Johto vaihtuu, ongelmat eivät

0
Kaupunginjohtaja Lauri Inna avasi Salon taloustilannetta budjetti-infossa lokakuussa 2018. Nyt Innalle haetaan seuraajaa.

Salo saa syksyllä uuden kaupunginjohtajan. Ykkösjohtajaksi valitaan joko Kemin nykyinen kaupunginjohtaja Tero Nissinen tai vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen, joka on ehtinyt työskennellä puolitoista vuotta Salon talousjohtajana.

Valintapäätökset tehdään elokuun aikana. Kaupunginvaltuusto haastattelee ehdokkaita 10. elokuuta, ja kaupunginhallitus tekee oman esityksensä viikkoa myöhemmin. Lopullisen valinnan tekee valtuusto 24. elokuuta.

Valitaan kaupunginjohtajaksi kumpi hyvänsä, hän joutuu kyntämään kahdelle edeltäjälleen tutuksi tullutta sarkaa. Salon taloustilanne on vuonna 2020 tukala, ja niin se oli myös kahden edellisen kaupunginjohtajan aloittaessa pestiään.

Antti Rantakokko joutui lähes ensi töikseen hakemaan Saloa äkillisen rakennemuutoksen alueeksi matkapuhelinjätti Nokian vähennysten takia alkuvuonna 2009. Rantakokon aikana Salossa tehtiin lukuisia säästöohjelmia ja -selvityksiä. Vääntö jatkui kesäkuussa 2017 Lauri Innan johdolla.

Uusi Salo on ehtinyt täyttää kymmenen vuotta, mutta taloustilanne ei anna rauhaa.

Korhonen ja Nissinen muistuttavat kumpikin (SSS 15.7.), että kaupunginjohtajan velvollisuus on tehdä esityksiä vaihtoehdoista, vaikka tietäisi kaupunkilaisten vastustavan niitä. Salolaiset saavat varautua uusiin esityksiin säästöistä ja talouden tasapainottamisesta.

Nissinen vaati jutussa päättäväisiä toimia, jottei epätasapainosta muodostu ikuisuusasiaa. Korhosen mukaan korjausliikkeet muuttuva hankalammiksi, mitä pidemmälle vaikeat ratkaisut siirtyvät.

Talouden tasapainottaminen ei ole mielipidekysymys, eikä sen tarve ole enää edes salolaisten itse puntaroitavissa. Kuntalaki velvoittaa kaupunkia kattamaan taseeseensa kertyneen alijäämän neljän vuoden kuluessa alkaen ensi vuodesta. Tätä pakkoa kaupungilla ei ole aiemmin ollut.

Vastuu talouden tasapainottamisesta kuuluu viime kädessä poliittisille päättäjille. Ensi keväänä Saloon valitaan valtuusto, jolla on yksi tehtävä ylitse muiden: Salon taloustilanteen oikaiseminen.