiväinen siivous edessä kun mikään muu ei tunnu auttavan.

Eläimet kuuluvat luontoon
6 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Minä taas olen otettu jos luonnon eläimet viihtyvät minun pihallani. Tuntuu surulliselta, että sipulit ovat tärkeimpiä kuin eläimet. Ja niiden äänikin häiritsee, eläimen ääni häiritsee :O
En ole koskaan kuullut, että fasaani koiras tulisi päälle, minä ja läheiseni annamme eläinten olla, ovat vuosi kymmeniä rikastuttaneet elämäämme.
Niinkin pieni lintu kuin punarinta tulee uteliaana ihan lähelle, kun pellolla touhuaa 🙂 Todella rohkea ja sympaattinen.

Toivottavasti saat kuulla niin paljon meteliä, ettei fasaanien ääni enää kuulu sen yli..jos sellaista kerran toivot:o

Rita
6 kuukautta sitten

Muutimme nykykotiin juurikin fasaaneja pakoon, kun entisessä oli parhaimmillaan 27 eukkofasaania ja 1-2 ukkoa yhtäaikaa juoksemassa peräkanaa. Olemme saaneet asua täällä jo 6 vuotta ilman rääkyläisiä, mutta nyt ne löytäneet tämänkin pihan. Jos ostan sadoilla euroilla kukkasipuleita, en todellakaan halua, että joku fasaaniääliö tulee ja nyppii kaiken ylös ja kukkasipulit kuolevat. Haluan vihreän vehreän puutarhan. Fasaanit voivat olla siellä, missä niitä ” kasvatetaankin” eli kartanolla. Asumme nyt ns.herrankukkarossa, jossa ei tarvitse kuunnella moottoriajoneuvojen ääniä, ei naapureiden metelöintiä. Ympärillämme vain luonnonäänet ja eläimet. On kauriita, peuroja, pupujusseja, sama kyyhkypari joka vuosi, mustarastaita ihanineen lauluineen. Mutta fasaaneja en kaipaa, ne ovat vieraslaji.… Lue lisää »

Eläimet kuuluvat luontoon
6 kuukautta sitten
Reply to  Rita

Olisiko muuten saatavilla vehreä puutarha kuin sipuleilla. Ei tietenkään ole mukavaa, että oma työ menee hukkaan, mutta jos keksisi muuta kuin sipulit niin voisi paremmin asua sovussa fasaaneiden kanssa. Toivottavasti löytyy keino saada toivoma puutarha. Auttaisiko se, että laittaa multakylpypaikan fasaaneille?
Fasaaneilla on vihollisia luonnossa, en usko, että niillä helppoa on. Luonto varmasti karsii, ettei uudessa asunpaikassa tarvitse ”liiallisista” määristä kärsiä.
Toivottavasti noin hieno asuinpaikka auttaisi hyvään sopuun näiden nykyisten fasaaneiden kanssa.
Aurinkoista kesää!